marți, 17 noiembrie 2009

Secretarul de stat Oana Badea declară ...

,,Dascălii trebuie să se solidarizeze cu restul categoriilor din economie şi să înţeleagă că varianta propusă de minister îi avantajează pe elevi. Părinţii ne-au rugat să ţinem cont de interesele copiilor. Abordarea noastră este aplicată pe elevi, astfel încât ei să nu piardă materie. Şi aşa gripa a făcut ravagii în unele şcoli, deci nu ne mai trebuia să trimitem din nou elevii acasă. Profesorilor nu le va scădea salariul. Vor primi mai puţini bani pentru că vor lucra mai puţine zile. Nu vor mai veni la şcoală în perioada în care trebuiau să facă de serviciu. Trebuie să ţinem cont că scăderea veniturilor se aplică tuturor oamenilor din sistem, cu diferenţa că angajaţii ministerului şi cei din inspectorate, de pildă, nu beneficiază de aceste zile libere".(www.gandul.info)
Îi mulţumim doamnei Oana Badea pentru faptul că se gândeşte la noi. Dar cred că ar trebui să citească mai bine Legea 329 care precizează clar faptul că nu se pot acorda mai mult de 4 zile libere într-o lună.

8 comentarii:

Liviu spunea...

Si cand ziceati ca are loc acel 'mare miting' de protest? :)

Va lucreaza activistii portocalii cum vor.

Daniel Mălăelea spunea...

Eu nu am afirmat niciodata ca va avea loc un mare miting. Era o declaratie a unui lider de sindicat. Liderii nostri sunt foarte buni la dat declaratii. Vom ramane probabil fara bani, dar cu sentimentul datoriei implinite. Sincer, eu as vrea sa stau acasa in concediu fara plata, daca tot imi vor opri 15% din salariu. Asta am sa si spun maine in interviul pe care il voi da la Realitatea Tv.

Anonim spunea...

Am incercat sa scriu pe forumul educational SEI, dar n-am reusit. De aceea incerc aici, cu rugamintea sa postati dumneavoastra aspectele legale precizate in continuare.
In primul rand o hotarare a unui minister, fie el si MECI, nu poate modifica o lege. Doar Parlamentul Romaniei poate modifica legea...sau guvernul, printr-o ordonanta (daca guvernul nu este interimar - in cazul nostru NU POATE. Legea despre care vorbim este L 329/2009. Articolul 10 din aceasta lege precizeaza cu subiect si predicat urmatoarele:
”Art. 10
(1) In vederea incadrarii in constrangerile bugetare determinate de situatia de criza economica, in perioada octombrie—decembrie 2009, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre urmatoarele masuri:
a) sa acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia, zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10 zile lucratoare;
b) sa reduca programul de lucru;
c) sa dispuna o masura ce combina alternativele prevazute la lit. a) si b);
d) alta masura cu efect echivalent.
(2) Cu respectarea prevederilor alin. (1), autoritatile si institutiile publice au obligatia de a-si organiza activitatea astfel incat sa asigure continuitatea serviciilor de interes public.
(3) Modalitatea de aplicare a masurilor prevazute la alin. (1) se stabileste cu acordul salariatului, dupa consultarea organizatiilor sindicale sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
(4) In lipsa acordului sau in cazul in care, ca urmare a optiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul si numarul de zile libere, precum si reducerea programului se stabilesc de conducatorul institutiei publice, astfel incat sa nu fie efectuate mai mult de 4 zile libere intr-o luna, iar diminuarea salariului sa nu depaseasca nivelul prevazut la alin. (1).
(5) Angajatorul nu poate acorda zilele libere prevazute la alin. (1) in zilele de sarbatoare legala.
(6) Zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru prevazute la alin. (1) si la alin. (3)—(5) nu afecteaza durata concediului de odihna anual si sunt asimilate unei perioade de activitate, inclusiv in specialitate, efectiva. Salariatul beneficiaza in aceasta perioada de toate drepturile cuvenite, potrivit legii, altele decat cele salariale. ”
Si acum:
1. Ministerul Public....adica parchetele, a calculat mult mai corect ca procurorii trebuie sa isi ia cate 3 zile si 2 ore de concediu fara plata pe luna. Profesorii....ca tot sunt ei super bine platiti...sa-si ia cate 4 zile! Noi de ce trebuie sa cedam aproape 20% din salarii? Iarasi suntem prostii-prostilor?
2. Nu se pot depasi 4 zile de concediu fara plata pe luna...idiotii de la ministerul invatamantului vor sa impuna de facto sa se ia 8 zile. E ilegal!
3. Modalitatea de aplicare a masurilor prevazute la alin. (1) se stabileste cu acordul salariatului. Deci ministerul sau angajatorul nu poate sa impuna modalitatea de luare a acestor zile
4. Scolile nu sunt institutii publice care asigura servicii de interes public, deci angajatorul nu poate sa impuna modalitatea de luare a zilelor libere. Ea trebuie stabilita de comun acord cu profesorii.
5. Membrii de sindicat din scoala mea isi vor da demisia in bloc daca sindicatele nu ridica aceste probleme la discutiile cu guvernul. Adica frecția aia ca legea nu-i corecta si alte tampenii debitate de Cornea....nu țin! Sa fim seriosi....e o lege....ea se aplica!
Dar sa se aplice corect!
Iar aspectul moral al interesului copiilor.....sa ne scuteasca!...Daca guvernul nu se gandeste la elevi, noi de ce am face-o!?

A spunea...

Ce argumente, de parca profesorii nu ar avea la, randul lor, copii elevi, studenti, ce sa mai zic de familiile in care ambii parinti sunt profesori!
De ce ar tine cadrele didactice cont de dificultatile economiei nationale de vreme ce cei platiti in acest scop nu au stiut decat sa umfle veniturile si buzunarele clientelei politice aferente...
Inca nu imi dau seama cum un stat atat de nedemocratic precum Romania a putut fi admis in UE, mai ales ca nu exista nici cel mai minim respect pentru drepturile cetateanului, pentru drepturile firesti ale diverselor categorii profesionale...In ce tara normala si democratica Ministerul te obliga sa predai fara a fi platit timp de 8 zile, sub amenintarea unei amenzi de 2500 ron? Probabil ca nicaieri.

Anonim spunea...

Modul in care suntem tratati de minister nu e decat o consecinta a capacitatii, calitatii si nivelului moral de care dau dovada liderii sindicali, de la nivelul liderului sindical de scoala din Vascauti la megajigodiile cu mertzane din varf.
Mihai Gorgan

Daniel Mălăelea spunea...

În urma demersurilor FSLI din ultimele 2 zile, MECI a trimis catre inspectoratele judetene o noua nota in care precizează faptul că lasă la latitudinea conducerilor unitatilor scolare punerea in aplicare a articolului 10 din Legea 329/2009

M G spunea...

Oare in urma demersurilor FSLI sau in urma alegerilor care se apropie au luat aceasta decizie ? Hai sa fim seriosi
! Mihai Gorgan

Daniel Mălăelea spunea...

ISMB nu se preda asa usor. Astazi a trimis 2 note prin care ni se cere sa nu suspendam cursurile. Dar liderii sunt fermi. Incetam lucrul joi.