luni, 31 ianuarie 2011

Cândva l-am idolatrizat pe Szoby Cseh

       "Băiatul ăsta nu a fost cinstit niciodată. Să ajungi la prostia să spui că tu ai avut dreptate să te duci la Securitate şi să torni este o culme a culmilor!...Era bun cascador, dar eu nu i-am dat niciodată conducerea vreunei echipe de cascadori sau vreun rol. L-am mirosit că este genul de om în care nimeni nu trebuie să aibă încredere. Ce vroia el? Un oarecare cascador să facă ordine în cinematografie...Szoby Cseh e un tâmpit! Este clar pentru mine, băiatul ăsta este un mare tâmpit! Păi, faci tu ordine, mă, idiotule, în cinematografie?... De data asta nu-l mai iert! Pe turnătorii de rând îi iert! Ăştia sunt destul de mulţi, pentru că, din păcate, aşa erau vremurile atunci. Nu pot ierta însă niciodată un om care, în loc să fie spăşit, spune că avea dreptate să se ducă la Securitate şi să toarne" declară Sergiu Nicolaescu.
Sursa: www.realitatea.net
        Cseh rămâne doar un bun cascador. Ca om ridică mari semne de întrebare. Îmi este clar că este un oportunist. Înainte de 1989 a colaborat cu Securitatea, de vreo câţiva ani colaborează cu PDL. Păcat! A fost idolul multor generaţii.

duminică, 30 ianuarie 2011

E greu de crezut că ,,Procurorul general sare în ajutorul profesorilor''

 Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a promovat un recurs în interesul legii, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru unificarea deciziilor judecătoreşti, în cazul salariilor profesorilor.
Recursul vizează aplicarea Legii 221/2008, pentru aprobarea OG 15/2008, privind pretenţiile formulate de profesori, având ca obiect plata diferenţelor dintre drepturile salariale încasate şi cele cuvenite în baza acestui act normativ, începând cu data de 1 octombrie 2008, actualizate în funcţie de coeficientul de inflaţie până la data efectivă a plăţii.
"Instanţa de contencios constituţional a constatat neconstituţionalitatea actelor normative succesive prin care Guvernul a persistat în hotărârea de a nu lua în considerare prevederile Legii nr. 221/2008", îşi motivează Kovesi recursul promovat.
Sursa:www.evz.ro
Este foarte greu de crezut faptul că procurorul general al României poate să ia o decizie în favoarea profesorilor. Mai cred şi că acum este greu de aplicat Legea 221/2008, după ce salariile au scăzut cu 25% şi acum vor creşte cu 15%. În cazul unei decizii favorabile profesorilor, ar trebui să se revină la salariile din octombrie 2008 şi acestea să se majoreze cu 33%. În plus, ar trebui ca sumele pe care le primim să fie actualizate în funcţie de coeficientul de inflaţie. Aş vrea să văd că se va întâmpla acest lucru. Nu i-aş urî mai puţin pe cei aflaţi la guvernare, dar aş aprecia faptul că în România, totuşi, se respectă legile.

sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Carol I întindea înalţilor demnitari doar un singur deget

       Regele Carol I, când îi primea în audienţă pe înalţii demnitari, nu le întindea toată mâna, ci doar un singur deget. Ofensa era vizibilă, dar toţi se prefăceau că nu o iau în seamă. Singurul care evita această jignire era P.P. Carp care, la audienţele în grup, stătea retras, ca şi cum n-ar fi meritat favoarea ca regele să-i întindă degetul. Atunci când a fost desemnat prim-ministru, P.P. Carp n-a mai putut evita gestul monarhului. În momentul în care Carol I i-a întins degetul, Carp s-a prefăcut că nu observă şi a continuat să caute în servietă nişte hârtii. Livid de mânie, Carol I l-a întrebat:
- Dacă dumneata ai fi rege şi, întinzând degetul unui curtean, acesta nu ţi-ar răspunde, ce ai face?
- Dacă i-aş fi întins un singur deget, mi-aş fi cerut scuze, pentru că primul sfetnic al regelui reprezintă ţara şi ea trebuie respectată, a răspuns Carp.
        Se poate şi mai rău. Ştim că Traian Băsescu nu le-a întins celor doi foşti conducători ai statului român nici măcar un deget. Poate că nici nu i-a văzut. Eu nu cred că putea să fie atât de nesimţit.

vineri, 28 ianuarie 2011

Anul acesta examenul de titularizare se desfăşoară la fel ca şi până acum

Titularizarea cadrelor didactice în învăţământ se va face, şi în anul şcolar 2011 – 2012, tot în sistem centralizat, chiar dacă Legea Educaţiei a fost adoptată. Această măsură a fost adoptată în unanimitate de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei care s-au consultat în luarea deciziei cu liderii de sindicat din învăţământ. Concursul pentru ocuparea posturilor libere titularizabile va avea loc în data de 11 iulie a.c.. Înregistrarea cererilor de înscriere în concurs, inclusiv pentru absolvenţii promoţiei 2011, se va face în perioada 14-24 iunie. În acelaşi interval vor fi înregistrate şi cererile în vederea detaşării şi obţinerii continuităţii pentru postul ocupat. Rezultatele finale ale concursului de titularizare vor fi făcute publice pe 18 iulie.
Pentru a ocupa un post ca titulari, candidaţii trebuie să obţină la examen minimum 7. De asemenea, posturile scoase la concurs în vederea ocupării lor prin suplinire pot fi repartizate candidaţilor care promovează cu minimum 5.
Sursa: www.monitoruldefocsani.ro

Demisia, domnule Popa!

"Eu aş vrea să se facă disponibilizări. În Poliţia Română e un moment deosebit de prielnic pentru asanarea mediului poliţienesc. Avem destui beţivi, nenorociţi, care nu au fost daţi afară, ci doar sancţionaţi pentru diverse abateri", a declarat chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române.
Sunt convins că bietul om o să-şi dea demisia. Cum poate el să fie şeful unor beţivi şi unor nenorociţi? Sigur va merge mâine la domnul Igaş pentru a-şi prezenta demisia. 
Lăsând gluma la o parte, cred că o astfel de declaraţie trebuie sancţionată dur de ,,nenorociţii'' din Poliţia Română.

joi, 27 ianuarie 2011

Aşa să fie oare?

La facerea lumii, Dumnezeu, pentru a-i ajuta pe oameni să prospere, a
hotărât să dea printr-o "Lege Divină" fiecărei naţii câte două virtuţi.
Astfel, El i-a facut :
- pe elveţieni - ordonaţi şi respectuoşi faţă de legi;
- pe nemti - disciplinaţi şi raţionali;
- pe englezi - perseverenţi şi studioşi;
- pe japonezi - muncitori şi răbdători;
- pe unguri - hotărâţi şi buni meseriaşi;
- pe francezi - culţi şi rafinaţi;
- pe spanioli - veseli şi ospitalieri
............. ş.a.m.d.
Când a ajuns la români, I-a spus îngerului consilier care şi nota:
- românii vor fi inteligenţi, cinstiţi şi buni politicieni..
Dupa ce a publicat-o în "Monitorul Celest", îngerul a remarcat:
- Doamne, ai dat tuturor popoarelor câte două virtuţi, iar românilor trei.
Oare în acest fel, nu cumva ei îi vor depăşi şi exploata pe toţi ceilalţi ?
- Aoleu, aşa e ! Ai dreptate ! Atunci să revenim cu o "Ordonanţă de
urgenta".
" Pentru că virtuţile Dumnezeieşti, odată acordate, nu se mai pot lua
înapoi, precizez că nimeni nu va putea avea si folosi mai mult de două
virtuţi, în acelaşi timp!"
Şi astfel, se explică de ce românii...
- care sunt inteligenţi şi cinstiţi, în nici un caz nu fac politică;
- cei care sunt cinstiţi şi fac politică, in mod sigur nu sunt inteligenţi;
- care fac politică şi sunt inteligenţi, categoric nu sunt cinstiţi.
 

LA MULŢI ANI, FLORIN PIERSIC!

        Astăzi este ziua de naştere a celui mai iubit actor român în viaţă. Poate că nu aş greşi dacă aş spune că este şi cel mai mare, dar mai există, din fericire, şi Mircea Albulescu, Radu Beligan, Marin Moraru, Mircea Diaconu, Marcel Iureş etc. Recunosc faptul că îl iubesc pe Florin Piersic de când mă ştiu şi folosesc acest prilej pentru a-i spune, din tot sufletul: LA MULŢI ANI, MAESTRE!


miercuri, 26 ianuarie 2011

Oana Sârbu a acceptat invitaţia mea de a veni în mijlocul elevilor din Colegiul Tehnic Media

        Eu o iubesc pe Oana Sârbu de vreo 24 de ani. Îmi place mult de tot atât ca actriţă, cât şi ca interpretă de muzică uşoară. Atunci când a apărut filmul ,,Liceenii'', eram elev în clasa a 10-a la Liceul Economic din Târgu-Jiu. Am mers de 9 ori într-o săptămână la cinematograful ,,Dacia'' ca să văd acest minunat film. A fost unul dintre filmele care m-au marcat. E uşor să-şi imagineze cineva cât am fost de bucuros, când am venit ca profesor titular chiar în liceul în care s-a filmat acest film. Mai mult, foarte multe scene, precum cele din filmuleţ, s-au filmat chiar în sala în care de vreo 7 ani predau orele de istorie. 
       Zilele trecute am îndrăznit să o rog pe Oana Sârbu să vină în Colegiul Tehnic Media pentru o întâlnire cu elevii noştri. I-am explicat că este fostul Liceu Industrial nr. 16, liceul în care s-a filmat ,,Liceenii''. A acceptat cu mare bucurie şi a rămas să stabilim ziua în care să vină. Pentru că acum vom intra în vacanţă, am considerat că ar putea să vină în cea de-a doua săptămână din semestrul al II-lea, adică în jur de 14 februarie. Sper că elevii mei se vor bucura.


Noi rămânem oameni!

Supravieţuim. Suferim în tăcere. Încă avem puterea de a spera. Noi nu ne vindem sufletul.

marți, 25 ianuarie 2011

Se vor umple şcolile de profesori emeriţi sau vor fi emeriţi doar directorii şi inspectorii?

Art. 243. – (1) Personalul didactic care a obţinut gradul didactic I, cu performanţe
deosebite în activitatea didactică şi managerială, poate dobândi titlul de profesor-emerit în sistemul
de învăţământ preuniversitar, acordat în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei,
Cercetării, Tineretului şi Sportului.
(2) Persoana care dobândeşte titlul de profesor-emerit beneficiază de:
a) prioritate la ocuparea unui post prin transfer consimţit de unităţile de învăţământ
implicate;
b) calitatea de mentor pentru formarea continuă a cadrelor didactice;
c) prioritate la ocuparea posturilor didactice în condiţii de medii egale;
d) acordarea unui premiu anual în bani din fondurile programelor naţionale iniţiate de
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului;
e) delegare de către inspectoratele şcolare pentru rezolvarea atribuţiilor acestora în
teritoriu.
Va trebui să aşteptăm apariţia metodologiei, dar sunt convins că şi profesori emeriţi vor deveni nu aceia care sunt performanţi, ci aceia care au pile, cunoştinţe, relaţii. Degeaba avem o lege nouă, daca o aplică tot cei vechi. Ce bine spunea Mihail Kogălniceanu la 1859: ,,La legi nouă, om nou!''

duminică, 23 ianuarie 2011

Pedeliştii peste tot

       Colegiul Naţional „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbuneşti are un nou director adjunct, „uns” oficial, de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, chiar de Ziua Naţională. Dat fiind faptul că instituţia Inspectoratului Şcolar este condusă de reprezentanţi ai partidului portocaliu, era obligatoriu ca noul director să aibă carnet de membru la PD-L. Aşadar, capetele luminate de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj s-au uitat pe lista membrilor de partid şi au aflat astfel că şefa organizaţiei de femei a PD-L Cărbuneşti, consilierul local Daniela Ariana Pandia este disponibilă. Fostă profesoară într-un sat îndepărtat de pe raza oraşului, dăscăliţa a dat concurs şi a ajuns titulară la Colegiul Naţional „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbuneşti. De aici până la funcţia de director adjunct n-a mai fost decât un pas. Carnetul portocaliu a fost astfel un avantaj, contextul politic ajutând-o pe dăscăliţă să fie „unsă” director adjunct, în vreme ce alţi profesori tineri, cu experienţă şi o mulţime de studii la activ, au fost lăsaţi pe tuşă pentru că n-au fost totuşi atât de inteligenţi încât să fie membrii ai partidului de guvernământ.
Sursa: www.impactingorj.com
Cunosc personajul. Am copilărit în oraşul Tg-Cărbuneşti. Îmi sunt dragi acele locuri. Păcat că liceul care poartă numele marelui poet este acum portocaliu. Când eram copil şi treceam pe la poarta liceului vedeam foarte mult verde. Nu prea înţeleg ce face acolo primarul liberal Mihai Mazilu. La ultimele alegeri, pedeliştii au bătut orice record la furat voturi.

Am adus un omagiu domnitorului Unirii

        Ziua de 24 ianuarie este cunoscută ca fiind ziua Micii Uniri a Ţării Româneşti cu Moldova, realizată în ianuarie 1859 de către Alexandru Ioan Cuza. Ca omagiu adus acestei zile, Asociaţia „O Şansă pentru Viitor” în parteneriat cu deputatul Alina Gorghiu şi Organizaţia Cadrelor Didactice-PNL Sector 5 au organizat o lecţie de istorie  la care au participat  60 de elevi din şcolile sectorului 5 alături de 20 de părinţi şi profesori. Lectori au fost 6 profesori de istorie. Elevii au interpretat o scenetă despre Alexandru Ioan Cuza şi Unirea de la 1859 şi au prezentat materiale elaborate de ei pe această temă.



































sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Îl crede cineva în stare pe Traian Băsescu să spună şi să facă aşa ceva?

       Acuzat că a introdus dictatura şi că ar dori să instaureze o dinastie, în mesajul adresat celor două corpuri legiuitoare, la 5 decembrie 1865, Alexandru Ioan Cuza a declarat:
,,Fiţi convinşi că eu n-aş vrea o putere care nu s-ar întemeia decât pe forţă. Fie în capul ţării, fie alături de dumneavoastră, eu voi fi întotdeauna cu ţara, pentru ţară, fără altă ţintă decât voinţa naţională şi marile interese ale României...Niciodată persoana mea nu va fi  nicio împiedicare la orice eveniment care ar permite de a consolida edificiul politic la a cărui aşezare am fost fericit a contribui.''

Profesorul universitar Michael Shafir a anunţat că îi va returna preşedintelui Traian Băsescu ordinul “Meritul pentru Învăţământ” în semn de protest faţă de promulgarea Legii Educaţiei Naţionale

         Profesorul universitar Michael Shafir a anunţat ieri în cadrul unei emisiuni de pe TVR Cluj că îi va returna preşedintelui Traian Băsescu ordinul “Meritul pentru Învăţământ” în grad de ofiţer, care i-a fost oferit în octombrie 2009, în semn de protest faţă de promulgarea noii Legi a Educaţiei Naţionale.
Michael Shafir a precizat că legea îl afectează în mod direct şi personal întrucât noua lege nu  îi va permite să mai lucreze în cadrul universităţii decat pe sistemul “plata cu ora”.
“Dacă aş fi dorit o asemenea plată, aş fi ales altă meserie, aş fi început-o mult mai tânăr şi aş fi practicat-o pe centură. Până acum aş fi strâns destui bani ca să nu mai fiu îngrijorat de o legislaţie sau alta”
Profesorul Shafir a declarat că protestul său este şi unul de principiu fată de o lege care politizează învăţământul. 
“Tinta principală în acest scop devin cei aproximativ 4.000 – 5.000 de profesori universitari care urmează să fie forţaţi să se pensioneze pentru a fi înlocuiti cu conducători de doctorate neexperimentaţi, dar aliniaţi politicii guvernamentale sau reduşi la tăcere de către cei ce au «pâinea şi cuţitul»”
Sursa: www.citynews.ro 
L-am cunoscut pe profesorul Michael Shafir şi am avut de două ori ocazia să asist la prelegerile sale pe tema Holocaustului. În fiecare din ultimii 7 ani am mers la cursurile de formare pe tema Holocaustului şi, de două ori, l-am avut printre formatori si pe domnul Shafir. Ca să fiu sincer, în fiecare an am mers pentru a-i urmări pe Michael Shafir, Chava Baruch, Liviu Beris si Oliver Lustig. Din nefericire, nu am avut acest privilegiu în fiecare an. Îl admir mult de tot pe excelentul profesor Shafir şi nu mă surprinde acest gest.

joi, 20 ianuarie 2011

Cred că LEN va avea o viaţă scurtă

       Nici nu a intrat LEN  în vigoare şi deja apar iniţiative concrete de modificare a acesteia. Zilele trecute, FSLI a anunţat lansarea unei iniţiative legislative de modificare a acelor prevederi ale legii care pun în pericol stabilitatea sistemului de învăţămînt preuniversitar. Sunt convins că viitoarea majoritate parlamentară se gândeşte deja la modificarea substanţială a legii. Nu cred că se vor bucura prea mult de drepturile câştigate nici cetăţenii români care aparţin minorităţilor naţionale. Sunt prea multe nemulţumiri ale oamenilor politici şi ale oamenilor simpli faţă de discriminarea pozitivă de care beneficiază copiii care învaţă în limbile minorităţilor naţionale, iar situaţia politică a UDMR va fi din ce în ce mai controversată.

marți, 18 ianuarie 2011

A murit Cristi Paţurcă!

Dumnezeu să te odihnească, Cristi! Ce mult am iubit muzica ta şi cât de mult te-am admirat, golanule! Ne rămân cântecele tale.



luni, 17 ianuarie 2011

Şi totuşi, pe 24 ianuarie se lucrează

Aflu din ziarul ,,Adevărul'' faptul că pe 24 ianuarie nu se lucrează în instituţiile publice, dar nu este adevărat. 
Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie 1859) a fost votată anul trecut ca zi liberă, la iniţiativa deputatei liberale Diana Tuşa, dar numai de către Senat. Urmează ca proiectul de lege să fie aprobat şi de către Camera Deputaţilor.
În România există 11 zile libere oficial, din care şapte sunt sărbători religioase - două zile de Paşte, două de Crăciun, două zile de Rusalii (24 şi 25 aprilie) şi o zi la 15 august (Adormirea Maicii Domnului). În afara lor, mai sunt libere Ziua Internaţională a Muncii (1 Mai), Ziua Naţională  (1 Decembrie), 1 şi 2 ianuarie.

duminică, 16 ianuarie 2011

România are viitor!

      Ţara aceasta nu este cu totul pierdută. Vin din urmă copilaşi extraordinari, care vor putea sa readucă această ţară acolo unde îi este locul. Am văzut ieri, la acţiunea organizată de Alina Gorghiu şi dedicată naşterii marelui poet Mihai Eminescu, copilaşi de 3 şi 4 ani care recitau si copilaşi de 5 ani care citeau poezii.  Cum să nu fiu optimist când văd astfel de copii extrordinari? A fost o încântare pentru sufletele noastre, ale celor care am participat la această acţiune,  să-i privim pe minunaţii copii din sectorul 5 recitând poezii ale marelui poet.
      Pentru reuşita acestei acţiuni, îi adresez felicitări şi mulţumiri Alinei Gorghiu! Ea dovedeşte, cu fiecare astfel de ocazie, că este o floare rară în politica românească!

vineri, 14 ianuarie 2011

Această prevedere din LEN îl situează pe domnul Daniel Funeriu în afara legii?

Art. 6. – (1) În România sunt valabile numai diplomele recunoscute de statul român, conform legislaţiei în vigoare.
(2) Regimul actelor de studii emise de unităţile şi de instituţiile de învăţământ se stabileşte prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.
(3) Conţinutul şi formatul actelor de studii sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Mulţi dintre noi ştim faptul că domnul Funeriu are doar 11 clase absolvite în România. Înseamna că diplomele de bacalaureat şi de licenţă, pe care le-a obţinut dumnealui în străinătate,  ar trebui recunoscute de statul român. Eu nu ştiu despre nicio recunoaştere a acestora, pentru că nici nu a existat o cerere în acest sens. Domnul ministru spunea că echivalarea studiilor trebuie să reprezinte un drept şi nu o obligaţie. Dar, nu cumva îl obligă chiar legea promovată de dumnealui să ceară recunoaşterea studiilor şi a diplomelor obţinute în străinătate?

joi, 13 ianuarie 2011

Mai există vreun partid din care nu a făcut parte Dan Ilie Morega după 1990?

„Dacă vreau, pot să vin oricând să-l dau afară pe Petrescu (Ilie Petrescu, preşedinte interimar al filialei Gorj a Partidului Conservator), nu e asta problema. El n-a făcut nimic pentru filială, a terminat-o şi gata. Pot să spun că la fel face şi Dian Popescu la liberali, dar e deja problema lui, eu vorbesc din afara partidului acum. Până în 2012 oamenii de bună calitate vor primi însă ceea ce merită, iar eu voi avea grijă ca împreună să milităm pentru un partid al gorjenilor, cu care să putem realiza ceva pentru acest judeţ, nu să ne împiedicăm de ifosele unor analfabeţi politici pe care îi găseşti mai repede prin cârciumile din Bucureşti decât prin organizaţia de la Gorj pe care cred că o conduc”, declara Dan Ilie Morega pentru cotidianul ,,Gorjeanul''.
Domnului Morega îi arde de glume. Cum să înfiinţeze un partid al gorjenilor? Unii cred că dacă au bani pot să cumpere orice. Eu mă bucur că PNL a scăpat de un astfel de lider. Nu ştiu dacă Dian Popescu este un lider mai bun, dar măcar nu are trecutul lui Morega.

miercuri, 12 ianuarie 2011

Prevederile LEN referitoare la consiliul de administraţie

Art. 96. – (1) Unităţile de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică sunt
conduse de consiliile de administraţie, de directori şi de directori adjuncţi, după caz. În exercitarea
atribuţiilor ce le revin, consiliile de administraţie şi directorii conlucrează cu consiliul profesoral, cu
comitetul de părinţi şi cu autorităţile administraţiei publice locale.
(2) În unităţile de învăţământ de stat consiliul de administraţie este organ de conducere
şi este constituit din 7, 9 sau 13 membri astfel:
a) în cazul unităţilor de învăţământ de nivel gimnazial cu un singur rând de clase,
consiliul de administraţie este format din 7 membri cu următoarea componenţă: 3 cadre didactice,
inclusiv directorul; 2 reprezentanţi ai părinţilor; un reprezentant al primarului; un reprezentant al
consiliului local. Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător şi pentru
învăţământul preşcolar şi primar;
b) în cazul în care consiliul de administraţie este format din 9 membri, dintre aceştia
4 sunt cadre didactice, un reprezentant al primarului, 2 reprezentanţi ai consiliului local şi
2 reprezentanţi ai părinţilor. Directorul şi directorul adjunct sunt membri de drept ai consiliului de
administraţie din cota aferentă cadrelor didactice din unitatea de învăţământ respectivă;
c) în cazul în care consiliul de administraţie este format din 13 membri, dintre aceştia
6 sunt cadre didactice, un reprezentant al primarului, 3 reprezentanţi ai consiliului local şi
3 reprezentanţi ai părinţilor. Directorul şi directorul adjunct sunt membri de drept ai consiliului de
administraţie din cota aferentă cadrelor didactice din unitatea de învăţământ respectivă.
(3) Consiliul de administraţie este organul de conducere al unităţii de învăţământ. La
şedinţele consiliului de administraţie participă, de regulă, şi un reprezentant al elevilor, cu statut de
observator.
(4) După constituirea consiliului de administraţie, membrii acestuia aleg un preşedinte
de şedinţă din rândul cadrelor didactice, prin hotărâre adoptată cu votul secret al majorităţii.
Preşedintele de şedinţă este ales pentru o perioadă de cel mult un an, conduce şedinţele consiliului
de administraţie şi semnează hotărârile adoptate în această perioadă.
(5) În învăţământul particular şi confesional, în componenţa consiliului de administraţie
sunt incluşi reprezentanţi ai fondatorilor. Conducerea consiliului de administraţie este asigurată de
persoana desemnată de fondatori. În unităţile pentru învăţământul general obligatoriu, consiliul de
administraţie cuprinde şi un reprezentant al consiliului local.
(6) Consiliul de administraţie se întruneşte lunar sau ori de câte ori este necesar, la
solicitarea directorului sau a două treimi dintre membri. Metodologia-cadru de organizare şi de
funcţionare a consiliului de administraţie este stabilită prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării,
tineretului şi sportului.
(7) Consiliul de administraţie are următoarele atribuţii principale:
a) adoptă proiectul de buget şi avizează execuţia bugetară la nivelul unităţii de
învăţământ;
b) aprobă planul de dezvoltare instituţională elaborat de directorul unităţii de
învăţământ;
c) aprobă curriculumul, la decizia şcolii, la propunerea consiliului profesoral;
d) stabileşte poziţia şcolii în relaţiile cu terţi;
e) organizează concursul de ocupare a funcţiilor de director şi de director adjunct;
f) aprobă planul de încadrare cu personal didactic şi didactic auxiliar, precum şi schema
de personal nedidactic;
g) aprobă programe de dezvoltare profesională a cadrelor didactice, la propunerea
consiliului profesoral;
h) sancţionează abaterile disciplinare, etice sau profesionale ale cadrelor didactice,
conform legii;
i) aprobă comisiile de concurs şi validează rezultatul concursurilor;
j) aprobă orarul unităţii de învăţământ;
k) îşi asumă răspunderea publică pentru performanţele unităţii de învăţământ, alături de
director;
l) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin ordine şi metodologii ale ministrului
educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, respectiv ale Ministerului Educaţiei, Cercetării,
Tineretului şi Sportului.
(8) Hotărârile consiliului de administraţie se adoptă cu majoritatea voturilor celor
prezenţi, mai puţin cele prevăzute la art. 93. Hotărârile consiliului de administraţie care vizează
personalul din unitate cum ar fi procedurile pentru ocuparea posturilor, a funcţiilor de conducere,
acordarea gradaţiei de merit, restrângerea de activitate, acordarea calificativelor, aplicarea de
sancţiuni şi altele asemenea se iau prin vot secret. Membrii consiliului de administraţie care se află
în conflict de interese nu participă la vot.
(9) Deciziile privind bugetul şi patrimoniul unităţii de învăţământ se iau cu majoritatea
din totalul membrilor consiliului de administraţie.
De ce trebuie să fie profesorii în minoritate  în consiliul de administraţie? Crede cineva că vor putea fi găsiţi uşor cei 3 părinţi care să se implice în problemele de administraţie ale unităţii şcolare şi care să participe la şedinţe? Crede cineva că preşedintele de şedinţă va putea avea vreo autoritate în faţa directorului? Cred că era mai normal ca directorul să fie, ca şi  până acum,  preşedinte al consiliului de administraţie. Oricum, tot directorul va avea puterea de decizie, dacă nu vor exista imixtiuni ale politicului în treburile interne ale unităţii şcolare.

Liceul a devenit un fel de facultate

         Din ce în ce mai mult, elevii de liceu aleg să lipsească de la ore şi să aibă mai mult timp liber. Am încercat de foarte multe ori să le explic elevilor mei că prezenţa la ore este principala condiţie pentru a reuşi să acumuleze cunoştinţe şi să-şi formeze competenţe şi deprinderi practice. Cel mai mult mă supără faptul că în timpul în care lipsesc, elevii  fac tot felul de activităţi care, pentru mine, înseamnă doar pierdere de vreme. Foarte puţini dintre elevi lipsesc pentru a-şi ajuta familia la treburile casnice sau pentru că au serviciu. Aceste situaţii, chiar dacă nu sunt nici ele de acceptat, măcar sunt de înţeles. Liceul a devenit pentru foarte mulţi elevi un fel de facultate. Fiecare vine când vrea şi stă la ce ore vrea. Să faci performanţă cu elevi care nici măcar nu frecventează cursurile a devenit o utopie. 
        Există licee, unul dintre acestea este şi Colegiul Tehnic Media, în care au fost desfăşurate campanii şi programe de prevenire a abandonului şcolar şi de încurajare a participării elevilor la viaţa şcolii. Din păcate, rezultatele sunt doar de moment. Trebuie să facem mai mult, dar nu este suficientă doar implicarea oamenilor din sistemul de educaţie.

luni, 10 ianuarie 2011

Iubiţi conducători, de sufletele copiilor noştri nu vă pasă?

     Sunt marcat de un eveniment la care am fost martor şi de care, într-un fel, sunt vinovat. M-a bucurat telefonul primit astăzi, în jurul prânzului, de la o doamnă care s-a recomandat a fi mama unui elev de la clasa unde sunt diriginte. Nu am bănuit nicio clipă faptul că este vorba de mama vitregă şi nu de mama naturală, despre care ştiam că e plecată la muncă în Italia. Copilul lipseşte foarte mult şi eu mă văd nevoit să mă zbat de unul singur pentru a-l convinge să vină la şcoală. Sărăcia a determinat-o pe mamă să meargă la muncă în Italia şi plecarea ei a determinat ruperea familiei. El a rămas să penduleze între casa unei mătuşe şi casa tatălui care s-a recăsătorit. Astăzi am înţeles drama pe care o trăieşte acest copil. În faţa mea, doamna i-a tras o palmă care l-a zdruncinat  fizic şi moral. Atitudinea pe care a avut-o faţă de copil nu trăda deloc supărare, care era firească, ci ură. Îmi pare rău pentru că i-am pricinuit acestui tânăr o traumă în plus, dar eu am încercat să-mi fac datoria. Mă străduiesc să fac tot ceea ce depinde de mine pentru a-l avea în continuare elev, deşi lui parcă nu îi mai pasă. Pentru el, timpul s-a oprit în loc atunci când mama a fost nevoit să plece în străinătate.
     Nu este un caz singular. Sunt din ce în ce mai multe cazurile de copii ale căror familii se destramă din cauza plecării unuia dintre părinţi la muncă în străinătate. Prostiile pe care cei aflaţi la guvernare le numesc reforme au dus la distrugerea viitorului multora dintre tinerii noştri. Trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi, oameni politici şi oameni simpli,  pentru ca românii să vadă cât mai repede luminiţa de la capătul tunelului. Copiii noştri merită un viitor mai bun.

duminică, 9 ianuarie 2011

Prea multor nulităţi le este ruşine că sunt români!

Într-un interviu acordat României Libere, executorul judecătoresc Paula Daniela Şomăldoc declară că îi este ruşine că este româncă, după ce a fost jignită şi bruscată de către europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor.
"Este un comportament sub orice critică. Aici nu este vorba de mine, ca persoană, ci este vorba de noi, ca ţară. De noi, România. Îmi pare foarte rău. Am făcut tot ce a depins de mine ca să nu se ajungă la acest bâlci. Îmi pare rău că, în acest fel, am dovedit că suntem o ţară pe care nu vreau să o calific altfel... Mi-e ruşine. Mi-e ruşine că şi eu fac parte din această ţară, că sunt tot româncă şi cei de dincolo ne văd sub acest aspect"
Şi mie îmi este ruşine că doamna aceasta este româncă. Sigur că Vadim Tudor s-a comportat necivilizat şi a fost violent. Dar, a fost o comandă politică evidentă şi el a avut puterea de a riposta. ,,Cei de dincolo'' văd, în primul rând, actele de corupţie pe care nu Vadim Tudor le-a comis. În România, în ultimii ani, am avut parte de mult circ şi din ce în ce mai puţină pâine. Nu este Vadim Tudor vinovatul principal pentru modul cum este văzută România din afara graniţelor.

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Prevederile LEN referitoare la ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct

Art. 257. – (1) Funcţia de director şi de director adjunct se ocupă prin concurs public de
către cadre didactice titulare membre ale corpului naţional de experţi în management educaţional.
(2) Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director sau de director adjunct se
organizează de unitatea de învăţământ, prin consiliul de administraţie.
(3) În urma promovării concursului, directorul încheie contract de management cu
primarul/primarul de sector al unităţii administrativ-teritoriale, respectiv preşedintele consiliului
judeţean pe raza căreia se află unitatea de învăţământ.
(4) Directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot
avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui
partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional.
Art. 258. – (1) Consiliul de administraţie stabileşte comisia de concurs pentru ocuparea
postului de director, respectiv director adjunct al unităţii de învăţământ preuniversitar. Din comisie
fac parte, obligatoriu, cadre didactice, un reprezentant al inspectoratului şcolar, precum şi un
reprezentant al consiliului local, respectiv judeţean, în funcţie de unităţile aflate în subordine.
(2) Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de
director şi de director adjunct se stabileşte prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului
şi sportului.
(3) Consiliul de administraţie validează rezultatele concursului de ocupare a funcţiilor
de director, respectiv director adjunct şi emite decizia de numire în funcţia de director, respectiv de
director adjunct.
(4) Modelul-cadru al contractului de management este stabilit prin ordin al ministrului
educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului. Dacă în termen de 30 de zile consiliul local/consiliul
judeţean nu se pronunţă asupra contractului de management, acesta se consideră aprobat tacit.
(5) Directorul unităţii de învăţământ de stat poate fi eliberat din funcţie prin hotărârea
consiliului de administraţie, cu votul a 2/3 dintre membri. În această situaţie, este obligatorie
realizarea unui audit de către Inspectoratul Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti.
(6) Directorul unităţii de învăţământ particular şi confesional poate fi eliberat din
funcţie, la propunerea consiliului de administraţie, cu votul a 2/3 din membrii săi, prin decizia
persoanei juridice fondatoare.
(7) În condiţiile vacantării funcţiei de director, până la organizarea unui nou concurs,
conducerea interimară este preluată, prin hotărâre a consiliului de administraţie, de către directorul
adjunct sau un cadru didactic membru în consiliul de administraţie, care devine automat şi
ordonator de credite
La vremuri noi, la legi noi, cred că se impune să avem şi directori noi. Mulţi dintre directorii de astăzi sunt în funcţii de mai mult de două mandate. S-au schimbat guverne, s-au schimbat inspectorii generali, au avut sau nu au avut rezultate, ei au ştiut să-şi păstreze scaunele. Reforma aceasta, dacă tot trebuie să fie făcută, măcar să fie făcută cu oameni tineri, competenţi şi cinstiţi. Cred că a venit vremea ca managerul să fie recunoscut şi ca lider veritabil, ca un bun profesionist  şi nu doar să aibă autoritatea dată de funcţie.

vineri, 7 ianuarie 2011

În luna noiembrie 2010 am avut un venit salarial brut mai mic cu 224 de lei decât o casieră de la RATB

      Pe www.gandul.info am găsit un articol despre salariile angajaţilor RATB. Am citit de două ori şi tot nu îmi vine să cred. Citiţi şi voi şi minunaţi-vă!
      În luna noiembrie 2010, veniturile salariale brute ale şoferilor de troleibuze au fost de 4.064 de lei, iar ale vatmanilor de 4.269 de lei. Un medic angajat de RATB a înregistrat în luna noiembrie venituri salariale brute de 8.252 de lei, o asistentă medicală de 3.653 de lei, un ospătar de 2.078 de lei, iar o bufetieră de 1.461 de lei. Un controlor de bilete a obţinut venituri de 1.763 de lei, un mecanic a obţinut venituri de 4.215 lei, un paznic a obţinut venituri de 2.353 de lei, un portar a obţinut venituri de 1.907 lei, iar un maistru de 2.938 de lei. Pe listă mai figurează inginerii cu venituri brute de 4.088 de lei, tehnicienii, cu 2.633 de lei, casierii, cu 2.994 de lei sau îngrijitorii, cu 1.224 de lei.
         Eu am 5 ani de facultate, cea de-a doua facultate nici nu o mai pun la socoteală, 15 ani vechime la catedră, gradul didactic I, indemnizaţie de dirigenţie de 10% din salariul de bază, gradaţie de merit de 25% din salariul de bază şi toate acestea înseamnă doar un venit salarial brut de 2770 de lei, adică un venit net de 1468 de lei.

Pentru românii care nu-l ascultă pe Traian Băsescu şi nu pleacă din ţară!

 Să nu ne pierdem speranţa! Ce e românesc nu piere!






Prevederile LEN referitoare la probele examenului de bacalaureat

Art. 77. – (1) Absolvenţii învăţământului liceal primesc diploma de absolvire şi foaia
matricolă, parte a portofoliului educaţional, care atestă finalizarea studiilor liceale şi care conferă
dreptul de acces, în condiţiile legii, în învăţământul postliceal, precum şi dreptul de susţinere a
examenului de bacalaureat.
(2) Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susţine examenul naţional de
bacalaureat.
(3) Absolvenţii învăţământului liceal, care susţin şi promovează examenul naţional de
bacalaureat dobândesc şi diplomă de bacalaureat, care le dă dreptul de acces în învăţământul
superior, în condiţiile legii.
(4) Examenul naţional de bacalaureat constă în susţinerea următoarelor probe:
Proba A de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
Proba B de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă,
pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale;
Proba C de evaluare a competenţei lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională
studiate pe parcursul învăţământului liceal. Rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de
competenţă corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi. Elevii care
promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională
pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, au dreptul la recunoaşterea şi
echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene, la cerere şi conform unei metodologii aprobate
prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului
Proba D de evaluare a competenţelor digitale. Rezultatul evaluării se exprimă prin
nivelul de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. Elevii care
promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere europeană pentru
certificarea competenţelor digitale, au dreptul la recunoaşterea şi la echivalarea rezultatelor obţinute
la aceste examene, la cerere şi conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului
educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului;
Proba E scrisă de evaluare a competenţelor formate pe durata învăţământului liceal,
după cum urmează:
a) probă scrisă la Limba şi literatura română – probă comună pentru elevii de la toate
filierele, profilurile şi specializările;
b) probă scrisă la Limba şi literatura maternă – probă comună pentru elevii de la toate
filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor
naţionale;
c) două probe scrise, diferenţiate, după cum urmează:
1. pentru profilul real din filiera teoretică:
(i) matematică;
(ii) probă transdisciplinară din ştiinţe: fizică, chimie, biologie.
2. pentru profilul umanist din filiera teoretică:
(i) o limbă de circulaţie internaţională;
(ii) probă transdisciplinară din geografie, istorie, ştiinţe socio-umane.
3. pentru filiera tehnologică:
(i) probă scrisă disciplinară specifică profilului;
(ii) probă transdisciplinară specifică domeniului de pregătire.
4. pentru filiera vocaţională:
(i) probă practică sau scrisă, după caz, specifică profilului sau specializării;
(ii) probă transdisciplinară specifică profilului sau specializării.
(5) Conţinuturile programelor de examen sunt stabilite de Ministerul Educaţiei,
Cercetării, Tineretului şi Sportului şi se dau publicităţii elevilor la începutul primei clase de liceu, în
condiţiile legii. Calendarul, metodologia, precum şi modul de organizare şi desfăşurare a
examenului de bacalaureat se stabilesc de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
şi se dau publicităţii, pentru fiecare generaţie, la începutul ultimei clase de liceu.
(6) Pentru anumite filiere, profiluri, specializări sau calificări, stabilite de Ministerul
Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, absolvenţii învăţământului liceal pot susţine un
examen de certificare a calificării, separat de examenul de bacalaureat. Conţinutul, calendarul şi
modul de organizare a examenului de certificare a calificării se stabilesc de Ministerul Educaţiei,
Cercetării, Tineretului şi Sportului şi se dau publicităţii, pentru fiecare generaţie, cel mai târziu la
începutul ultimei clase de liceu.
(7) Absolvenţii învăţământului liceal, care susţin şi promovează examenul de certificare
a calificării primesc certificat de calificare, corespunzător nivelului stabilit prin Cadrul naţional al
calificărilor şi suplimentul descriptiv al certificatului în format Europass.
(8) Eliberarea certificatului de calificare nu este condiţionată de promovarea examenului
de bacalaureat.
Examenul de bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şcolar 2012 -2013. Eu nu pot să înţeleg rostul probelor scrise transdisciplinare. Cred că vor apărea mari dificultăţi legate de elaborarea subiectelor de examen şi evaluarea acestora, dar şi de modul de pregătire al elevilor pentru aceste probe. Cred că de fapt se urmăreşte dispariţia disciplinelor respective şi apariţia unor discipline mixte, ca de exemplu ,,ştiinţele naturii'' sau ,,ştiinţe socio-umane''.

joi, 6 ianuarie 2011

Un erou: Adrian Sobaru

Am urmărit cu sufletul la gură emisiunea ,,Sinteza zilei'' de la Antena 3 pentru a-l vedea pe Adrian Sobaru. Am fost curios să văd cum îşi va motiva saltul făcut de la tribuna Parlamentului. Am rămas profund impresionat. Mi-a lăcrimat sufletul. M-am regăsit în multe dintre trăirile sale. Sincer, nu mă aşteptam să existe atâta sensibilitate în inima unui om simplu. Pot spune cu mâna pe suflet că Adrian Sobaru este un român adevărat. Îl înţeleg, în primul rând, ca părinte. Şi eu am un copil şi mă gândesc înainte de orice la el şi la viitorul lui. Sunt convins că, dacă ar fi să gândesc că trebuie să fac cu orice preţ ceva pentru copilul meu, nu mi-ar putea sta în cale o sută de băseşti sau de boci.

Consorţiile şcolare

Art. 62. – (1) În vederea asigurării calităţii educaţiei şi a optimizării gestionării
resurselor, unităţile de învăţământ şi autorităţile administraţiei publice locale pot decide înfiinţarea
consorţiilor şcolare.
(2) Consorţiile şcolare sunt parteneriate contractuale dintre unităţile de învăţământ, care
asigură:
a) mobilitatea personalului între unităţile membre ale consorţiului;
b) utilizarea în comun a resurselor unităţilor de învăţământ din consorţiu;
c) lărgirea oportunităţilor de învăţare oferite elevilor şi recunoaşterea reciprocă a
rezultatelor învăţării şi evaluării acestora.
(3) Cadrul general pentru înfiinţarea, desfiinţarea şi funcţionarea consorţiilor şcolare se
va reglementa prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.
Cred că înfiinţarea consorţiilor şcolare poate să rezolve o parte dintre numeroasele probleme care vor fi generate de intrarea în vigoare a acestei legi. Este adevărat faptul că înfiinţarea lor ar fi mai ales în avantajul liceelor, care şi-ar asigura astfel o parte din necesarul de elevi şi s-ar implica în pregătirea acestora. Totodată, s-ar rezolva problema resursei umane excedentare de la licee şi a lipsei spaţiilor de învăţământ de la gimnaziii, probleme care vor apărea atunci când clasa a 9-a va trece la gimnaziu

miercuri, 5 ianuarie 2011

Prevederile LEN referitoare la titularizare

Art. 252. – (1) Personalul didactic titular în sistemul de învăţământ preuniversitar, la
data intrării în vigoare a prezentei legi, îşi păstrează dreptul dobândit la concursul naţional unic de titularizare.
(2) Personalul didactic din învăţământul preuniversitar care a devenit titular al
sistemului naţional de învăţământ prin repartiţie guvernamentală sau prin orice altă formă legală beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi personalul didactic devenit titular prin concursul naţional de titularizare.
(3) În condiţiile intrării în restrângere de activitate, cadrele didactice titulare în sistemul de învăţământ preuniversitar beneficiază de soluţionarea restrângerii de activitate prin:
a) transferul consimţit între unităţile de învăţământ preuniversitar;
b) repartizarea pe posturi/catedre vacante, coordonată de inspectoratul şcolar
judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, până la data de 15 noiembrie a fiecărui an.
(4) Prin restrângere de activitate se înţelege:
a) situaţia în care postul/norma didactică nu se încadrează în sistemul de normare
privind efectivele de preşcolari şi elevi prevăzute de lege;
b) situaţia în care se constată diminuarea numărului de ore sub nivelul unei jumătăţi de normă fără posibilitate de completare în aceeaşi unitate sau într-o unitate de învăţământ apropiată.
Art. 253. – Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul naţional unic de titularizare în ultimii 3 ani, anteriori intrării în vigoare a prezentei legi, care au obţinut cel puţin nota 7 şi au ocupat un post/catedră devin titulari ai şcolii respective dacă:
a) se certifică viabilitatea postului/catedrei;
b) consiliul de administraţie al şcolii respective este de acord.
Domnul Funeriu a încercat astăzi să ne convingă de faptul că nu se schimbă nimic în privinţa titularizării în sistemul de învăţământ. Spunea că profesorii titulari rămân titulari până ies la pensie. E o minciună. De fapt, trebuia să spună că actualii titulari rămân titulari pe post până când devin şomeri.

Gânduri la sfârşit de semestru

Ne pregătim să încheiem semestrul I. Principala mea preocupare este acum aceea de a reuşi să-i determin pe elevii cu rezultate foarte slabe să se autodepăşească şi să recupereze lacunele în pregătire astfel încât să reuşească să promoveze. Sigur că am şi elevi foarte buni, dar sunt tot mai puţini. Din nefericire, sunt din ce în ce mai numeroşi elevii cu rezultate mediocre. Nici nu putea să fie altfel în condiţiile în care aceştia preferă să frecventeze sporadic orele de curs. Trebuie să recunosc că duc nostalgia anilor în care în această perioadă eram preocupat de pregătirea elevilor calificaţi la faza pe sector a olimpiadei şcolare de istorie. Au trecut acele vremuri. Elevii de astăzi nu mai sunt la fel de motivaţi pentru performanţă ca aceia de altădată. 
În săptămânile următoare le voi face elevilor mei o bucurie şi îl voi aduce în mijlocul lor pentru o oră de dirigenţie pe profesorul George Şovu, autorul romanelor ,,Liceenii'',  ,,Declaraţie de dragoste'', ,,Extemporal la dirigenţie''.

marți, 4 ianuarie 2011

Alea iacta est!

După război, mulţi viteji se arată. Marii noştri lideri de sindicat vorbesc acum despre grevă şi par foarte nemulţumiţi. Dar, noi plătim acum şi pentru greşelile şi trădările lor din ultimii ani. Suntem consideraţi duşmanii naţiunii şi trebuie să plătim. Cred că acum salvarea  breslei noastre este legată de căderea guvernului Boc şi suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Orice discuţii sunt în zadar. Să ne rugăm la Bunul Dumnezeu să reuşească alţii să facă ceea ce noi nu am putut să facem şi să ne dea puterea să rezistăm până atunci.

luni, 3 ianuarie 2011

Viaţa nu iartă!

Dan Topolinschi este un nume care poate nu mai spune multe microbiştilor, dar fostul fundaş al lui Dinamo ascunde în spatele său o poveste impresionantă.  La 18 ani debuta în Liga I, la Iaşi, unde-l avea preşedinte pe celebrul Vasile Ianul. La un an distanţă, Steaua punea ochii pe el, dar nu prea-i convenea ideea, dinamovist fiind. Topolinschi povesteşte: "M-am dus la Ianul şi i-am zis că eu vreau să mă duc la Dinamo, nu la Steaua". Apoi, în vara lui 1985, la 19 ani, ajungea la echipa de suflet. Nu a stat decât un an şi, ca mulţi alţii, regretă. "Dacă aveam mintea de pe acum, era altceva. Ajunsesem la Dinamo, eram titular în faţa lui Stănescu, dar mi s-a urcat la cap. Mă vedeam mare şi tare", spune acum fostul fotbalist. Atletic şi foarte decis, Topolinschi primise porecla "Măcelarul" din partea spectatorilor: "Eu zic că nu eram dur, jucam tare, la limită. Dacă am luat cartonaşe roşii? Ohooo, destule!".  
După doar un an în "Groapă", e vândut la Victoria Bucureşti, unde joacă până la Revoluţie. De acolo, totul merge din rău în mai rău. Se retrage la 30 de ani şi se stabileşte în Călăraşi, acolo unde lucrează şi în Poliţie. În 2000 însă, este arestat pentru luare de mită şi petrece aproape doi ani în puşcărie. "Pe nedrept, pentru că eu eram în concediu, nu am pus mâna pe nimic. Dar aveau nevoie de un ţap ispăşitor", explică el. A plecat în Spania, a lucrat pe şantier, apoi s-a întors în România, unde a muncit pe unde a apucat. De un an şi jumătate e îngrijitor al stadionului Dinamo, dar, cel mai interesant, conduce şi maşinuţa care transportă jucătorii accidentaţi în afara terenului. "Sincer, nu era datoria mea asta, cu maşinuţa. Dar am cerut eu şi îndatorirea asta. Ştiţi de ce? Îmi place cum e pe teren, printre fotbalişti", spune Topo mândru. 
Totuşi, cel mai mare hop pe care fostul fundaş l-a trecut a venit cu două săptămâni înaintea Crăciunului. "Mi-au descoperit o hernie de disc în stadiu avansat şi o deficienţă la măduva spinării. Doctorii mi-au spus din start că sunt şanse mici să mai pot merge. Maxim 10%", vine imediat explicaţia. S-a operat, iar acum pare că e bine, chiar dacă două luni se va chinui cu o proteză pentru gât. "Cred că, dacă nu eram sportiv, acum vorbeam din scaunul cu rotile. Cel mai mult m-am bucurat că în perioada asta am văzut că nu m-a uitat toată lumea", continuă Topo povestea, care are şi o cerinţă specială. "Scrieţi, vă rog, că le mulţumesc unor persoane care m-au ajutat acum: Radu Viorel, Nicuşor Vlad, «Bigică» Eftimescu şi Nicolae Badea"
Sursa: www.prosport.ro

Lecţia trecutului

Gheorghe I. Brătianu este unul dintre martirii neamului românesc. Ca profesor de istorie, nu putea să nu lase urmaşilor, pe lângă lucrări monumentale, şi reflecţii legate de rolul istoriei în educaţia tinerilor şi în formarea conştiinţei naţionale.
,,Peste greutăţile prezente şi ameninţările viitoare, dincolo de îngrijorările ce ne cutremură, lecţia trecutului ne întăreşte în credinţa că nimic nu este pierdut, cât timp păstrăm, neînduplecată şi neştirbită, conştiinţa legăturii veşnice dintre acest neam şi pământul său''.
 ,,Întorcându-mă la izvorul pururea limpede al istoriei naţionale, să ştim să culegem din experienţa îndelungatelor veacuri de încercări, de năpastă şi de suferinţă ale strămoşilor, încrederea lor statornică şi senină în menirea şi puterile acestui neam''.
,,Pomenirea oamenilor de altădată este nu numai o clipă de reculegere în drumul greu al vieţii...este şi prilejul de a revedea anumite judecăţi şi prejudecăţi ce apasă asupra amintirii lor şi o întunecă uneori în ochii urmaşilor''.
,,Noi trăim aici la o răspântie de drumuri, la o răspântie de culturi şi din nefericire şi la o răscruce de năvăliri şi imperialisme. Noi nu putem fi desfăcuţi din întregul complex geografic care ne mărgineşte şi ne hotărăşte în acelaşi timp destinul''.

sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Îngerul meu








Gândurile lui Gheorghe I. Brătianu despre...

...demnitate
,,Frunţile plecate şi şalele smerite le poţi aşterne covor pe treptele palatelor, dar nu poţi dura din ele zid de apărare pentru ţară, nu te poţi rezema pe ele în ceasul greu''.
,,Cine nu apără astăzi prestigiul înlăuntru, mâine nu va fi capabil să apere la hotare tradiţia de demnitate şi de mândrie a neamului românesc''.
,,Ne putem uneori întreba ce putere de rezistenţă împotriva primejdiilor din afară mai poate avea un popor care suferă înlăuntru cea mai desăvârşită călcare a prestigiului şi demnităţii sale''.
,,Daţi-ne, cum s-a spus de atâtea ori, o Românie a Românilor, dar daţi-ne în acelaşi timp şi o cârmuire a demnităţii, o cârmuire a cinstei''.