vineri, 8 august 2008

Bacalaureatul 2009 ar putea fi supravegheat video

Ministerul Educaţiei nu exclude ca anul viitor toate centrele de examen să fie dotate cu sisteme de supraveghere video

Adio, copiatului! Asta ar putea spune elevii care vor susţine, anul viitor, examenul de bacalaureat, dacă Ministerul Educaţiei va decide dotarea cu sisteme de supraveghere video a tuturor centrelor de examen.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei discută deja despre această posibilitate şi vor lua o decizie finală după ce vor consulta mai mulţi specialişti. „Ar fi o idee foarte bună. I-am propus ministrului Educaţiei să discutăm cu mai mulţi psihologi şcolari, care să ne spună în ce măsură camerele video i-ar afecta psihic pe copii. Logistic se poate aplica această măsură la nivelul ţării, dar dacă psihologii vor spune că 50% dintre copii sunt afectaţi de aceste camere, nu putem spune da!”, ne-a declarat Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar. Astfel, în fiecare centru de examen, ar putea fi montate camere video, iar unul sau trei profesori ar putea supraveghea desfăşurarea examenul la un monitor din liceu. Camerele video nu vor înlocui profesorii supraveghetori, ci vor avea rolul să îi cuminţească pe elevii tentaţi să copieze şi pe profesorii binevoitori, care nu vor să observe că unii elevi se inspiră din diverse surse la examen.

Bucureştiul a dat startul

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti este primul care a anunţat că a încercat pe cât posibil să aleagă licee pentru a doua sesiune a bacalaureatului dotate cu astfel de sisteme. Din cele 20 de centre în care se va desfăşura examenul în perioada 18 august – 1 septembrie, în 13 există camere video. Planurile însă merg mai departe. Inspectoratul doreşte ca anul viitor toate centrele să fie dotate astfel. „Vom face un proiect care va fi gata, sperăm, până la începutul anului şcolar şi pe care îl vom înainta Ministerului Educaţiei. Deocamdată, nu ştim ce sumă de bani va fi necesară, vom stabili însă totul. Prin această metodă vrem să diminuăm copiatul care a devenit sport naţional”, ne-a declarat Stelian Fedorca, inspectorul şcolar general. (E.L.)

„Măsura nu este traumatizantă pentru elevi. Nu e un atac la intimitate, atât timp cât sunt pregătiţi şi ştiu ce se va întâmpla. Camerele video ar putea să-i împiedice să mai copieze”, Mihaela Minulescu, Asociaţia Psihologilor din România

Lista atasamente

Publicat în ziarul ,, Gândul'' din 8 august 2008

Niciun comentariu: