duminică, 4 ianuarie 2009

Profesorii se pregătesc pentru noi runde de negocieri

De astăzi, elevii revin în bănci pentru ultima sută de metri a primului semestru, iar profesorii se pregătesc pentru noi runde de negocieri, de data aceasta cu un nou partener, guvernul Boc. După ce 2008 s-a încheiat cu o grevă profesorală suspendată de promisiunea guvernului „candidat“ de a aplica legea de mărire, de la 1 octombrie, cu 50% a salariilor, 2009 debutează cu vechile nemulţumiri plus altele noi. Acelaşi guvern, care promitea atunci că, dacă va fi ales, va pune în aplicare legea de mărire a salariilor încă din prima zi de mandat, în prima şedinţă n-a scos o vorbă despre mărirea salariilor, însă a luat măsuri care să le înăsprească viaţa profesorilor.

„Măsura de suspendare a celor aproximativ 145.000 de posturi vacante din administraţie blochează descentralizarea sistemului educaţional. Fiecare şcoală, devenind ordonator principal de credite, are nevoie de nişte angajaţi, de contabili, de personal nedidactic. Ordonanţa lui Boc blochează angajarea unor astfel de oameni“, explică Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicale „Spiru Haret“.

Suplinitori plătiţi cu ora

O altă măsură, prin care guvernul Boc ţintea pensionarii de lux de la Ministerul Apărării şi Internelor, a ricoşat tot în cadrele didactice: profesorii pensionari, care ocupă posturi de suplinitori, nu vor mai putea să cumuleze mai multe norme, ci vor fi plătiţi cu ora.

Este o măsură pe care noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, intenţionează să o pună în aplicare începând cu toamna acestui an. „Se doreşte îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional, dar această măsură are efectul contrar. Se renunţă la profesorii experimentaţi pentru a angaja proaspăt absolvenţi de liceu care acum învaţă meserie“, se arată împotriva măsurii Nistor. În şcolile din România, mai mult de 35.000 de posturi sunt ocupate de suplinitori.
Sursa: www.evz.ro

Niciun comentariu: