sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Tudor Chirilă-reper de moralitate pentru Crin Antonescu şi pentru mine

Eu nu mai sunt tânăr şi totuşi îl iubesc pe Tudor Chirilă. Şi eu îl consider un om de valoare, un om talentat, cinstit şi bun. Tinerii îl iubesc şi îl apreciază. Eu înţeleg de ce Crin Antonescu l-a considerat reper de moralitate şi îl felicit pentru inteligenţa de a manifesta solidaritate cu tinerii care îl consideră pe Tudor un idol. ,,Scrisoarea către liceeni'' este un manifest. Crin şi l-a însuşit şi a adresat tinerilor chemarea de a fi alături de el. Ei reprezintă viitorul, ei pot aduce schimbarea.













4 comentarii:

Daniel Mălăelea spunea...

REactia lui Tudor Chirila postata pe blogul personal:
,,Stiu ca afirmatia domnului Antonescu m-a facut subiect de dezbatere.

Pentru inceput, trebuie sa spun ca in cadrul intalnirilor din licee pe care le fac in aceasta perioada, una dintre primele propozitii adresate elevilor suna asa:

- Nu ma aflu in fata voastra in calitate de reper moral. Nici nu as putea.

Sunt martori ai aceastei afirmatii sutele de elevi care participa la aceste sesiuni.

Poate ca pasiunea domului Antonescu pentru Scrisoarea catre liceeni si pentru modul in care gandesc, despre care sustine ca i se pare corect, sa fie adevarata, insa poate fi, in acelasi timp, un instrument de marketing electoral.

Nu sunt incantat ca numele meu a fost pomenit intr-o dezbatere electorala la momentul in care Romania pare sa nu mai aiba iesire si in care nu se mai intrevede nici macar SPERANTA.

Am incercat mereu sa raman in afara asocierilor politice atat cu grupurile Vama Veche si Vama, cat si in nume propriu, iar in seara asta, unul dintre candidati mi-a folosit numele incercand sa-si defineasca o reprezentare.

As fi preferat sa nu se intample acest lucru pentru ca nu doresc sa devin un instrument electoral. Or, afirmatia domnului Antonescu exact asta propune .

Prin urmare, trebuie sa rostesc inca o data ceea ce am mai spus aici pe blog:
Nu ma alatur nici unui mesaj politic si nu sustin oficial pe niciunul dintre candidatii la presedintie.

Mai cred ca daca domnul Antonescu este incantat, sincer probabil, de indemnul pe care il propune Scrisoarea catre liceeni ar trebui sa-si asume sa faca mai mult decat o mentiune. Din pacate, ultimii ani ne invata ca acordarea creditului nostru a atras dupa sine nerespectarea promisiunilor lor.

Fundamental gresita mi se pare insa ideea de a-i intreba pe candidati, in contextul nostru socio-politic, care este reperul lor moral. Cum sa intrebi asa ceva? Este ca si cum l-ai intreba pe Michael Schumacher care este modelul lui preferat de bicicleta.''

Anonim spunea...

O precizare legata de chestia cu Tudor Chirila.

Un model moral si-l alege fiecare pentru sine, atunci cand este capabil. Reperele sunt cele care ne pot ghida in viata pentru a ajunge la un astfel de model.

Cine are cea mai mare nevoie de repere morale in Romania azi?

Ce ar intelege un pusti de 16 ani dintr-un orasel de 15.000 de locuitori dintr-un model gen "Neagu Djuvara" sau "Maica Tereza"? Dar un student de la Universitatea din Targu Jiu?

Tudor Chirila nu e un model. Dar, in parte, poate fi un reper. Avantajul enorm este ca Tudor este un "ceva" real, viu, tangibil si, cel mai important, poate fi inteles de foarte multi. De foarte multi dintre cei care au nevoie de asa ceva.

Cati dintre tinerii nascuti dupa '89 au sansa macar sa se gandeasca la Patriarhul Daniel si sa si-l aleaga ca un model in viata daca nu au nici macar reperele ca sa ajunga acolo.

Crin si-a asumat un risc. Nu cred ca a fost calculat. Am senzatia ca a fost spontan. Si s-a adresat celor carora urmeaza sa le fie presedinte, nu peretilor.

Nu Crin are nevoie de un model moral ci societatea noastra are nevoie de repere...

Mirea spunea...

Reperul moral al lui Antonescu ar trebui sa fie Romania.Nu ma feresc sa spun ca-l consideram pe Crin Antonescu un om mai luminat si "nepatat" politic sa zicem,insa a facut o afirmatie dezonoranta pentru el si pt PNL-ul lui Ionel Bratianu in plina campanie electorala(la televiziunea nationala chiar),afrmand ca pt dumnealui Moldova reprezinta "o politica externa",atat.(nici macar n-a avut inteligenta sa spuna Basarabia,cel putin in calitate de prof de istorie)...poate sufar de nationalism,dar Crin Antonescu nu are calitatea sa fie presedintele Romaniei.Personal nu votez...din orgoliu national.Un mare duhovnic de la noi spunea:"Un conducator nu se alege...SE IMPUNE".Doamne ajuta

Daniel Mălăelea spunea...

Votati, dragi prieteni tineri. Dovediti ca va pasa de tara aceasta. Macar atat putem sa facem toti. Macar sa mergem sa ne alegem conducatorul.