duminică, 4 ianuarie 2009

Primul război mondial(I)

Pentru că au trecut mulţi ani de atunci, îmi permit să postez răspunsul dat de elevul meu N la o lucrare de control la care unul dintre subiecte a fost elaborarea unei sinteze cu tema ,, Participarea României la Primul Război Mondial''

Primul război mondial a fost în 1914-1978. În 1959 a fost mica unire împreună cu Alexandru Ion Cuza care a unit Bucovina cu Ţara Românească. După ce a adipcat Cuza în locul lui a venit la putere Ferdinand. El a întărit armata, a făcut bănci.
Alexandru Ioan Cuza a înfăptuit unirea. Atunci a mai rămas Bucovina, Banatul, Transilvania care nu au fost unite cu Ţara Românească.
Toţi doreau să se unească şi atunci a început primul război mondial.
Primul război mondial a fost dintre Bucovina şi Imperiul Ţarist. Pentru că turcii au ajuns la Dunăre şi atunci românii au luptat vitejeşte la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz cu foarte mari pagube în oastea română cât şi în oastea turcă unde au participat Antanta: Franţa, Anglia şi Germania.
Ruşii au ieşit din război pentru că au făcut o revoluţie bolşevică în care distrugeau tot în calea lor: furau, spărgeau case. Guvernul a hotărât să facă o armată şi să-i ducă peste frontieră. Românii au hotărât să nu participe la război şi să fie neutri.
La 1 decembrie a avut loc Marea Adunare Naţională unde erau 5000 de sate şi 80 de oraşe. Au participat I.C.Brătianu. La 27.11.1978 Bucovina s-a unit cu România şi vroiau alfabetul latin, apare ziarul ,,Bucovina''.

3 comentarii:

Anonim spunea...

daca nu stii nmk de istorie mai bn nu mai scrie si nu te mai baga in seama aiurea...iti bati joc de trecutul tarii..

Anonim spunea...

mai celalalt anonim...cine vorbea...
se pare ca nu citesti tot..mai ales inceputul!!
nu ai ce sa-i faci..doar..nu luati in seama!
atat am avut de spus;multumesc.

Regele Sarpe spunea...

Da..ce pot sa spun..ma intreb uimit cum poate cineva sa scrie asa tampenii si din ce vad eu tipu` respectiv parea convins ca ceea ce spune este adevarat,ne zicea si anii si datele unor "evenimente".Cronologia faptelor a incurcat-o rau de tot.Unirea lui Cuza 1859,Primul razboi(1914-1918) si Romania a intrat in 1916 pentru necunoscatori.