miercuri, 3 septembrie 2008

Un milion de români, obligaţi să cumpere antene Digi TV

Consortiul RCS-RDS & Antena 1 a gasit o portita legala prin care sa nu fie deposedata de drepturile TV din Liga I. „Vor distribui populatiei un milion de antene Digi TV la un pret modic. Astfel s-a rezolvat si aceasta problema”, ne-a dezvaluit presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitica Dragomir. Reprezentantii celorlalte societati de cablu si ai platformelor digitale nu au dorit sa comenteze aparitia pe piata a unui milion de „farfurii”, dar nici eventuala concurenta neloiala la care sunt supusi, pâna când informatia nu va deveni oficiala.
Dumitru Dragomir a anuntat ieri ca a cazut la o intelegere cu detinatorii drepturilor TV din Liga I (consortiul format din RCS-RDS si Antena 1) pentru urmatorii trei ani. Conform presedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, firma RCS va distribui in urmatoarea perioada nu mai putin de un milion de antene parabolice Digi TV, cu ajutorul carora sa se poata urmari „pe sticla” Liga lui Mitica. „Gata, acum am incheiat sedinta si pot sa va spun ca s-a ajuns la urmatoarea concluzie: un milion dintre aceia care nu au acces la campionatul intern vor primi cate o antena parabolica Digi TV in schimbul unui pret modic. Mai multe veti afla in curand”, ne-a declarat Mitica Dragomir, care a catalogat petitia depusa ieri la Senat drept o propaganda ieftina. Momentan, doar o treime dintre abonatii societatilor de cablu pot viziona meciurile transmise de GSP TV si clonele sale. In cazul in care nu s-ar fi luat aceasta masura, contractul era desfacut automat si se organiza o noua licitatie. Reprezentantii firmelor de cablu si platforme digitale concurente RCS-ului nu au dorit sa faca declaratii oficiale vizavi de aceasta informatie. „Asteptam sa devina oficiala stirea si, de aceea, momentan nu putem comenta ce decizii ia o alta companie”, ne-a declarat Adina Deaconu, sefa Departamentului de relatii cu publicul al UPC. Un angajat al altei companii, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-a declarat ca masura pusa la cale de RCS-RDS nu poate fi pusa in practica: „Este imposibil ca ei sa rezolve problema pana la data-limita impusa de CNA. Le va fi destul de greu sa imparta un milion de antene pe teritoriul intregii tari”.
Consiliul Concurentei refuza sa se pronunte
Oficiali din cadrul Consiliului Concurentei ne-au delarat ca s-au primit mai multe sesizari si petitii privind drepturile de televizare a meciurilor din Liga 1. „In prezent strangem date privind contractul de televizare a meciurilor de fotbal. Acum, totul este in faza de analiza si am solicitat RCS&RDS –Antena 1si Ligii Profesioniste de Fotbal informatii in vederea identificarii posibilelor practici anticoncurentiale. RCS&RDS poate sa distribuie miniantene parabolice. Acestea se distribuie numai la cerere si se plateste un abonament. Nu ne putem pronunta in privinta unei concurente neloiale din partea RCS&RDS –Antena 1”, au afirmat oficiali din cadrul Consiliului Concurentei. Potrivit acestora, minimum 60 la suta din populatie trebuie sa aiba acces la meciurile televizate din Liga I. Consiliul Concurentei a transmis un raspuns oficial catre CNA privind drepturile de televizare a acestor partide.
Peste 11 zile expira dead-line-ul CNA
Mai sunt numai unsprezece zile pana cand expira dead-line-ul dat de Consiliul National al Audiovizualului, care cere ca meciurile din Liga I sa poata fi urmarite de peste 60 la suta din populatia tarii. „Pâna pe 15 septembrie (etapa a saptea, n.r.) au termen sa-si rezolve problema cu acoperirea teritoriala. Le-a cerut prin contract peste 60% acoperire nationala. În caz contrar, intram în conflict. Contractul devine desfacut de drept, iar banii ramân la noi. Deocamdata, noi ne-am încasat banii. Cluburile traiesc într-un procent de 30-40 cu acesti bani. În strainatate, meciurile se vând cu mult mai mult si cluburile traiesc 60 la suta din banii primiti. Se va ajunge si la noi, pentru ca Guvernul nu ajuta cu nimic fotbalul românesc. Este o distractie care se plateste”, a spus Dumitru Dragomir, presedintele LPF, la inceputul lunii august. De atunci, nu s-a intamplat nimic notabil in legatura cu aceasta problema, iar microbistii au putut vedea meciurile din Liga lui Mitica doar pe RCS sau pe unele site-uri care au preluat GSP TV. La un moment dat, a aparut ipoteza ca operatorii de cablu nu ar mai fi fost interesati de negocierile cu consortiul Antena 1 & RCS-RDS tocmai pentru ca impunerea CNA sa nu isi gaseasca o solutionare, iar licitatia pentru drepturile de televiziune sa se refaca.
Presedintele Senatului a primit o petitie antimonopol
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a primit, ieri, o petitie privind transmisiunile meciurilor de fotbal din Liga I efectuate de RDS-Antena 1-GSP TV, prin care semnatarii îi solicita „sa gaseasca o solutie viabila în ceea ce priveste rezolvarea acestei probleme nationale“. Petitionarii afirma în documentul adresat presedintelui Senatului ca „prin înfiintarea canalelor de sport GSP TV si prin politica de negociere si preluarea meciurilor de fotbal doar de catre posturile tv de mai sus se urmareste stabilirea unui monopol la nivel national“. Semnatarii îi solicita presedintelui Senatului sa gaseasca „o solutie viabila în ceea ce priveste rezolvarea acestei probleme nationale“. Chestorul Senatului, social-democratul Ioan Chelaru, a declarat ca „nu este o chestiune de competenta“ acestei institutii, însa presedintele Nicolae Vacaroiu apreciaza ca problema este importanta, iar membrii Biroului Permanent au stabilit ca sesizarea sa fie analizata de Comisia de specialitate - de sanatate si sport. „Suntem într-un cadru privat si institutia noastra nu se poate imixtiona în raporturi contractuale care exista“, a afirmat chestorul Ioan Chelaru.
Nu toti abonatii Digi TV au acces la partidele din prima liga
Chiar daca pare greu de crezut, nu toti abonatii Digi TV pot viziona programele GSP TV. Cei care au cel mai ieftin pachet de programe nu pot viziona meciurile din Liga 1. ”Posturile GSP1, GSP2 si GSP3 pot fi receptionate doar daca aveti minimum pachetul BAZA. Daca aveti pachetul POPULAR, e necesar sa faceti schimbare de abonament intr-un punct de vanzare Digi TV si astfel sa treceti la pachetul minim de BAZA”, este un anunt postat pe site-ul celor de la Digi. Pachetul Popular cuprinde 38 de programe, pretul abonamentului fiind de 10 lei pe luna, iar cel BAZA are 65 de programe la pretul de 16,7 lei.
Sursa: www.gardianul.ro

Niciun comentariu: