În Franţa, Spania sau Marea Britanie, liceenii îşi pot alege tipul de bacalaureat pe care vor să-l susţină .
Experţii români în educaţie care au analizat examenele de maturitate din alte ţări afirmă că pregătirea pentru acestea începe în ultimii doi ani de liceu.
Există mai multe tipuri de examene de maturitate, dintre care elevul poate să aleagă în funcţie de ce vrea să facă mai departe. „Spre deosebire de România, în străinătate se testează abilităţile şi capacităţile de punere în practică a cunoştinţelor acumulate în liceu", spune Florin Colceag, preşedintele consorţiului Edugate.
El dă exemplul probei de matematică din ţările europene, unde se testează capacitatea logică de a evalua şi de a aplica corect cunoştinţele într-o situaţie dată. Colceag consideră că problema la noi e că examenul insistă pe memorare şi astfel elevii sunt tentaţi să mintă sau să copieze.
Marian Staş, preşedintele Fundaţiei Codecs pentru Leadearship consideră că „o variantă pentru o evaluare corectă a elevilor este sistarea completă a Bac-ului în formula actuală şi introducerea unui sistem de admitere complex, care să determine comportamente bazate pe valori autentice şi competenţă".
Trei exemple de Bac din ţările UE
FRANŢA
Elevii pot alege una din cele 30 de formule de Bac, acestea fiind clasificate în 3 mari tipuri de examen: general, tehnologic şi vocaţional.
Cel general le dă posibilitatea elevilor să-şi continue studiile la şcolile de elită (grande école). Bac-ul tehnologic asigură intrarea într-unul dintre institutele tehnologice şi se poate susţine într-unul din cele opt domenii: industrial, ştiinţă şi tehnologie, laborator, ştiinţe sociale şi medicină, agricultură, mediu, servicii hoteliere, muzică şi dans.
Un al treilea tip de Bac e cel vocaţional, cunoscut şi drept bacalaureatul profesional, având mare succes printre elevi.
SPANIA
Bac-ul spaniol e de fapt un program care constă în doi ani de pregătire a elevilor pentru universitate sau pentru începerea unei cariere. În aceşti doi ani de liceu, toţi elevii studiază limba şi literatura spaniolă, filozofia şi educaţia civică, o limbă străină sau limba regiunii din care provin, istoria filosofiei, istoria Spaniei, ştiinţa lumii moderne (aici sunt incluse noţiuni de genetică, de ştiinţa universului) şi educaţia fizică. În plus, şcolarii trebuie să-şi mai aleagă una dintre trei specializări: arta, ştiinţa şi tehnologia sau ştiinţele sociale şi umaniste.
La sfârşitul celui de-al doilea an, elevii dau un examen cunoscut ca Prueba General de Bachillerato. Dacă trec de acesta şi au promovat şi toate examenele din anul II, atunci ei primesc titlul de „bachiller". Acest titlu şi un examen oral într-o limbă străină, de obicei engleză, le permite absolvenţilor să-şi continue studiile la una dintre universităţile spaniole.
MAREA BRITANIE
În Anglia se susţine un tip de bacalaureat menit să ajute universităţile să selecteze cei mai inteligenţi elevi. Organizarea lui se va desfăşura din toamna acestui an în 36 de centre-pilot. În noua formulă, candidaţii vor avea de făcut un eseu extins, 100 de ore de dezvoltare personală şi vor urma cursuri de gândire critică, educaţie civică şi cultură generală.
Un alt tip de Bac este cel galez, în care elevii trebuie să urmeze module de limbi moderne şi politică. Ei primesc credite şi pentru activităţi desfăşurate în comunitatea în care locuiesc. De asemenea, elevii sunt evaluaţi la matematică, limbi străine şi comunicare.
Sursa : www.adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu