| |||||
Dumnezeu sa va odihneasca, domnule profesor!
Blog personal cu articole pe teme de educatie, invatamant, sindicat, sport, timp liber.
| |||||
Zeci de bucureşteni aşteaptă de trei zile în faţa Primăriei Sectorului 5 pentru a prinde un loc la Vanghelion, numai că în acest an, biletele nu se mai vând la ghişee. Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie a anunţat astăzi că biletele au fost deja vândute prin sindicate, primărie sau Casa de Pensii.
Oamenii s-au adunat în speranţa că vor putea cumpăra un bilet la Revelionul organizat de primarul Marian Vanghelie. Astăzi au primit însă o veste proastă.
''Anul acesta nu se mai vând bilete la ghişee. Se vând prin Casa de Pensii, sindicate, instituţii de învăţământ sau primărie. Au fost disponibile o mie de bilete pentru pensionari şi 6.200 pentru celelalte categorii. Preţurile biletelor au rămas la acelaşi nivel ca şi anul trecut'', a anunţat astăzi Marian Vanghelie.
Şi în acest an, Primăria Sectorului 5 va organiza petrecerea de Revelion la Romexpo. Anunţul a fost făcut public abia astăzi, deşi oamenii stau în frig de trei zile la uşile primăriei pentru a cumpăra bilete.
Vedeta evenimentului din acest an va fi Enrique Iglesias.Dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii prin formare iniţială şi continuă, pentru o piaţă a muncii flexibilă şi globalizată, reprezintă obiectivele majore ale programului de guvernare.
Şcoala trebuie să construiască şi să consolideze un set de valori stabile şi coerente (profesionalism, cinste, corectitudine, dreptate socială) şi conduite favorabile unui stil de viaţă sănătos. Guvernarea va respecta Pactul Naţional Pentru Educaţie şi va aplica strategia „Educaţie şi cercetare pentru societatea cunoaşterii" elaborată în baza pactului naţional şi asumată de preşedinţia României şi sindicatele din educaţie.
Obiective de guvernare
1. Realizarea unui sistem educaţional stabil, echitabil, eficient şi relevant.
2. Asigurarea a 6% din PIB pentru educaţie.
3. Asigurarea calităţii şi stimularea excelenţei în învăţământul superior de stat şi privat.
4. Educaţia permanentă în vederea obţinerii unor calificări noi, a extinderii specializării şi perfecţionării.
5. Transformarea educaţiei timpurii în bun public.
6. Descentralizarea învăţământului preuniversitar şi creşterea autonomiei şcolilor.
7. Introducerea unui curriculum şcolar bazat pe competenţe.
8. Promovarea unui sistem de salarizare bazat pe performanţă, concordant cu statutul cadrelor didactice în societate.
9. Realizarea unui sistem legislativ care să asigure modernizarea, stabilitatea şi predictibilitatea sistemului de învăţământ precum şi garantarea egalităţii de şanse la accesul la educaţie.Programul de guvernare PDL-PSD pentru perioada 2009-2012 prevede, la capitolul "Educaţie", printre obiective, asigurarea a 6% din PIB pentru acest domeniu, promovarea unui sistem de salarizare bazat pe performanţă, precum şi descentralizarea învăţământului preuniversitar.
"Guvernarea va respecta Pactul Naţional pentru Educaţie şi va aplica strategia «Educaţie şi cercetare pentru societatea cunoaşterii» elaborată în baza pactului naţional şi asumată de preşedinţia României şi sindicatele din educaţie", se arată în document.
Ca obiective de guvernare sunt menţionate realizarea unui sistem educaţional "stabil, echitabil, eficient şi relevant", asigurarea a 6% din PIB pentru educaţie, asigurarea calităţii şi stimularea excelenţei în învăţământul superior de stat şi privat, educaţia permanentă în vederea obţinerii unor calificări noi, a extinderii specializării şi perfecţionării, "transformarea educaţiei timpurii în bun public", descentralizarea învăţământului preuniversitar şi creşterea autonomiei şcolilor, introducerea unui curriculum şcolar bazat pe competenţe, promovarea unui sistem de salarizare bazat pe performanţă, concordant cu statutul cadrelor didactice în societate, realizarea unui sistem legislativ care să asigure modernizarea, stabilitatea şi predictibilitatea sistemului de învăţământ precum şi garantarea egalităţii de şanse la accesul la educaţie.
Democrat-liberalii şi social-democraţii îşi propun în acest sens, ca direcţii de acţiune, declararea, prin lege, a "educaţiei timpurii" ca "bun public" şi finanţarea de către stat a cheltuielilor cu educaţia timpurie, cuprinderea în educaţia timpurie a peste 80% dintre copiii între 3-5 ani, încurajarea şi susţinerea iniţiativelor locale şi a celor private pentru construirea de creşe, eficientizarea legii tichetelor de creşă, introducerea grupei pregătitoare în învăţământul obligatoriu.
În privinţa învăţământului preuniversitar, programul de guvernare prevede legiferarea unei noi structuri a sistemului de învăţământ, trecerea de la un curriculum axat pe acumularea de informaţii la un curriculum flexibil centrat pe formarea de competenţe relevante pentru piaţa muncii, pentru dezvoltarea capacităţii de creaţie şi inovare, precum şi a celei de adaptare la situaţii noi, accelerarea descentralizării în contextul asigurării calităţii: realizarea unei descentralizări financiare echilibrate şi descentralizarea deciziilor referitoare la resursele umane şi conducerea şcolilor, eliminarea abandonului şcolar din învăţământul obligatoriu, cel puţin 85% dintre tineri să fie absolvenţi de studii liceale, creşterea proporţiei absolvenţilor în domeniile ştiinţelor exacte şi al tehnologiei, generalizarea învăţării informatizate, cuprinderea tuturor copiilor cu nevoi speciale şi din grupuri vulnerabile în învăţământul special sau de masă, sporirea coerenţei procedurilor de evaluare şi a examenelor.
De asemenea, în domeniul învăţământului şi educaţiei pentru minorităţile naţionale se vor avea în vedere: accesul egal la educaţie în toate ciclurile de învăţământ, asigurarea cu manuale şcolare, asigurarea condiţiilor de însuşire a limbii române şi limbii materne.
Sunt vizate, totodată, susţinerea copiilor şi tinerilor capabili de performanţă, generalizarea programului "Şcoala de după şcoală", asigurarea serviciilor de consiliere şi orientare şcolară, profesională şi de asistenţă psihopedagogică, eliminarea violenţelor din şcoală şi din jurul ei, asigurarea educaţiei complementare (educaţie pentru sănătate şi alimentaţie sănătoasă, cultură, cultură civică, antreprenorială şi tehnologică, prin sport etc.).
În ceea ce priveşte învăţământul superior se prevede că acest sistem va asigura pregătirea de specialişti cu creativitate şi capacitate de inovare, producerea de cunoaştere relevantă internaţional prin cercetare ştiinţifică, formarea de specialişti în domenii relevante pentru societate, promovarea excelenţei personale şi instituţionale pe bază de criterii valorice validate internaţional, încurajarea repatrierii elitelor universitare româneşti.
Pentru atingerea acestor obiective se au în vedere: evaluarea externă a tuturor instituţiilor de învăţământ superior, publice şi private, diferenţierea prin legislaţie a universităţilor, în universităţi de educaţie, de educaţie şi cercetare şi preponderent de cercetare, întărirea autonomiei universitare în vederea creşterii calităţii învăţământului superior, modernizarea managementului şi conducerii universităţilor, funcţionarea efectivă a unui Cod deontologic la nivelul fiecărei universităţi, evaluarea, ierarhizarea şi finanţarea multianuală a programelor de studii, susţinerea învăţământului de ştiinţe exacte şi tehnic în conformitate cu directivele europene, promovarea excelenţei instituţionale prin programe de finanţare competiţională, implicarea universităţilor în educaţia permanentă pentru cuprinderea a 10% din populaţia activă, promovarea parteneriatului cu studenţii, dezvoltarea şi diversificarea programelor de burse, asigurarea mobilităţii studenţilor la nivel naţional şi internaţional, asigurarea funcţionării sistemului de credite pentru finanţarea studiilor, "internaţionalizarea" învăţământului superior din România.
PDL şi PSD îşi propun totodată modernizarea formării iniţiale, susţinerea formării continue a cadrelor didactice şi stabilirea de criterii relevante de evaluare a calităţii cadrelor didactice, repoziţionarea socială justă a cadrelor didactice prin: salarizarea corespunzătoare, susţinerea parteneriatelor şcoală – comunitate locală cu implicarea cadrelor didactice în susţinerea problemelor comunităţilor, introducerea unor trepte profesionale de excelenţă acordate pe baza performanţelor obţinute, precum şi formarea iniţială şi continuă a managerilor din sistemul de învăţământ şi profesionalizarea şi depolitizarea carierei manageriale în educaţie.
La capitolul infrastructură, programul de guvernare menţionează dezvoltarea de campusuri şcolare integrate pentru educaţia de bază, complementară şi continuă, reabilitarea şcolilor astfel încât toate unităţile de învăţământ să poată obţine autorizare sanitară până la începerea anului şcolar 2010/2011, construirea de grădiniţe noi pentru cuprinderea integrală a copiilor de 3-6 ani, construcţia de săli de sport noi, reorganizarea reţelei şcolare şi asigurarea transportului şcolar, descentralizarea administrativă coerentă prin stabilirea clară a obiectivelor, responsabilităţilor şi resurselor, construcţia de cămine noi pentru circa 10.000 de studenţi, dotarea spaţiilor şi laboratoarelor din învăţământul superior.
"Şcoala trebuie să construiască şi să consolideze un set de valori stabile şi coerente (profesionalism, cinste, corectitudine, dreptate socială) şi conduite favorabile unui stil de viaţă sănătos", se mai arată în documentul citat.
Sursa: www.mediafax.ro
Curtea Constituţională a României susţine, în motivarea deciziei prin care a admis excepţia invocată de Avocatul Poporului, că OUG 136/2008 încalcă legea fundamentală prin faptul că afectează "drepturi complexe, care includ şi dreptul la salariu şi dreptul la condiţii rezonabile de viaţă, care să asigure un trai civilizat şi decent cetăţenilor".
Chiar dacă Guvernul a dat o nouă ordonanţă, de abrogare şi modificare a ordonanţei din octombrie, CCR constată că "neconstituţionalitatea reţinută loveşte actul normativ în ansamblul său", astfel că noua ordonanţă, prin care s-a abrogat doar primul articol, s-a dat după sesizarea instanţei constituţionale şi "nu mai are nici o relevanţă pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate".
Ordonanţa de urgenţă este un act ce permite Guvernului, sub controlul Parlamentului, să facă faţă unei situaţii extraordinare şi care să justifice necesitatea şi urgenţa reglementării unei situaţii care ar aduce atingeri grave interesului public, subliniază CCR. "Or, adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de urgenţă nr.136/2008 nu a fost motivată de necesitatea reglementării într-un domeniu în care legiuitorul primar nu a intervenit, ci, dimpotrivă, de contracararea unei măsuri de politică legislativă în domeniul salarizării personalului din învăţământ adoptată de Parlament", susţine Curtea Constituţională.
Dat fiind că Parlamentul a stabilit deja, prin lege, condiţiile şi criteriile de acordare a creşterilor salariale, Guvernul, prin intervenţia sa ulterioară, a intrat în conflict cu prevederile din Constituţie potrivit cărora "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman şi unica autoritate legiuitoare a ţării", conchide CCR în motivare.
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a propus, în urmă cu două săptămâni, ca veniturile profesorilor să aibă o componentă variabilă în funcţie de evoluţia la învăţătură a elevilor sau de părerea acestora despre activitatea profesorului.
Potrivit propunerii, evaluarea cadrelor didactice trebuie să pornească de la progresul scolar, astfel că, la începutul fiecărui an şcolar, elevii vor fi testaţi pe baza unor subiecte formulate la nivel naţional, iar rezultatele testelor vor fi punctul de plecare pentru evaluarea ulterioară, internă şi externă.
Inspectoratele şcolare din ţară sunt obligate să popularizeze proiectul până pe data de 28 noiembrie.
În prezent, salariile profesorilor sunt:
- un profesor debutant are un salariu de 1.134 lei
- un dascăl de gradul I câştigă, în funcţie de vechime, 1.416 lei (10-14 ani), 1.892 lei (25-30 ani) şi 2.196 lei (peste 40 de ani).
- un profesor cu grad didactic II şi vechime de 6-10 ani are un salariu de 1.212 lei, iar dacă are o vechime de peste 40 ani câştigă 1.828 lei.
- salariul minim de încadrare al unui preparator debutant este de 1.298 lei. Pentru un preparator cu vechime cuprinsă între 6-10 ani, venitul este de 1.524 lei.
- salariul minim de încadrare al unui asistent universitar debutant este de 1.414 lei. Pentru un asistent universitar cu vechime cuprinsă între 6-10 ani, salariul de încadrare este de 1.460 lei.
Sursa: www.evz.ro
Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, a dezvăluit în direct la emisiunea Vorbe Grele de la Antena 2, moderată de Victor Ciutacu, că firma de cablu RCS&RDS a ajuns la un acord cu UPC pentru difuzarea meciurilor din campionatul intern.
”Din retur, meciurile vor fi văzute de tot poporul. RDS&RCS au ajuns la o înţelegere cu cei de la UPC”, a precizat Dragomir.
Contactat de gsp.ro, Dumitru Dragomir a mai adus informaţii noi privind transmisia meciurilor din Liga I. "Din ceea ce ştiu eu acum meciurile se vor vedea din retur şi în reţeaua UPC, nu doar la RCD&RDS. Nu sînt 100% sigur că s-au semnat actele, dar am informaţii care mi-au permis să fac aceste declaraţii. Aproape sigur din retur toată lumea se va uita la meciurile din campionatul nostru", a adăugat boss-ul LPF.
Sursa: www.gsp.ro
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia ''Spiru Haret'' vor ataca la Curtea Constituţională, prin Avocatul Poporului, ordonanţa prin care vor fi majorate salariile cadrelor didactice etapizat cu până la 28%. Motivul invocat de sindicalişti este că, la elaborarea ordonanţei, nu au fost consultaţi partenerii sociali, aşa cum prevede legea.
"Pentru grila de salarizare prevăzută prin această nouă ordonanţă de urgenţă nu am fost consultaţi aşa cum cere legea. În plus, această ordonanţă anulează o lege votată de Parlament şi promulgată de Preşedinţie, ceea ce este iarăşi ilegal. Ordonanţa a apărut din senin şi este un abuz al Guvernului, aşa că o vom contesta la Curtea Constituţională a României, prin Avocatul Poporului", spune preşedintele FSLI, Aurel Cornea.
Liderul FSLI susţine că primul ministru dezinformează opinia publică, pentru că, de fapt, la negocieri, s-a vorbit despre majorări de 24%, în două etape, numai pentru cei care au salariu până la 640 de lei.
Federaţia ''Spiru Haret'' apelează şi ea la Avocatul Poporului, solicitând sesizarea Curţii Constituţionale în cazul Ordonanţei de urgenţă privind majorarea salariilor profesorilor cu 28%.
''Federaţia Sindicatelor din Învăţământ ''Spiru Haret'' consideră că şi O.U.G. nr. 151/2008 este neconstituţională, fiind emisă cu încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţia României, potrivit căruia în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie, şi a art. 41 alin. (5) din Constituţie, potrivit căruia dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate'', se arată într-un comunicat al Federaţiei ''Spiru Haret''.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, luni, că salariile cadrelor didactice vor creşte diferenţiat, cu până la 28%, în două trepte, la 1 martie şi, respectiv, 1 septembrie 2009, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Executiv.
De asemenea, Federaţia Sindicală "Spiru Haret" a anunţat că va da în judecată Ministerul Educaţiei, pentru că a iniţiat ordonanţa de amânare a majorărilor salariale pentru cadrele didactice fără să consulte sindicatele, lucru ce ar încălca contractul colectiv de muncă la nivel de ramură.
Potrivit federaţiei, la articolul 4 din contractul colectiv de muncă la nivel de ramură învăţământ, ministerul "se obligă să nu iniţieze niciun act normativ şi/sau act administrativ cu caracter normativ care priveşte relaţiile de muncă şi sistemul naţional de învăţământ fără consultarea federaţiilor semnatare ale contractului colectiv de muncă''.
Sursa: www.realitatea.ro
Controversatele majorări de salarii ale profesorilor au ajuns din nou la Curtea Constituţională. Magistraţii Curţii judecă astăzi sesizarea Avocatul Poporului faţă Ordonanţa de Urgenţă care amână până la 1 aprilie creşterea cu 50% a lefurilor din învăţământ.
Unul dintre elementele considerate neconstituţionale de către Avocatul Poporului se referă la raportul Parlament - Guvern, în sensul că Executivul trebuie să fie în subordinea Parlamentului, şi nu invers.
O altă obiecţie ridicată vizează încălcarea limitelor în care Guvernul poate emite ordonanţe de urgenţă. Mai precis, Avocatul Poporului susţine că, potrivit Constituţiei, Executivul nu poate da ordonanţe de urgenţă în domeniul drepturilor şi libertăţilor garantate de Constituţie, aşa cum este dreptul la salariu.
Sursa: www.realitatea.ro
În cazul în care ordonanţa contestată de Avocatul Poporului este declarată neconstituţională, atunci aceasta se abrogă, iar Guvernul nu mai poate emite alta cu acelaşi conţinut.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că PSD ia în calcul iniţierea unei moţiuni de cenzură dacă dezbaterea OUG privind salariile profesorilor va fi blocată procedural la Camera Deputaţilor.
Diaconescu a afirmat că PSD se gândeşte la depunerea unei moţiuni de cenzură dacă dezbaterea Ordonanţei de Urgenţă prin care s-a blocat până la 1 aprilie 2009 majorarea salariilor profesorilor va fi blocată la Camera Deputaţilor prin "manopere procedurale".
Legea de respingere a OUG nr. 136/2008, prin care Guvernul bloca până la 1 aprilie 2009 aplicarea legii adoptate de Parlament, privind majorarea cu 50% a salariilor din învăţământ, a fost adoptată, luni, de Senat.
Legea de respingere a OUG urmează să fie dezbătută şi de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.
Sursa: www.mediafax.ro
În ultimii ani, tot mai mulţi părinţi pleacă pentru a lucra în străinătate, lăsând copiii în îngrijirea unor bunici sau altor rude, iar uneori lăsându-i chiar singuri. Dorinţa obţinerii unor mari câştiguri băneşti face ca părinţii să uite că principala îndatorire a lor este aceea de a-i creşte, de a-i ocroti, de a-i sfătui pe copii şi de a le fi aproape permanent. Copiii rămân neajutoraţi, singuri în faţa greutăţilor vieţii, ceea ce se repercutează dramatic asupra performanţelor şcolare ale acestora.
În anul şcolar 2007-2008 am fost dirigintele unei clase a 12-a formată din elevi buni şi foarte buni la învăţătură şi fără probleme de disciplină. Când erau în clasa a 9- a, cel mai bun elev şi şeful clasei era Alin, un băiat de o inteligenţă peste medie şi foarte muncitor. În clasa a 10-a, acest elev a fost tot primul, la o diferenţă foarte mare de ceilalţi. Eu îi prevedeam un viitor strălucit, pentru că îl vedeam că are ambiţie şi că vrea să reuşească în viaţă.
Alin era crescut doar de către mamă, iar aceasta trăia în concubinaj cu un bărbat mai tânăr. Cei doi erau plecaţi la muncă în Italia de la începutul clasei a 11-a, lăsându-l astfel singur pe Alin chiar într-o perioadă a vieţii cănd avea nevoie de sprijinul şi susţinerea familiei. În clasa a 11-a, mama m-a sunat o dată la câteva luni să mă întrebe despre elev, dar în clasa a 12-a nu a mai luat legătura cu mine. Rămas singur, băiatul a început să lipsească din ce în ce mai mult. Clasa a 11-a a încheiat-o cu o medie care l-a situat pe la mijlocul clasei. Anul trecut, în clasa a 12-a, deşi ar fi trebuit să dea dovadă de multă seriozitate şi să se pregătească pentru examenul de Bacalaureat, a frecventat cursurile sporadic.
Am ţinut legătura cu el foarte mult prin telefon, pentru că văzând că nu apare la ore, îl sunam. De multe ori invoca faptul că este bolnav, dar uneori îmi prezenta justificări greu de crezut, aproape nişte scenarii. M-am străduit să-l ajut să termine şi ultimul an şi să ajungă să susţină examenul de Bacalaureat. Doar atât am putut să fac. N-am vrut să accept ca un copil atât de dotat intelectual şi care promitea atât de mult, să se rateze complet.
Este unul dintre zecile de mii de cazuri care există în şcolile din România. Părinţii sunt din ce în ce mai inconştienţi. Prea mulţi copii rămân singuri în faţa greutăţilor vieţii. Şcoala nu poate să înlocuiască familia. Trebuie ca instituţiile statului să ia măsuri până când nu este prea târziu.
(Articol publicat în ,,Tribuna Învăţământului'')
În mii de şcoli din România, astăzi, timp de două ore nu se vor face cursuri. Sute de mii de profesori vor fi în grevă de avertisment ca să-i constrângă pe guvernanţi să le dea salariile mărite. Vor începe însă ziua cu pichetarea Parlamentului, timp de câteva ore.
Sindicaliştii afliaţi la FSLI, FEN, Alma Mater şi Spiru Haret vor picheta Palatul Parlamentului şi de la ora 12 vor intra în grevă de avertisment, timp de două ore.
''Trebuie să ştie şi elevii şi părinţii că în aceste două ore tot programul se desfăşoară la şcoală, doar procesul instructiv-educativ nu se va desfăşura. Toţi elevii sunt în şcoală şi sunt obligaţi să stea la oră'', a precizat Mariana Becic, vicepreşedinte FSLI.
Pentru pichetul din faţa Palatului Parlamentului, dascălii s-au pregătit cu veste, baloane şi pancarte.
Federaţia "Spiru Haret" a mai decis că va intra în grevă generală pe 18 noiembrie alături de celelalte sindicate şi că va sesiza Curtea de Conturi pentru a verifica execuţia bugetară în educaţie, în anul 2008. Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" va participa la acţiunile comune de protest sub deviza "Numai împreună vom învinge!".
''S-a intocmit o diligenţă pentru darea în judecată a Guvernului, deci noi nu dorim greve, nu dorim mitinguri, nu dorim să stresăm elevii'', a precizat Aurel Cornea, preşedinte FSLI.
Marţi, sindicaliştii se vor întâlni din nou cu membrii guvernului ca să discute despre problemele salariale.
Sursa: www.realitatea.ro
Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, joi, la Iaşi, într-o conferinţă de presă, că PSD şi PNL au pus la cale un blat ruşinos care durează de 600 de zile şi că, din acest motiv, moţiunea de cenzură depusă de PDL împotriva guvernului are şanse mici de reuşită.
"Luni, va fi dezbătută în Parlament moţiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului, iar mai mult ca sigur blatul ruşinos de 600 de zile dintre PNL şi PSD se va vedea încă o dată. Este un joc de păcălire a electoratului, însă acest lucru nu le va reuşi liberalilor", a spus Flutur.
Vicepreşedintele PDL consideră că "electoratul PNL are şansa, în urma moţiunii de cenzură, să se decupleze de echipa Tăriceanu - Olteanu, după ce va vedea colaborarea liberalilor cu PSD".
"PNL şi PSD şi-au compatibilizat RH-ul, iar frăţia între cele două partide se va vedea din nou luni la vot. Cei din PSD vor căuta tot felul de motive pentru a nu vota moţiunea de cenzură, fie că vor avea roşu în gât, fie va fi vorba de o epidemie, pentru ca fraţii lor întru socialism să fie salvaţi", a spus Flutur.
Vicepreşedintele PDL a adăugat că abia după ce Guvernul Tăriceanu nu va mai conduce România, vor ieşi la iveală problemele grave ale ţării.
"Dau un singur exemplu, cel de la Suceava. În judeţ, am ajuns să importăm lapte pentru procesare din Ungaria şi Polonia. Mai mult de jumătate din laptele necesar judeţului e adus din străinătate, ceea ce nu e normal", a spus Flutur.
Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a acuzat că "PSD este responsabil alături de PNL pentru criza economică în care a ajuns România", el adăugând că "Guvernul Tăriceanu este condus nu din Palatul Victoria, ci de la sediul PSD din Kiselleff, de către Geoană şi Iliescu".
Purtătorul de cuvânt al PDL, Liviu Negoiţă, a anunţat, în 29 octombrie, că motiunea de cenzura a fost depusa la Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, şi cere demiterea Guvernului, pentru că încalcă în mod flagrant Constituţia.
Sursa: www.mediafax.ro
Guvernanţii, patronatele şi sindicaliştii au stabilit astăzi o parte din principiile legii unice de salarizare în sistemul bugetar. La începutul săptămânii viitoare, cele trei părţi ar putea semna un acord în acest sens, astfel încât Ministerul Muncii să înceapă elaborarea proiectului de lege.
Legea unică a salarizării va cuprinde tot personalul care este plătit din fonduri publice. Sindicatele şi Guvernul speră ca în şase luni legea să devină funcţională.
Sursa: www.realitatea.ro