marți, 20 ianuarie 2009

Andronescu, convinsă că Finanţele vor aproba 6% din PIB pentru Educaţie

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţine că sunt şanse de sută la sută ca Ministerul de Finanţe să aprobe un buget de şase procente pentru învăţământ în 2009, bani care ar permite respectarea legii privind majorările salariale ale cadrelor didactice.

"Mă bat, insist pentru acest buget de 6 la sută din PIB, deoarece sistemul de învăţământ are nevoie de o finanţare corespunzătoare, de remotivare, iar salariile sunt foarte importante din acest punct de vedere. Legea dă dreptul unei astfel de finanţări, iar pentru respectarea legii şi a Pactului pentru educaţie este nevoie de 6 la sută din PIB pentru învăţământ în 2009. În proiectul de buget înaintat Ministerului de Finanţe am cuprins majorările de salariu prevăzute de lege. Pentru profesorii universitari sunt exagerate creşterile de 50 la sută şi, după cum am discutat şi cu reprezentanţii sindicali, o soluţie ar fi eşalonarea acestor majorări", a explicat ministrul Educaţiei după întâlnirea de marţi cu sindicatele.

Ecaterina Andronescu a precizat că la întâlnirea cu reprezentanţii sindicaliştilor s-au discutat principiile noului Contract colectiv de muncă, s-a formalizat mecanismul de lucru, urmând ca săptămâna viitoare să înceapă discuţiile propriu-zise.

"Sindicaliştii au transferat un document Ministerului, noi urmează să ne spunem punctele de vedere şi să abordăm, la întâlnirile viitoare, ceea ce ne separă", a spus Ecaterina Andronescu.

La întâlnirea de marţi s-a stabilit şi formarea a două comisii de lucru, una pentru problemele legate de descentralizare şi una pentru finalizarea criteriilor de performanţă pe care trebuie să le îndeplinească toate cadrele didactice, a mai spus ministrul Educaţiei.

Sindicaliştii din învăţământ spun că dacă nu primesc în bugetul pentru Educaţie 6 la sută din PIB pentru a putea fi aplicată Legea 221/2008 de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice şi a fi respectat Pactul pentru educaţie, vor lua în calcul reluarea protestelor.

Sursa: www.mediafax.ro

Niciun comentariu: