sâmbătă, 30 august 2008

Şi-a luat viaţa la 8 ani de dorul mamei

Un băieţel de 8 ani din Târgu- Ocna a fost găsit, joi seara, spânzurat în curtea casei în care locuia împreună cu străbunica sa. Rudele sale povestesc că micuţul şi-a prins gâtul într-o funie legată de o grindă din spatele casei, probabil încercând să imite isprăvile eroilor săi preferaţi din filmele de desene animate.
„Sunt sigură că nepoţelul meu a murit din greşeală. Un accident. S-a uitat de dimineaţă, cu o verişoară, la desene animate, la Spiderman. Era pasionat de desenul ăsta animat. A vrut să încerce schemele Omului Păianjen“, povesteşte, plângând, Frăsina Restaş, străbunica băieţelului.
Varianta bătrânei este susţinută şi de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău. „Copiii imită multe din ceea ce văd la televizor. Ar trebui făcut ceva cu desenele animate violente“, susţine Alina Iftode, purtător de cuvânt al DGASPC Bacău.
Pe de altă parte, psihologii susţin că micuţii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate se confruntă cu o serie de probleme mult mai greu de observat pentru adulţi, cum ar fi depresiile puternice. „Trebuie privit contextul de viaţă al acelui copil, şi nu un element factual, cum ar fi desenele animate. Sunt mulţi copii care se uită la desene animate violente, dar nu se sinucid“, susţin specialiştii.
„A crezut că mama lui nu-l mai iubeşte“
De aceeaşi părere este şi bunicul din partea tatălui, Dănuţ Restaş, care consideră că băieţelul a recurs la acest gest de dorul mamei sale, plecată de patru ani la muncă în străinătate. „Nu a mai dat niciun semn de viaţă. Astă-vară a venit la el o mătuşă, soră a mamei, şi copilul a crezut că e mama lui. Când a văzut că nu i-a adus niciun cadou, băiatul a făcut o adevărată depresie. A crezut că mama lui nu îl iubeşte. A spus că vrea să moară“, îşi aminteşte bunicul copilului.
Bătrânul mai spune că băieţelul era un copil cuminte şi matur, cu care putea vorbi ca şi cu un adult. Băiatul a fost încredinţat în urmă cu trei ani, printr-o hotărâre judecătorească, străbunicii sale, în vârstă de 85 de ani, deoarece părinţii săi au divorţat şi au plecat amândoi la muncă în străinătate.
PĂREREA PSIHOLOGULUI
„Adulţii nu îi înţeleg pe copii în totalitate“
Motivele de ordin psihologic care ar fi putut duce la o sinucidere a unui copil de 8 ani sunt explicate de Bogdana Bursuc, psiholog la Behavior Center. „Copiii cu părinţi plecaţi se confruntă cu o serie de probleme. Unele sunt externalizate, cum ar fi agresivitatea, agitaţia, violenţa, iar altele, mult mai greu de observat pentru adulţi, sunt cele internalizate, de genul depresiilor puternice. Adulţii nu îi înţeleg pe copii în totalitate. Ei ştiu că părinţii sunt plecaţi pentru copii şi atunci îi critică pe aceştia că nu înţeleg. Ceea ce poate fi o altă problemă pentru cei mici. Trebuie privit contextul de viaţă al acelui copil, şi nu un element factual, cum ar fi desenele animate. Sunt mulţi copii care se uită la desene animate violente, dar nu se sinucid“, spune Bursuc.
Sursa: www.evz.ro

Niciun comentariu: