vineri, 31 octombrie 2008

Elevii români îşi doresc profesori care să îi respecte şi să îi înţeleagă

Care este imaginea profesorilor în ochii elevilor, de ce unii dascăli sunt respectaţi şi alţii nu, cum ar trebui să fie profesorul ideal? Sunt întrebări la care Unicef şi Centrul Educaţia 2000 Plus au încercat să răspundă, în urma unui studiu care a durat un an de zile.

La întrebarea "Cum vezi tu un profesor ideal?", majoritatea elevilor nu au ştiut să răspundă. Cei care au făcut studiul cred că şi profesorii sunt vinovaţi de relaţia distantă cu elevii.

Studiul concluzionează că există trei categorii de profesori. Prima categorie sunt profesorii absurzi, foarte exigenţi, cărora nu le pasă dacă elevii înţeleg ce li se cere şi pe care elevii îi consideră "gardieni de închisoare!"

Al doilea tip de profesor este cel care ţine echilibrul între exigenţă şi prietenie, care ştie să glumească, pe care îl interesează problemele elevilor, dar impune reguli clare de comportament pe care le respectă el însuşi. Mai mult, îl poate convinge pe elev că meseria de profesor este una care merită să fie urmată.

A treia categorie sunt profesorii slab pregătiţi, care îşi desconsideră elevii şi le spun că sunt "bestii", "proşti", "nesimţiţi", "mortăciuni", "handicapaţi" sau "animale". Profesorii din această categorie mănâncă în timpul orelor, vorbesc la telefon sau citesc ziarul şi nu le pasă dacă elevii învaţă sau nu, sau şi mai rău, sunt violenţi, fie cu vorba, fie cu fapta.

Ce apreciază cel mult elevii la profesori? Cu siguranţă, vorbim de cei care ştiu să le înţeleagă problemele, stau de vorbă cu ei, fac lecţiile interesante, îi respectă, discută cu ei şi în afara orelor, sunt exigenţi, dar calmi.
Una dintre concluziile studiului este aceea că respectul faţă de ceilalţi se învaţă nu doar acasă, ci şi la şcoală. Sutdiul a fost făcut în câte patru şcoli din judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Mureş, Prahova şi din Bucureşti.

Sursa: www.realitatea.ro

Niciun comentariu: