duminică, 6 decembrie 2009

Băsescu îşi va proclama victoria pe baza exit-pollurilor de la B1TV?

Traian Băsescu joacă totul pe o carte: conform ultimelor informații care se vehiculează în mediile politice de vîrf, pentru mîine este pregătită o manevră mediatică de proporții, care să îi ofere avantajul psihologic necesar pentru a ”scăpa” în cîștigător.

Războiul sondajelor
Concret, în ultimele 48 de ore s-au făcut presiuni crîncene asupra unor institute de sondare care fac exit-polluri în ziua alegerilor pentru ca acestea să îl dea în față pe Traian Băsescu la orele 21,00, fie și numai cu un procent. CSOP se știe deja că va face acest lucru, în datele pe care le va difuza la televiziunea de casă a lui Băsescu, B1TV, și se poartă negocieri aprinse, în continuare, cu institutul CURS, pentru a face același lucru la TVR. CCSB, fiind al familiei Voiculescu, rezistă cu brio la presiuni, dar nu e clar ce jocuri va face INSOMAR-ul lui Vîntu, considerat marele trădător din tabăra Geoană. Dacă și acesta se prinde în horă, situația se complică dramatic. (Ca un banal exemplu, reamintim că, pe 19 noiembrie, cu 3 zile înaintea primului tur, un sondaj al CSOP comandat de B1TV îl dădea pe Băsescu la 37% și pe Geoană la 10 procente în urmă).

Pregătiri pentru ocuparea Pieței Universității
Imediat după anunțarea exit-pollurilor care îl dau pe Traian în față, pedeliștii vor ocupa ”spontan” Piața Universității și vor pocni sticlele cu șampania victoriei, manifestări similare fiind atent pregătite și în alte cca.18-20 de municipii reședințe de județ din țară. Acest lucru este menit a se constitui într-un puternic factor psihologic care să demoralizeze tabăra pro-Geoană, observatorii, mass-media anti-Băsescu, pe cei responsabili cu numărarea voturilor, Autoritatea Electorală șamd. Ulterior, dacă numărarea voturilor va aduce alt rezultat, este pregătit pasul doi, și anume acuzația de fraudă la adresa PSD și a aliaților acestuia, o situație care poate degenera dramatic, după modelul ucrainean. În tabăra pesediștilor și a liberalilor, unde acest scenariu este deja cunoscut, s-a luat în calcul chiar varianta unei solicitări oficiale de a se renunța complet la exit-polluri în ziua alegerilor, dar planul a fost considerat irealizabil. O altă variantă, cea a pregătirii unor contra-manifestații, a fost, și ea, abandonată pentru că, după cum ne-a declarat prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban, există riscul real al generării unor conflicte de stradă care să se lase cu o baie de sînge, lucru care, de asemenea, i-ar veni mănușă președintelui în exercițiu.

Norica Nicolai: ”Singura soluție – românii să iasă masiv la vot”
Vicepreședintele PNL, Norica Nicolai, care confirmă existența informațiilor prezentate mai sus, declară, pentru Inpolitics, că ”singura soluție pe care o avem la îndemînă pentru a contracara planul PDL și al lui Băsescu este să facem apel către români să iasă masiv la vot, pentru că un număr mic de votanți îl avantajează profund pe actualul președinte. Este de așteptat ca mîine să se recurgă la anumite manevre profund nedemocratice – deja avem informații din țară care sunt de domeniul incredibilului, legate de abuzurile care s-au făcut și sunt pregătite de transpunere în practică, pe mai departe – și să se facă tot posibilul pentru ca Traian Băsescu să mai conducă România spre dezastru încă cinci ani. Numai dacă românii ies masiv la vot se pot da peste cap manevrele cu exit-pollurile, care sunt orchestrate în acest moment și se poate pune capăt haosului, altfel, prețul pe care îl vom plăti cu toții va fi scump”. (Bogdan Tiberiu Iacob)
aici

2 comentarii:

Lorena spunea...

Am ascultat o emisiune la Radio Erevan:

E adevarat ca la confruntare Domnul Basescu a primit o teza de doctorat? / Raspuns: Adevarat, dar nu o teza ci o brosura!

E adevarat ca lucrarea era scrisa de Boris Pasternak? / Raspuns: Adevarat, da nu Pasternak ci Prostanac!

Daniel Mălăelea spunea...

Lorena, bancul este bun. Dar ce zici de scenariul din acest articol? Si nu este singurul.Chiar se va ajunge atat de departe?