luni, 1 septembrie 2008

Ministerul Educaţiei a publicat varianta finală a metodologiei de Bacalaureat pentru anul 2009

Varianta finala a metodologiei si calendarul examenului de bacalaureat din anul 2009 au fost publicate, luni, pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). Conform noii metodologii, pana la 16 martie 2009, toti elevii din clasele liceale terminale isi vor exprima, in scris, optiunile pentru obiectele de studiu prevazute pentru probele la alegere, la care doresc sa sustina examenul de bacalaureat.
Inscrierea candidatilor se va face intre 1 - 8 mai 2009, in zilele de 22 si 23 iunie se va sustine proba orala la Limba si Literatura Romana, in zilele de 23 si 24 iunie 2009 - la Limba si Literatura Materna, in 24 si 25 iunie - proba orala la Limba si Literatura Moderna. Prima proba scrisa la Limba si Literatura Romana se va sustine in 26 iunie 2009, la Limba si Literatura Materna in data de 29 iunie, proba obligatorie a profilului (proba D - proba scrisa), in 30 iunie, proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii (proba E - scrisa sau practica), in 1 iulie. Ultima proba scrisa a bacalaureatului pe anul 2009 va fi sustinuta in 2 iulie - cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzatoare specializarii (proba F - scrisa sau practica). Afisarea rezultatelor va avea loc in 5 iulie 2009 (pana la ora 16:00) si depunerea contestatiilor in aceeasi zi, intre orele 16:00 - 20:00. Rezultatele finale vor fi afisate in 9 iulie 2009.
Candidatul poate solicita comisiei judetene/a municipiului Bucuresti sa isi vada lucrarea/lucrarile numai dupa afisarea rezultatelor finale dupa contestatii. Aceasta solicitare nu poate conduce la modificarea notelor acordate lucrarii/lucrarilor. Cu exceptia candidatului, pot solicita sa vada lucrarea/lucrarile doar membrii comisiei judetene de bacalaureat/a municipiului Bucuresti sau ai Comisiei Nationale de Bacalaureat, in scopul reevaluarii acesteia/acestora. MECT interzice colectarea sau favorizarea actiunii de colectare a unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor, fonduri care au ca destinatie asigurarea cazarii, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare.
"Abaterile savarsite de cadrele didactice in timpul participarii la comisiile pentru examenul de bacalaureat sunt luate in considerare la acordarea calificativului anual", sustine metodologia. Se interzice asistentilor sa patrunda in sala cu telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, precum si cu ziare, reviste, carti. De asemenea, este interzis accesul persoanelor straine cu telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare. Presedintele se va asigura ca aceste persoane nu au acces la documentele comisiei, la subiecte sau bareme de evaluare si nu pot comunica cu cei care vor sustine examenul. Candidatilor li se interzice sa patrunda in sala cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.
Sursa: www.ziua.ro

Niciun comentariu: