duminică, 10 august 2008

Cu patinele pe „gheaţă“, la 35 ºC

Bucureştenii pot patina şi în toiul verii: în Parcul Tineretului a fost instalat primul patinoar cu gheaţă sintetică, pe care aluneci indiferent de vreme.
Deschis în urmă cu trei săptămâni, patinoarul din Parcul Tineretului se umple de perechi de picioare plimbăreţe, mai ales dimineaţa şi seara, când e mai răcoare. Chiar dacă rezistă fără probleme la 40 de grade Celsius cu plus - aşa cum o face şi la 40 cu minus -, nimeni nu riscă să cheme ambulanţa la patinoar.
Zece ani cu patinele pe „tocător“
Cum vara nu-i ca iarna, nici gheaţa sintetică nu-i ca aceea artificială, pe care o ştie toată lumea şi care-ţi dă fiori reci în vacanţa de Crăciun. Aşa că nu vă aşteptaţi să vă răcoriţi prea tare patinând în Tineretului. „Gheaţa“ este, de fapt, un plastic foarte gros - „ca la tocătorul de bucătărie“, explică Marius Delişor, managerul locului. Suprafaţa lucioasă - tratată zilnic cu băi cu apă, detergent şi un gel de întreţinere (propilenglicol) - e bună de folosit zece ani de la instalare, şi pe o parte, şi pe alta.
Partea bună la patinoarul de vară din Bucureşti este că nu vă dă nimeni afară ca să netezească suprafaţa: plasticul nu se sfărâmă şi nu ia aspect nisipos, aşa cum se întâmplă la gheaţa artificială. Ba, dimpotrivă, cu cât patinoarul este mai uzat, cu atât gradul de alunecare este mai mare.
Din păcate, pentru amatorii
sportului de iarnă, care se poate practica acum şi în plină vară, stăpânii patinoarului (Tectonik Ice) nu au mai avut bani şi de o copertină, care ar fi făcut distracţia mult mai „valabilă“ şi mai uşor de suportat pe caniculă.
Sub stropi de apă
Ca să daţi ture de „gheaţă“ în Tineretului - pe locul ascuns în mijlocul Orăşelului
Copiilor, în spatele terasei Anemona (intrarea de la gura de metrou Constantin Brâncoveanu) - trebuie să plătiţi zece lei intrarea. Încă zece lei „merg“ pe patine şi un leu pe ciorapi (dacă nu v-aţi adus de acasă sau dacă aţi venit în sandale).
De toţi banii, o oră şi mai bine, ascultaţi muzică, staţi cu ochelarii pe nas şi vă plimbaţi pe „gheaţă“, pe sub valurile de vapori de apă care stropesc suprafaţa (chipurile ca să mai scadă temperatura cu zece grade C). Dacă vă simţiţi epuizat, puteţi să vă răcoriţi la una dintre terasele din zonă şi apoi să o luaţi de la capăt.
Din septembrie, în nocturnă
Că nu se înghesuie lumea deocamdată să-şi plimbe patinele aici, nu-i o surpriză pentru omul care a avut ideea instalării unui astfel de loc de relaxare. „Noi nu avem tradiţie în aşa ceva. Românul crede că te dai pe gheaţă doar iarna. Varianta aceasta, ecologică şi mai puţin costisitoare, va prinde şi la noi în scurt timp“, crede Marius Delişor. „Acum e prea cald, adevărat, dar de luna viitoare nu va mai fi nicio problemă“, se arată optimist Delişor, cu gândul la investiţia de 85.000 de euro.
Patinoarul artificial - care are o suprafaţă de 300 de metri pătraţi şi poate primi 30 de persoane o dată - va rămâne deschis publicului în toate anotimpurile. Din septembrie însă, programul de alunecat pe plastic nu va mai fi de la ora 12.00 la 17.00, ca acum, ci de la 18.00 la 3.00.
Gheaţa sintetică se foloseşte de foarte mulţi ani în lume - în Canada, SUA, Norvegia, Suedia, Rusia, Austria, Italia sau Cehia - ca o alternativă la cea artificială. Graţie acestui tip de material, amatorii de patinaj nu-şi mai pun niciodată patinele în cui. Suprafeţele sintetice pot fi patinate în orice anotimp, pe orice vreme. Alunecarea pe „plastic“ este cu 10% mai mică decât pe suprafaţa gheţii artificiale proaspăt lustruită, dar amatorii îşi pot da seama foarte greu de acest lucru.
Sistemul nu este însă deloc poluant, comparativ cu sistemele clasice frigorifice, recunoscute pentru gradul mare de poluare pe care îl generează. Cel mai întins patinoar cu gheaţă sintetică se află în Praga, are 1.200 de metri pătraţi şi a fost inaugurat în 2006.

Articol din ,, Evenimentul Zilei’’- 10 august 2008

Niciun comentariu: