Niciun deputat nu a avut curaj sa voteze impotriva si niciunul nu a indicat posibila sursa de finantare a cresterii salariale pentru profesori
Votul din plen a fost, la propunerea pesedistului Anghel Stanciu, nominal, astfel ca fiecare deputat a trebuit sa-si exprime optiunea "la vedere". Nimeni nu si-ar fi putut asuma riscul de a vota impotriva de teama huiduielilor. Chiar si ministrul Cristian Adomnitei, care i-a atacat dur pe deputati in ziua dezbaterilor pentru faptul ca nu au precizat sursele de finantare pentru aceasta majorare, a votat in favoarea legii. Nici ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu a pierdut prilejul de a primi aplauze la scena deschisa din partea profesorilor prezenti in balcoanele Camerei. Premierul Calin Popescu Tariceanu a figurat ca absent, exemplul fiindu-i urmat si de colegii sai de partid, Bogdan Olteanu si Mihai Voicu. Dupa ce votul parlamentarilor a primit aplauzele asistentei, reprezentantii fiecarui grup parlamentar nu au putut pierde prilejul de a-si asuma fiecare victoria pentru adoptarea acestei legi. Actul normativ va merge spre promulgare la presedintele Basescu, care l-ar putea trimite Parlamentului inapoi spre reexaminare sau il poate supune analizei de constitutionalitate. Pesedistul Anghel Stanciu a aratat ca majorarea salariilor dascalilor nu este o "pomana electorala", ci "o decizie strategica pentru dezvoltarea Romaniei moderne si europene", o "decizie istorica". "Aceasta este calea spre integrare in Europa, prin stiinta si educatie", a mai sustinut el de la tribuna. Liberalul Cornel Popa a sustinut ca nu era nevoie de un asemenea circ, facand referire la cererea lui Stanciu de a se vota "la vedere". Udemeristul Astalosz Ferenc a vorbit si el despre "consensul politic" la care a ajuns clasa politica. "Votul dovedeste ca in Parlament se poate conlucra, indiferent de grupurile parlamentare, atunci cand interesele sunt majore", a declarat la fel de emotionata ca si in ziua dezbaterilor pe lege, Ecaterina Andronescu.
Sapte salarii la pensionare
Plenul Camerei a adoptat ieri o lege initiata de PRM prin care, cu ocazia iesirii la pensie, cadrele didactice vor primi o indemnizatie ce reprezinta sapte salarii lunare brute, actul normativ plecand spre Senat, ce are competenta decizionala. Legea a trecut cu 170 de voturi pentru, 47 de abtineri, ale deputatilor PD-L, si doua impotriva. In forma initiala, PRM propusese ca profesorii sa aiba la pensionare aceleasi drepturi ca magistratii, respectiv sa beneficieze de asistenta medicala gratuita, medicamente gratuite, proteze, ochelari de vedere si bilete in bazele de tratament ale cadrelor didactice. Acest amendament a fost respins in Comisia de Invatamant, care a mentinut insa prima de pensionare.
Sursa: www.ziua.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu