sâmbătă, 9 octombrie 2010

Luptăm împotriva violenţei, dar rezultatele nu se văd

De ce sunt elevii noştri atât de violenţi când domnii din MECTS, inspectorate si directorii sunt permanent preocupati de prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar? Doar există o strategie naţională adoptată acum câţiva ani, există în fiecare unitate şcolară o comisie care se preocupă de combaterea şi prevenirea violenţei şi un plan operaţional de acţiune care cuprinde obiective şi acţiuni concrete. Se organizează chiar şi cursuri de formare pentru profesori pe această temă. Există şi o mulţime de organizaţii nonguvernamentale care se presupune că primesc fonduri pentru combaterea acestui flagel al lumii contemporane. Deşi atacăm toţi această problemă şi luptăm împotriva ei, constatăm că violenţa (ne) învinge. Probabil că nu există zi în care să nu se producă un act grav de violenţă în unităţile şcolare din România. Ceea ce apare în presă este de fapt doar vârful aisbergului. Multe dintre actele de violenţă rămân necunoscute, nesancţionate, nerezolvate.
De câţiva ani răspund de o comisie pentru prevenirea şi combaterea violenţei şcolare. Am participat din proprie iniţiativă la cursuri de formare şi la acţiuni pe această temă. Sunt mai mult decât implicat în rezolvarea acestei probleme şi de aceea pot să afirm că soluţiile pentru rezolvarea problemelor legate de violenţa şcolară nu vin decât într-o mică măsură de la profesori. Oricât de bine pregătit din punct de vedere psiho-pedagogic ar fi un profesor de istorie, matematică, biologie sau orice altă disciplină, el nu poate să facă prea multe. Cei care ar putea să facă şi uneori doar se prefac că fac sunt ministerul, inspectoratele şcolare, alte instituţii ale statului şi organizaţiile nonguvernamentale.
O felicit din tot sufletul pe doamna deputat Alina Gorghiu pentru preocuparea constantă acordată prevenirii şi combaterii violenţei în mediul şcolar, în familie şi în societate. Acţiunile organizate pe această temă au fost cele  mai utile şi mai bine organizate dintre toate cele la care am participat.

Un comentariu:

Mădălina spunea...

Respect pentru initiativa,dar tind sa cred ca in Romania nu se mai poate face nimic pentru antiviolenta!M-a socat cazul lui Andrei Goreci,asta ar trbui sa ridice un semnal de alarma pentru dascali.Violenta este rezultatul saraciei(multumim domnul Boc) si totodata rezultatul lipsei de educatie(Multumiri parintilor care nu si-au educat odraslele).