joi, 5 noiembrie 2009

Curtea Constituţională a dat de urgenţă undă verde legii salarizării şi concediului forţat

Care sunt efectele deciziei Curţii Constituţionale

Legea salarizării unitare în sectorul bugetar nu este unitară. Angajaţii Băncii Naţionale a României (BNR), Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP) vor fi plătiţi, în continuare, conform legilor speciale de organizare. Ceilalţi bugetari au fost încadraţi în grile de salarizare, primind coeficienţi în baza cărora li se vor calcula, în viitor, salariile. În 2010, coeficientul 1, care reprezintă baza la care se raportează toate salariile din sistemul bugetar, va fi egal cu salariul minim brut pe economie, stabilit la 705 lei. Angajaţii cu studii superioare vor avea un punctaj în grilă (coeficient de salarizare) minim de 1,75 şi deci urmează să primească cel puţin 1,75 salarii minime pe economie. Preşedintele ţării rămâne singurul demnitar cu coeficient maxim 12, iar premierul şi şefii celor două camere ale Parlamentului se vor afla pe treapta a doua a grilei, cu coeficienţi de 11,7.

Urmare a deciziei CC, guvernanţii le-ar putea impune 10 zile de concediu fără plată tuturor bugetarilor, în cele 55 de zile calendaristice sau 40 de zile lucrătoare rămase până la sfârşitul anului. Aplicarea prevederii se poate face de către ordonatorii principali şi secundari de credite. Premierul Emil Boc s-a declarat mulţumit de decizia CC: "Guvernul salută decizia Curţii Constituţionale. Este evident că azi mai sunt îndeplinite două din angajamentele guvernului către FMI şi azi se culeg roadele muncii desfăşurate".

Sursa: www.gandul.info

Ceea ce părea a fi doar un zvon, e pe cale să devină realitate. Probabil că vacanţa în învăţământul preuniversitar va începe pe 4 decembrie pentru a cuprinde şi cele 10 zile de concediu fără plată.

Un comentariu:

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

De-ar fi sa-i luam pe toti la rand,
Si actualii, dar si fostii,
Cei mai destepti de pe Pamant
Au fost intotdeauna….PROSTII.
- - -
Nu te ruga la ursitoare
Sa-ti faca-n viata ta vreun rost,
Mai bine urla-n gura mare:
“Iubite Doamne, fa-ma….PROST!”
- - -
De ce sa tragi ca la galera,
Sa-nveti atatea fara rost,
De vrei sa faci o cariera,
Ajunge numai sa fii….PROST.
- - -
In lumea asta cu de toate,
Unde se-nvata contra cost,
Pacat ca nici o facultate
Nu da si diploma de….PROST.
- - -
Avem impozite cu carul,
Dar inotam in saracie,
Si ce buget ar avea statul
Dintr-un impozit pe…..PROSTIE…
- - -
Ei sunt ca iarba, cu duiumul,
Sa nu-i jignesti, sa nu-i improsti!
O, Doamne, de ne-ar creste grâul
Cum cresc recoltele de …PROSTI.
- - -
Si-n lumea asta rasturnata,
Unde cei strambi sunt cei mai drepti,
Savantii nostri mor de foame
Si numai PROSTII sunt destepti.


Asta e!
Si e doar inceputul......