sâmbătă, 5 decembrie 2009

Avem obligaţia de a rămâne liberi

,,Ce e viaţa noastră în sclavie?/Noapte fără stele, ziuă fără soare. /Cei ce rabdă jugul şi-a trăi mai vor, /merită să-l poarte spre ruşinea lor''. (D. Bolintineanu)
,,Din zei de-am fi coborâtori, /c-o moarte tot sântem datori! /Totuna e dac-ai murit flăcău ori moş îngârbovit; /dar nu-i totuna leu să mori /ori câine înlănţuit.''(G. Coşbuc)
,,Nici o robie nu-i mai ruşinoasă decât cea de bunăvoie.(Seneca)
Votez mâine cu gândul că acela care va fi ales va şti să fie un conducător responsabil şi nu stăpânul nostru.

2 comentarii:

Mirea spunea...

"...Dar de-o vreme latra cainii/Si se supara stapani/Ca stapanii nu-s boieri/Au fost slugi pana mai ieri/Cand se suie scroafa-n pom/Cine tace nu e om/N-am stiut sa tac nicicand/Si de-aceea vrand,nevrand/Am facut sa latre cainii/Si sa supere stapanii/Doamne,iarta-mi rautatea/Daca noua ne-ai dat cartea/La copii le-ai dat cuvantul/La tarani le-ai dat pamantul/Celor care vor sa fie/Lipitori pe saracie/Da-le tot ce vor sarmanii/Si la noapte schimba banii."

Mirea spunea...

E noaptea Sfantului Ierarh Nicolae,Arhiepiscop al Mirelor Lichiei,noaptea celui mai iubit sfant ai crestinatatii.Imaginea pastrata este aceea a sfantului milostiv,smerit,bland,protector al copiilor si al fecioarelor.Sigur, degenerarea a dus la conceptul ca Sf. Nicolae e un fel de var mai mic si cu mai putine "puteri magice" decat legendarul Mos Craciun.Realitatea este ca cel mai comercial mos din istorie s-a nascut in imaginatia unui englez pe la jum.sec al XIX-lea pe cand "Marele facator de minuni"(cum este praznuit la Sf.Liturghie) a trait undeva in sec al IV-lea d.Hr. Nimeni nu se "impiedica" sa faca o educatie de genul asta,nici macar la varsta adolescentei un elev nu primeste astfel de explicatii.Ma gandesc la ziua de maine,la poporul roman care merge la Biserica si la cetatenii UE care merg la vot...e o mare prapastie intre aceste doua Romanii.In anul 325,la Niceea,Sf. Nicolae il palmuieste in plin sinod ecumenic pe ereticul vremii,Arie(de aici traditia nuielei Sfantului Nicolae),nu se astepta nimeni,mai cu seama de la un milostiv si intelept al vremii...aici e vorba de "atitudinea crestina" care e peste "trairea crestina",cum spuneau Sfintii parinti:"Vine vremea cand iti sare sabia singura din teaca."Trairea crestina ne spune sa dam Cezarului ce este al Cezarului dar atitudinea crestina spune sa luam exemplul Sf.Nicolae.Poporul roman crestin trebuie sa ignore stampila si sa mearga in genunchi sarutand icoana Sfantului,asta poate fi "palma" noastra sau a Sf.Nicolae prin noi."Un conducator nu se alege,se impune"...nici Geoana dar nici Basescu nu vor schimba Roamnia mizera de azi,insa rugaciunile da,rugaciunile ca poate intr-o zi se va naste un alt exemplu ca Mircea,Stefan,Mihai,Codreanu,Gafencu..."In Romania se sufera de inflatie de smerenie,dar,cateodata e nevoie si de sfanta palma a Sfantului Nicolae."