marți, 6 ianuarie 2009

Profesorii intre pensie si salariu

Cei aproape 40.000 de profesori pensionari nu isi vor mai primi din aceasta luna pensia, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta emisa de Guvern pe 30 decembrie. "Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii pentru limita de varsta realizeaza venituri din exercitarea unei functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale (...)" este prevederea din OUG nr. 230 care completeaza art. 92 alin (1) din Legea pensiilor. Dascalii pensionari au la dispozitie termen pana pe 15 ianuarie sa opteze intre suma primita lunar pentru limita de varsta si leafa din invatamant. Cu siguranta, premierul Emil Boc a avut intentii marinimoase fata de popor atunci cand a decis sa elimine cumulul de venituri obtinute de unii bugetari, insa nu a anticipat lovitura de gratie pe care o va aplica invata­mantului prin adoptarea ordonan­tei. In Capitala, o treime din cadrele didactice preuniversitare sunt suplinitori, pensionari sau necali­ficati, situatie care se perpetueaza din 2002, fara ca Ministerul Educatiei sa o poata rezolva.
Afacerea pensia
In prezent, din cele 17.500 de posturi didactice din Bucuresti, 989 sunt ocupate de pensionari. In fiecare an sunt scoase la concurs pentru titularizare mai putine posturi decat este necesar, directorii de scoli tinan­du-le ascunse pentru a le asigura clientilor - profesori pensionari, prieteni si apropiati. Prin cumulul pensiei, al salariu­lui si al sporu­rilor, dascalii pensionari obtin lunar circa 50 de milioane de lei vechi. Prin comparatie, un debutant ia maximum 8 milioane de lei vechi, fara niciun spor. In mediul universitar, 800 din totalul de 5100 de profesori au depasit varsta de 65 de ani, dar au dreptul, cu acordul anual al senatului, sa-si continue munca la catedra pana la 72 de ani. Ei cumuleaza venituri de pana la 200 de milioane de lei vechi/luna. In schimb lectorii, preparatorii si conferentiarii au leafa de 20 de milioane de lei vechi.
Ontanu: Ordonanta rusinii nationale
Primarul Neculai Ontanu critica "Ordonanta rusinii nationale a Guvernului PDL - PSD", desi este pesedist cu functie importanta in partid. "Atrag atentia ca OUG 230/2008 decapiteaza condu­cerea Politiei Comunitare Sector 2, distruge sistemul de asistenta maternala si cel al persoanelor cu handicap, pune la pamant sistemul de invatamant, afecteaza grav institutiile de arta si da o lovitura inacceptabila marilor personalitati ale vietii culturale. Acest act normativ reprezinta primul mare cutremur in institu­tele de cercetare dupa anul 1989 si aduce prejudicii importante personalului armatei participant la actiuni militare peste granita", ne-a declarat Ontanu.
Sursa: www.ziua.ro

Niciun comentariu: