joi, 29 ianuarie 2009

Andronescu declară că bacalaureatul şi admiterea la liceu rămân neschimbate până anul viitor

Andronescu a precizat că doreşte să regândească programa şcolară, motiv pentru care o comisie specială a fost deja organizată în cadrul ministerului. "Aşa cum am spus încă de la învestire, dorim să adoptăm o programă care să formeze competenţe, aşa cum cere şi Comisia Europeană. Ceea ce înseamnă, implicit, şi alt fel de examene", a explicat Ecaterina Andronescu.

Potrivit ministrului, de anul acesta se va lucra la programa şcolară astfel încât aceasta să fie redusă la cunoştinţe esenţiale, care nu se perimează în timp. Revizuirea programei va însemna şi reducerea numărului de discipline din ultimii ani de liceu, în funcţie de profilul ales. "Ne interesează o pregătire temeinică. Astfel, cineva care vrea să se orienteze spre un domeniu umanist nu trebuie să fie sufocat de programa prea densă din zona ştiinţifică şi invers", spune Andronescu.

Ministrul Educaţiei se gândeşte la simplificarea examenelor, pentru ca elevii să poată învăţa şi să nu mai fie tentaţi să copieze. "Şase probe la bacalaureat sunt prea multe. Aş vrea să reducem numărul de probe, nu pot să spun exact câte vor fi, pentru ca elevii să se poată pregăti temeinic, iar examenul să fie unul cât se poate de serios", a mai spus Andronescu.

În privinţa eliminării tezelor unice, Andronescu are cel puţin două argumente pentru această măsură. "Tezele nu îşi vor mai avea sensul în noul curriculum. Oricum, nu prea văd sensul acestor examene care ţin loc şi de teză şi de admitere la liceu", a precizat ministrul. Cu toate că nu consideră eficient modul în care sunt organizate examenele naţionale în prezent, Andronescu nu poate face nicio schimbare anul acesta.

Noul curriculum şi metodologiile de examen vor fi gata până în aprilie şi vor fi propuse spre votare şi discutare în comisiile de învăţământ din parlament. "Nu decid eu singură ce se va întâmpla la anul în educaţie. Dar vreau ca propunerile ministerului pe care îl conduc să nu întârzie spre discutare şi adoptare, pentru ca de la anul să intre în vigpare", a subliniat ministrul Educaţiei.

Sursa: www.realitatea.ro

Niciun comentariu: