duminică, 4 ianuarie 2009

Plata cu ora va inlocui profesorii pensionari cu suplinitori necalificati

Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care profesorii pensionari nu vor mai primi salariu, ci plata cu ora. Ministrul educatiei crede ca aceasta masura nu aduce beneficii importante la buget. Sindicatele din invatamant considera ca pensionarii vor renunta la catedre, iar necesarul de cadre didactice va fi asigurat de suplinitori necalificati.
La ultima sedinta de Guvern a fost aprobata Ordonanta de Urgenta pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor de stat si de serviciu, act normativ ce interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul public. Noua reglementare loveste serios cadrele didactice pensionate, care isi continua activitatea la catedra din lipsa de personal calificat si care, de acum incolo, nu vor mai fi platite prin cumul, ci prin plata cu ora. “Nimeni nu mai poate beneficia si de pensie, si de salariu de la stat. Se poate cumula pensia cu un salariu în domeniul privat”, a precizat primul-ministru Emil Boc. “Dupa aprecierea mea, nu cred ca aceasta masura va aduce mari beneficii la bugetul invatamantului. In timpul sedintei de Guvern s-a convenit ca pensionarii din sistemul invatamantului preuniversitar, care isi continua activitatea la catedra, sa fie platiti prin sistemul de plata cu ora. Consider ca scolile nu vor ramane fara cadre didactice, deoarece pensionarii nu sunt prea mult afectati. Ceea ce vor pierde sunt doar banii de concediu, acesta fiind singurul avantaj la cumul. In fond, aceasta masura nu a fost luata impotriva profesorilor, ci impotriva celor cu pensii foarte mari, care au beneficiat de plati compensatorii, lucru pe care eu nu l-am stiut pana acum, si care ulterior s-au reangajat ca profesori”, ne-a precizat ministrul educatiei, cercetarii si inovarii, Ecaterina Andronescu. Legat de aceste plati compensatorii, ordonanta de urgenta mai stabileste ca persoanele care au beneficiat de acestea, cu ocazia pensionarii, sa fie obligate sa returneze banii în cazul în care se reangajeaza în sistemul public. “Este vorba în special de persoanele care au lucrat în domeniul apararii, internelor, justitiei – persoane care, cu ocazia pensionarii, au primit sume foarte consistente, uneori de ordinul miliardelor de lei vechi”, a afirmat seful Executivului.

Invatamânt cu absolventi de studii medii
“Aceasta ordonanta de urgenta nu a fost gandita suficient de bine. Am impresia ca scoala se confunda cu fabrica. Mai mult de jumatate dintre pensionari nu vor mai fi interesati sa-si continue activitatea la catedra si atunci se va apela la suplinitori necalificati, adica la absolventi de liceu, fara studii superioare. In aceste conditii, nu vor mai prima criteriile de performanta si calitatea din Educatie, asa cum s-a laudat Emil Boc in campania electorala. Cele doua ordonante de urgenta, una privind blocarea a 135.000 de posturi din sistemul de stat si cea de a doua despre plata pensionarilor din invatamant, vor avea efecte negative ce nu vor mai putea fi tinute sub control. In alta ordine de idei, declar ca actele normative aprobate nu au fost consultate initial cu partenerii de dialog social, situatie care deja pune pe ganduri sindicatele”, ne-a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Sindicatelor din Invatamant “Spiru Haret”. La nivelul tarii, peste 40% din numarul total de catedre sunt ocupate de profesori pensionari. “Dupa parerea mea, nici un ministru nu stie la ora aceasta ce amploare poate avea o asemenea decizie. Normal era ca aceasta masura sa fie lasata la decizia scolii, nu trebuia sa fie generalizata. In orase, situatia se poate remedia, insa in scolile din mediul rural exista mari probleme privind personalul calificat si nu vad ca un pensionar de la oras sa se duca sa predea la tara”, ne-a precizat Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER. La randul sau, presedintele executiv al Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii, Gheorghe Radulescu, este si mai transant: “Modul cum a fost gandita aceasta masura va avea ca efect dezbinarea cadrelor didactice si a sindicatelor. Consider ca este o situatie foarte delicata. Cel putin in Bucuresti, cei mai loviti vor fi directorii de scoli si licee care nu au scos la concurs posturile in mod intentionat, rezervandu-le, in urma unor presiuni si atentii, profesorilor pensionari. In noua conjunctura, acestora nu le mai convine sa-si continue activitatea la catedra si, prin urmare, invatamantul va avea mult de suferit”.
Sursa: www.gardianul.ro

Niciun comentariu: