luni, 3 august 2009

Elevii, reprezentaţi de ANOSR, cer dreptul de a-şi evalua profesorii

Elaborarea proiectului Codului Educaţiei a continuat, ieri, prin adoptarea articolelor referitoare la statutul elevilor şi la componenţa CA al şcolilor. ANOSR a prezentat statutul elevului – document propus în numele Consiliului Naţional al Elevilor pe care îl reprezintă organizaţia studenţească – statut prin care se definesc drepturile şi obligaţiile celor care urmează cursurile învăţământului preuniversitar. Printre drepturile pe care elevii ar fi dorit să le regăsească în noua lege se numără şi dorinţa acestora de a-şi reprezenta colegii în CA al şcolii, fără condiţionarea acestei reprezentări de rezultatele lor şcolare. De asemenea, elevii propun să aibă dreptul de a-şi evalua dascălii şi dreptul de a beneficia de proprietate intelectuală asupra materialelor realizate. Elevii solicită şi dreptul de „a sesiza anonim(?) un abuz sau o neregulă în procesul educaţional“ şi dreptul de a fi ocrotiţi de orice repercusiuni negative ce s-ar putea exercita asupra celui ce sesizează. O parte din aceste drepturi au fost preluate în proiectul dezbătut de către ministrul Andronescu şi sindicate, dar forma finală a documentului nu este încă gata.
Sursa: www.gandul.info
Mi se pare firesc ca elevii să fie reprezentaţi în Consiliul de Administraţie. Ei erau reprezentaţi şi până acum de un elev, numai că acesta nu era invitat la şedinţe decât foarte rar. În niciun caz, reprezentanţii elevilor în C.A. nu pot fi aleşi dintre elevii cu absenţe numeroase, cu abateri disciplinare sau cu rezultate foarte proaste la învăţătură. Dreptul de a face sesizări anonime mi se pare o aberaţie. Elevii trebuie învăţaţi să îşi asume responsabilitatea acţiunilor pe care le întreprind.

2 comentarii:

loredana spunea...

super ar fi ca si elevii sa aibe un cavant de spus...mai mult chiar sa fie luat in seama....nu doar sa trebuiasca sa acepte totul fara a zice nimik pt ca deh...el e elevul si profesorul reprez autoritatea....astfel elecul ar creste cu ideea de a tinde mereu spre mai mult si mai bine stiind ca oricand poate fi criticat de cel de jos...gresesc oare?

loredana spunea...

scz pt greselile de ortografie...ma grabeam...:)