marți, 1 decembrie 2009

Traian Băsescu este mai comunist decât Mircea Geoană

Am găsit acest comentariu pe VoxPublica. E scris de un anonim, dar informaţiile mi se par reale şi utile pentru cei care înca mai au dubii.
,,Cu o jumătate de an înainte de Revoluţia din 1989, Traian Băsescu devenea director general al Inspectoratului pentru Navigaţie Civilă în Ministerul Transporturilor, în Guvernul PCR al lui C. Dăscălescu. Această poziţie de “nomenclaturist nivelul 3” într-un guvern comunist a îndeplinit-o până la Revoluţia din 22 Decembrie 1989.
Traian Băsescu a fost membru al Partidul Comunist Român, fapt pe care nu l-a negat niciodata. S-a spus despre el ca a colaborat cu Securitatea (vezi analiza Grupului de Investigaţii Politice), fapta infirmata de actualul presedinte.
Discursul electoral din 2009 al fostului nomenclaturist “nivel 3” Traian Băsescu este identic cu discursul fostului (nomenclaturist “esalonul 2”, marginalizat inainte de 1989 la directia Editurii Tehnice) presedinte Ion Iliescu din 1990. Cu aceeasi mânie proletară Iliescu urla înaintea alegerilor din 1990 şi din 1992 că burghezo-mosierimea lui Corneliu Coposu vrea să vândă ţara strainilor. Băsescu uzeaza acum de aceleasi argumente populiste înfierând mogulii şi oamenii de afaceri din spatele PNL (Vântu, Patriciu) că doresc privatizarea Poştei, a resurselor de sare etc.
De fapt Traian Băsescu a condus România după 1990 mai aproape de Ion Iliescu decât a fost chiar Mircea Geoană. Direct din Guvernul Dăscălescu, in primul guvern post- decembrist Petre Roman (1) T. Băsescu (fostul cadru comunist) a ocupat funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor. A continuat să conducă Ministerul Transporturilor în Guvernul Petre Roman (2) între 30 aprilie 1991 şi 16 octombrie 1991. Deşi guvernul Roman a fost înlăturat printr-o mineriadă iliesciană, Băsescu a rămas aproape de Ion Iliescu ca Ministrul Transporturilor şi în Guvernul Theodor Stolojan care a funcţionat între 16 octombrie 1991 şi 19 noiembrie 1992.
A fost alături de FSN-ul lui Iliescu şi la alegerile legislative din 1992 când a fost ales deputat de Vaslui din partea FSN pentru legislatura 1992 – 1996. A continuat să fie la putere şi a căzut mereu în picioare în fruntea Ministerului Transporturilor în Guvernul Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 – 11 februarie 1998), în Guvernul Radu Vasile (17 aprilie 1998 – 22 decembrie 1999) şi în Guvernul Mugur Isărescu (22 decembrie 1999 – 26 iunie 2000). În tot acest timp, mandatele sale de ministru la transporturi denotă câtă importanţă a acordat investiilor în construcţia de autostrăzi şi în modernizarea infrastructurii rutiere.
Desprins din FSN, Partidul Democrat al lui Traian Basescu a virat fara probleme de “constiinta politica” de la stanga la dreapta. Dintr-un partid social-democrat care se opunea vehement retrocedarii proprietatilor (un partid care in Guvernarea CDR apara drepturile chiriasilor caselor nationalizate impotriva fostilor proprietari si se opunea principiului liberal si taranist restitutio in integrum) devine un partid crestin-popular. Din internationala socialista unde era impreuna cu PSD, trece lejer in internationala populara acolo unde se aflau PNTcd si UDMR.
PD si Traian Basescu au jucat si joaca pe cartea anti-comunismului pentru a castiga electoratul de dreapta liberal si taranist. Traian Basescu a mizat pe orizontul de aşteptări anti-fsn-iste din Bucureşti si a fost ales Primar al Capitalei din partea aliantei PD-PNL în 2000 unde a rămas pînă în 2004.
PD si Traian Basescu isi pastreaza electoratul de stanga (marginalizatii social, muncitorii afectati de tranzitie si de criza economica, taranii fara avere, somerii) prin identificarea unui alt dusman al poporului: Parlamentul si partidele controlate de grupuri de interese si de moguli.
Lacrima stoarsă la anunţarea candidaturii în locul lui “dragă Stolo”, îl propulseaza in cursa pentru preşedintia României în 2004. In dezbaterea din turul II ii dă replica deja clasică lui A. Năstase, “ce nenorocire o fi pe acest popor să aleagă între doi foşti comunişti (Băsescu şi Năstase atunci, Băsescu si Geoana astazi)”.
Deşi promite românilor că vor “trăi bine”, mandatul său este un scandal permanent între reprezentantii dreptei PD şi PNL, partidul din urmă scindându-se, iar o parte din foştii “liberali” în frunte cu Stolojan trec în ograda fostului comunist Băsescu. (argument care face imposibilă astazi o nouă alianţă PD-L – PNL după 2009).
In 2008-2009 nomenclaturistul de “esalon 3″ Traian Băsescu readuce FSN-ul (fostul PCR) la guvernare, în urma alegerilor generale din 2008: PSD-ul lui Iliescu, Geoana, Vanghelie si Miki Spaga şi PDL-ul lui Elena Udrea, Radu Berceanu si Iacob-Ridzi formează guvernul Emil Boc. Desi putea guverna impreuna cu PNL, prefera PSD. In atatea luni de guvernare comuna, PSD-ul nu este acuzat nicio secunda de Traian Basescu de “comunism”sau de faptul ca ar fi condus din umbra de Ion Iliescu. In clipa in care social-democratii ies de la guvernare, redevin “comunisti si iliescieni”.
aici

10 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Asa e. Exact!

Lilick Auftakt spunea...

Daca se aplica punctul 8 de la Timisoara el nici nu putea sa candideze. Nu avea dreptul.

Unknown spunea...

ce frumoasa e politica. ma bucur ca astfel de lucruri se afla numai in preajma alegerilor intotdeuna. de ce dracu nu putem avea si noi macar O DATA niste alegeri normale in care sa se faca DOAR CAMPANIE, FARA ACEASTA ANTI-CAMPANIE, care mie mi se pare o porcarie. intotdeuna numai la alegeri se gaseste lumea sa inceapa sa se defaimeze una pe alta. de ce nu si in plin mandat? ca nu au nici 1 castig atunci? sau care e problema. oricum ambii candidatii sunt niste persoane de nivel inferior ca sa nu vorbesc mai urat. ata de urate au devenit alegerile inca nici numai merg la turul 2. sa iasa cine o iesi ca tot la fel ne va merge. oricat de tare aruncati unii in altii cu noroi.

elena spunea...

daca vrem sa schimbam ceva trebuie sa mergem la vot...de asta pana acum tara noastra nu a fost condusa de cineva care chiar sa ne reprezinte bine,pentru ca lumea nu se duce la vot si prea putin ii intereseaza cine iese,da dupa aia comenteaza ca nu e bun ala ca nu e bun celalalt..trebuie sa mergem la vot...si din cei 2 trebuie sa il alegem pe cel mai putin rau...eu il sustin pe BASESCU

Unknown spunea...

ue pe nici 1. mie frica de geoana ca il are in spate "nenea ili" care e un fel "nea nicu reloaded". iar base s-a vazut foarte bine ca nu a reusit sa faca nimic. ca nu a vrut sau i-au pus altii bete in roate nu ma intereseaza.

Anonim spunea...

Multi dintre noi se plang ca nimeni nu face nimic in tara asta. Cum sa se schimbe ceva daca multi dintre noi nici nu se deranjeaza sa mearga la vot??? Nici nu vor sa-si exercite dreptul lor de a vota, insa schimbari vor. Dumnezeu ne da, dar nu ne baga si in traista!

Unknown spunea...

ok. prin absurd sa spunem ca voi merge la vot. il votez pe geoana ca el e nou. nu face nimic nici el in 5 ani. dupa voi incepe sa spun "Vaiiiiiiiiiiiiiiiii ce URAT DIN PARTEA DUMNEAVOASTRA domnule presedinte. nu ati facut nimic in 5 ani. si v-am si votat. cat de prost am fost atunci." nu merg la vot va fi ceva de genu "WOA. ce surpriza. nici asta nu a facut nimic in 5 ani de zile. macar e bine ca nu am fost suficient de prost ca sa cred in promisiunile lui si sa-l votez". cat despre base: e un papitoi care nu poate decat sa ia banii din acea funtie, fara sa faca nimic. mai ales acum cand toate partidele vor fugii de el si ii va fi imposibil sa faca un guvern. asta e ideea mea despre alegeri. oricum daca nu se prezinta 50%+1 din electorat la vot votarea este declarata nula, un lucru care ar cam trebuii sa ii ingrijoreze pe toti politicienii din romania.

Daniel Mălăelea spunea...

Olteanu, prezenta de 50%+1 din numarul alegatorilor este necesara doar pentru referendum.Alegerile prezidentiale si parlamentare sunt validate si daca se prezinta la vot doar 30-40% dintre alegatori.

Unknown spunea...

ce pacat. sincer nu stiam. multumesc pentru aceasta informatie.

Maya spunea...

Ma tem ca este total invers, insa vom vedea ce si cum duminica. Eu il sustin pe Basescu!