miercuri, 1 octombrie 2008

Presedintele Basescu spune ca va promulga legea prin care se maresc salariile personalului din invatamant

Cuprinsi de febra alegerilor, politicienii desarta sacul cu pomeni fara sa le pese de cutremurul economico-social ce se intrezareste in perioada post-electorala. Cireasa de pe tort o reprezinta cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, de la 1 octombrie, masura adoptata marti, in Camera Deputatilor, for decizional, fara precizarea sursei de finantare. Presedintele Basescu spune ca va promulga legea, desi in cazul cresterii pensiilor a procedat altfel, mustruluind Guvernul pentru ca nu a aratat de unde vin banii. Premierul Tariceanu critica vartos Parlamentul, ca si cum masura nu ar fi fost sustinuta si de liberalii al caror presedinte este. Ministrul Educatiei se comporta si mai ciudat, votand o masura cu care nu este de acord. Premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat ieri votul Camerei Deputatilor pentru cresterea cu 50% a salariilor personalului din invatamant, acuzandu-i de "super populism" pe alesii care au adoptat o asemenea masura nesustenabila. El a adaugat ca este treaba Parlamentului sa se gandeasca la fondurile necesare cresterii salariilor. Reactia premierului Tariceanu este cel putin curioasa in conditiile in care el este si presedinte al PNL, iar deputatii liberali au votat cot la cot cu ceilalti parlamentari pentru sporirea lefurilor profesorilor. Mai mult, chiar ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, membru al Cabinetului Tariceanu, prezent marti in plen, a ridicat mana in favoarea amintitei masuri. De precizat ca votul s-a desfasurat in prezenta reprezentantilor sindicatelor din invatamant.
Adomnitei: Sper ca nu voi mai fi eu
Ieri, Adomnitei a prezentat senin consecintele masurii luate in Parlament, implicatiile acesteia asupra bugetului Educatiei: "Pana la finele anului, avem nevoie de un miliard de lei noi pentru a acoperi aceasta crestere a salariilor, iar anul viitor vor fi necesari in plus 1,2 miliarde de euro. In 2009, nu vom mai putea repara si nu vom mai construi nimic. Nu vom mai putea continua nici proiectul privind dotarea scolilor cu microbuze scolare". In privinta burselor studentilor, ministrul Educatiei a precizat, potrivit Mediafax, ca nu este posibila o crestere de zeci de procente a cuantumului acestora. "Nu stiu cine va fi ministrul Educatiei la finele anului viitor, dar sper ca nu voi mai fi eu", a adaugat Adomnitei. In opinia ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, masurile cu impact social, inclusiv cele privind salarizarea bugetarilor, ar trebui amanate, pentru ca viitorul guvern sa si le asume, evitand astfel repetarea situatiilor din anii electorali precedenti.
Basescu: Cum sa nu!
Dupa ce anul trecut au condamnat vocal o alta masura considerata nesustenabila din cauza lipsei surselor de finantare - cresterea pensiilor - democrat-liberalii si-au schimbat radical atitudinea in pragul campaniei electorale. Deputatii PD-L au votat si ei, marti, in favoarea cresterii salariilor profesorilor, fara sa se mai intrebe de aceasta data de unde vin banii. La fel, presedintele Traian Basescu nu a avut nici o ezitare in a asigura ca va promulga legea privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice. "Cum sa nu!" - a spus ieri seful statului, raspunzand la intrebarea pe tema. Prezent la Constanta, cu prilejul deschiderii anului universitar, seful statului le-a urat studentilor ca, la fel cum se ingrijeste el de ei, tot asa si Guvernul sa aiba grija sa le mareasca bursele. Amintim ca, in iulie 2007, Basescu a promulgat legea privind cresterea pensiilor numai dupa ce a facut Guvernul cu ou si cu otet pe motiv ca nu a prezentat concret sursele de finantare. "Toate aceste angajamente mi se par nerealiste, iar ca sef al statului, prin promulgarea legii, nu vreau sa fiu partas la inselarea opiniei publice", subliniase atunci Basescu, facandu-i "incompetenti" pe ministrii de resort.
Sursa: www.ziua.ro

Niciun comentariu: