luni, 31 august 2009

Se prelungeşte vacanţa elevilor cu zece zile?

Amânarea cu zece zile a începerii anului şcolar este soluţia pe care o iau în calcul sindicatele din învăţământ pentru a respecta economiile bugetare impuse de Ministerul Finanţelor

Elevii vor avea şansa să mai stea încă zece zile în vacanţă urmând a începe anul şcolar abia pe 24 septembrie. Decizia ar putea fi luată mâine în cadrul discuţiilor pe care ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, le va purta cu federaţiile sindicale din învăţământ pentru a stabili planul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. „Ar fi cea mai bună variantă. Decât să luăm zece zile de concediu fără plată în timpul anului şcolar, mai bine să amânăm începerea cursurilor. Măcar copiii să aibă ceva de câştigat din asta, iar materia ar fi mai uşor de recuperat decât dacă am întrerupe orele la mijlocul semestrului. Aşteptăm să vedem ce ne va spune ministrul Educaţiei şi vom discuta această idee cu restul colegilor. Oricum, nu ne poate obliga nimeni să muncim fără bani”, a declarat pentru ,,Gândul” Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale.

Propunerea sindicaliştilor vine după ce ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a cerut fiecărui minister în parte să adopte o soluţie pentru a reduce cheltuielile bugetare cu 0,3% din PIB, variantele fiind fie concediul de zece zile fără plată, fie reducerea programului zilnic de lucru de la opt ore la şase ore. În primă fază, reacţia sindicatelor la anunţul făcut de Guvern a fost ameninţarea cu tribunalul, Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, acuzând Executivul că nu există nicio posibilitate legală de a trimite în concediu forţat bugetarii: „Îmi este greu să cred că angajaţii vor accepta benevol concediu fără plată. Această măsură afectează stabilitatea din sistem şi se pierd drepturi deja câştigate”. La rându-i, preşedintele „Cartel Alfa“, Bogdan Hossu, a declarat că fiecare ordonator de credite poate ajunge la o înţelegere privind reducerea cheltuielilor de personal, fără a fi neapărat nevoie să se recurgă la cele zece zile de concediu fără plată. Potrivit liderului sindical, modul în care se rezolvă reducerea de aproximativ 15,5 la sută lunar a veniturilor salariaţilor se va stabili între sindicatele reprezentative şi ordonatorul de credite, propunându-se variante diferite, care afectează ori pe toţi bugetarii, ori o parte dintre ei: „Sindicatele din administraţia publică m-au informat deja că sunt de acord să renunţe la nişte sporuri, ceea ce înseamnă diminuarea veniturilor lunare cu 15 la sută, astfel că nu vor mai fi nevoiţi să îşi ia concediu fără plată sau să-şi diminueze timpul de lucru în perioada septembrie-noiembrie propusă de Guvern“.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu agreeaza, insa, ideea amanarii noului an scolar, precizand pentru Gandul ca decizia cu privire la masurile ce vor fi luate pentru reducerea cheltuielilor va fi luata marti: "Poate gasim si alte solutii. Deocamdata e prematur sa ne pronuntam. Nu optez pentru varianta prelungirii vacantei si nici nu cred ca e obligatoriu ca profesorii sa intre in cele zece zile de concediu fara plata. O data pierdute orele de la clasa sunt foarte greu de recuperat. Am trimis mai demult in teritoriu inspectoratelor scolare o depesa prin care le-am cerut sa restranga cheltuielile si vom vedea ce solutii au gasit"

Sursa: www.gandul.info

Şi cu primele două săptămâni din septembrie cum rămâne? Ni le plătesc pe acestea două şi nu ne plătesc perioada 14-24 septembrie? Măcar să nu ni le plătească pe acestea şi să începem şi noi, profesorii, activitatea pe 14 septembrie. Oare ce se întâmplă cu unii dintre liderii noştri de sindicat? Parcă au uitat ale cui interese le reprezintă. Nu este firesc ca ministrul Educaţiei să fie de partea profesorilor, iar unii lideri să fie de partea Guvernului.

14 comentarii:

loredana spunea...

mai bine sa fie aceasta ,,vacanta'' acum la inceput decat in timpul trimestrului...

loredana spunea...

programa este si asa destul de incarcata,timpul ramas dupa ore abea ajunge pt pregatit temele pt a doua zi, eu voi merge la liceu si sincer ma gandesc cum sa-mi programez timpul,am prieteni de la liceu care sunt nevoiti sa invete si pana la 12 noaptea deoarece au foarte mult...si apoi dimineata la 6 :30 ne trezim pt o noua zi de scl...oare nu e cam mult?
Dupa cum spuneam daca ar mai reduce programa(sunt multe informatii care doar informeaza elevul nu il formeaza) atunci poate ca guvernul ar obtine acele 10 zile libere fara a fi afectati elevii si fara sa fie nevoie de recuperari de materii...
In alta ordine de idei ,ce bine ar fi daca s-ar face restrictii de bani si pe la ministerele care ii cam arunca pe geam..adik pe fel de fel de lucruri fara rost...

Daniel Mălăelea spunea...

Tu ai dreptate, Loredana. Ei au puterea. Si fac ce vor.

Anonim spunea...

Draga Loredana! ...Nu vreau sa te tratez de sus...dar cu totii stim ca nu au cum sa reduca cheltuielile la acele anume ministere. Daca de exemplu Crin ar iesi presedinte...ceeea ce n o sa se intample niciodata!!...dar daca....nu ar incerca el sa intoarca cumva banutii primiti de la Dinu. Mmmm? Asa si astia de acum....banii respectivi de care pomenesti sunt plata cu dobanda 1 0000 % catre sponsorii electorali

Tivadar Emanuel spunea...

Din cate am auzit eu, la profesori o sa fie astfel:
orele de la servici o sa fie tot atatea, ce se reduce este de fapt timpul de pregatire de acasa (sau cel dinafara orelor de predare propriu-zis); in concluzie profesorii vor merge la fel de mult la servici, insa vor fi platiti mai putin (mai putin cu echivalentul a 10 zile lucratoare).

Daniel Mălăelea spunea...

Initial, asa au spus. Acum insa se pune altfel problema.

Tivadar Emanuel spunea...

Si cand Doamne iarta-ma se vor hotara odata ... - da, stiu - e retorica intrebarea! It's Romania - the land of.... mai bine nu zic !
Numai bine!

Daniel Mălăelea spunea...

Maine are loc intalnirea cu reprezentantii sindicatelor. Maine vom afla.

Tivadar Emanuel spunea...

O sa postezi pe blog ceea ce au decis?

Daniel Mălăelea spunea...

Deja am postat ceva. Domnul Cornea are o propunere mai buna pentru ca ne da timp pana dupa alegeri.

Anonim spunea...

Gata! Noi am inceput scoala!Cine? Noi dascalii constiinciosi,de la tara,cei mai napastuiti...,pentru noi nu sunt lideri de sindicat???...,dar vor performanta si bineinteles...copii la liceu...sa aiba "norma"si apoi "vestita" facultate politca..
Se pare ca sporul de rural se micsoreaza, naveta ba, alte sporuri ioc,...unde este grija pt. copiii de la tara domnilor,ruralul...nu va mai intereseaza...?

Anonim spunea...

Da...,asa este inv. rural este la pamant! Au "reparat"scolile cu "termopanul politic", si de dascali nu-i intereseaza,implicit copiii,....acum vor sa mareasca si nr. de la copii la clasa..., nu va dati seama ca acolo este f. greu sa lucrezi cu mai mult de 10 copii la clasa? Parintii nu ne sprijina cu nimic in anul scolar si suntem nevoiti sa le cumparam si carti pt a ne putea desfasura activitatea.

Anonim spunea...

Asta!... DA...chef de munca!
Rusine celor din" in fruntea tarii"asa-si motiveaza poporul pt a iesi din criza?????????

Anonim spunea...

este o porcarie:@:@:@:@...dupa ce k avem o programa incarcata....:-j.....:@