miercuri, 3 decembrie 2008

În Educaţie salariile de merit se dau după bunul plac al directorilor

Pe site-ul Ministerului Educatiei a aparut un sondaj de opinie potrivit caruia cadrele didactice sunt convinse ca salariile de merit se acorda dupa bunul plac al directorului sau al consiliului de administratie al scolii. Fisa de autoevaluare poate fi avizata numai in sedinta de consiliu. Intr-un sondaj initiat pe forumul Ministerului Educatiei, sute de cadre didactice (21% dintre participantii la sondaj)considera ca salariile de merit se aproba dupa bunul plac al directorului unitatii de invatamant sau al consiliului de administratie. La rubrica “dupa pile, cunostinte, relatii ori amicitie cu cine trebuie” au votat 16,81% dintre exponenti.
“Nu sunt de acord cu aceasta atitudine a cadrelor didactice. Dupa parerea mea, doar cei frustrati au putut face asemenea afirmatii. Criteriile de acordare a salariilor si a gradatiilor de merit sunt foarte clare. Fisa de evaluare se completeza la fiecare rubrica, se aduna punctele si, in functie de numarul acestora, se aproba sau nu salariul de merit. La noi in scoala, de exemplu, au fost discutii pe ideea ca la acordarea acestor premieri nu se regasesc invatatorii. Este total fals, deoarece din opt salarii de merit, cinci au revenit cadrelor didactice din invatamantul primar, in conditiile in care raportul este invers proportional, invatatorii fiind mai mai putin la numar decat profesorii de gimnaziu. In concluzie, cei care s-au incadrat in criteriile respective au obtinut salariul de merit. Mi se pare normal ca de aceste beneficii financiare sa se bucure cei care au obtinut rezultate pentru scoala - la olimpiade, la concursuri, cei care au participat la cursuri de perfectionare, de formare profesionala, simpozioane – si nu cei care vin in clase si isi sustin doar orele”, ne-a declarat Sergiu Garlesteanu, director adjunct la Scoala nr.197 din sectorul 6 al Capitalei.
La randul sau, Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER, considera ca acordarea salariilor si gradatiilor de merit depinde de corectitudinea si verticalitate consiliilor de administratie: “Componenta si corectitudinea consiliilor de administratie difera de la o scoala la alta. Fisa de evaluare este foarte clara si cred ca in unele locuri se fac magarii. Doar consiliul de administratie poate aproba sau nu cererea. Asteptam schimbari, mai ales ca trebuie sa intre in vigoare noile reglementari privind componenta unui consiliu de administratie din care va trebui sa faca parte o treime cadre didactice, o treime parinti si tot atatia reprezentanti ai consiliilor locale. Nu stiu cand se va pune in aplicare aceasta reglementare, dar sper ca lucrurile se vor limpezi”, a precizat Stefan Vlaston.
Sursa: www.gardianul.ro

Niciun comentariu: