joi, 31 decembrie 2009

Cum se vor reduce posturile din învăţământ

După tăierea celor 15.000 de posturi, o variantă ar fi ca profesorii rămaşi să predea mai multe ore. În prezent norma unui dascăl este de 18 ore pe săptămână, dar sindicaliştii spun că Ministerul Educaţiei poate propune majorarea normei la 20 de ore, printr-o Ordonanţă de Urgenţă care să modifice Statutul cadrului didactic.

În unele şcoli ar putea fi comasate clasele. De exemplu, din trei clase cu câte 20 de elevi s-ar putea face două clase a câte 30 de elevi, număr maxim prevăzut de lege. În acest caz, activitatea profesorilor este restrânsă. Asta înseamnă că unii titulari vor pleca la alte şcoli, în locul suplinitorilor.

O altă variantă ar fi ca directorii de şcoli să nu mai fie degrevaţi de ore. Potrivit sindicatelor, aproape 15.000 de directori nu îşi fac norma iar în locul lor predau suplinitorii.

În prezent, din cele 243.000 de posturi didactice, două treimi sunt ocupate de titulari. 46.000 de norme sunt ocupate de suplinitori, iar 5.200 de posturi aparţin necalificaţilor. Mai există şi aproximativ 8000 de pensionari care predau ore la cumul şi profesorii asociaţi.

Astfel, ministerul are 69.000 de posturi, din care ar putea tăia.
Sursa: www.realitatea.net
Ce bine ar fi ca acestea să fie singurele reduceri de posturi care vor fi făcute în învăţământ. Eu cred că acestea s-ar putea face, dar se pare că acesta va fi doar începutul. Cred că ar trebui să dăm dovadă de unitate şi fermitate. Sper ca şi liderii de sindicat să fie la înălţimea aşteptărilor noastre măcar acum în ceasul al doisprezecelea.

5 comentarii:

Daniel Mălăelea spunea...

Oana Badea, secretar de stat in Ministerul Educatiei, a explicat ca primii care vor pleca acasa sunt pensionarii care oricum au avut de optat intre pensie si salariu, dar si personalul necalificat.

Anonim spunea...

LA MULTI ANI !
Ce sa intampla cu c.d. auxiliare si TESA ?

Daniel Mălăelea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
octavian spunea...

Sa-i dea D-zeu lui basescu doar ce-i doresc eu...
reforma statului? cand o vom impusca pe udrea... sau pe videanu...

Daniel Mălăelea spunea...

Doar Dumnezeu si Basescu stiu. Se vor face reduceri de personal didactic, didactic auxiliar, nedidactic. Macar dv sunteti vizati doar acum cand trebuie reduse cele 15.000 de posturi. Pe noi, cadrele didactice ne vizeaza si reforma curriculara, adica reducerea disciplinelor de studiu.