luni, 6 octombrie 2008

Tăriceanu: Nu ne permitem să majorăm salariile. Dacă o facem, majorăm şi taxele

Premierul Calin Popescu Tariceanu a reafirmat, luni, ca majorarea salariilor angajatilor din invatamant cu 50% nu este sustenabila de nici o economie, motiv pentru care, sambata, Guvernul a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala legea maririi salariilor profesorilor. "Nu putem accepta astfel de masuri electorale cu caracter populist, care vor duce Romania intr-o criza financiara majora", a declarat Tariceanu. Prim-ministrul a acuzat PSD si PD-L ca sunt iresponsabile pentru initiativele pe care le promoveaza. "Am ajunge in genunchi daca aceste masuri sunt puse in aplicare. Am ajunge la masuri extreme, de a majora taxele, si nu cred ca romanilor le va place acest lucru. Nu ne dorim ca romanii sa aiba bani, dar sa ajunga sa dea si 1.000 de lei pentru o paine", a declarat Tariceanu, precizand ca nu doreste ca "acumularile din ultimii ani sa fie irosite de o inflatie galopanta".
Seful Executivului a explicat ca in urma crizei financiare mondiale, este nevoie de prudenta deoarece "Romania nu este o tara izolata". Tariceanu a mentionat ca vor fi cresteri consistene de salarii "in masura in care ne permitem", dar prin majorari de 50% toata performanta economica a Romaniei, dinultimii zece ani, se va duce de rapa. "Eu nu sunt dispus sa imi dau girul pentru o astfel de situatie. Nu vrem ca Romania sa se intoarca in criza ce a caracterizat anii '90. Prefer ca eu si Partidul National Liberal sa suportam aceste costuri politice, dar nu vreau sa fiu responsabil pentru o cadere economica. Nu putem sa guvernam in mod iresponsabil", a declarat Tariceanu.
In replica, liderul PD-L, Cezar Preda, a declarat, la Realitatea TV, ca Tariceanu este ipocrit si mincinos pentru ca a spus tot timpul anului, ca nu are bani, apoi ca are bani. De ce nu vorbeste de cele 1,2 miliarde de euro pe care le pregateste ca mita electorala pentru primarii PNL si PSD", a acuzat Preda.
Liderul PSD Cristian Diaconescu considera declaratile lui Tariceanu demagogice. "Tariceanu a comis o demagogie grosolana prin aceste declaratii, pentru ca si membrii PNL au votat majorarea salariilor profesorilor. Mai mult, daca discutăm economic, pensiile care au fost majorate cu 20%, au ridicat inflatia cu doar 0,30%, iar salariile profesorilor daca ar fi majorate cu 50%, ar modifica inflatia cu doar 0,17%", a afirmat Cristian Diaconescu.
Sursa: www.ziua.ro

Niciun comentariu: