duminică, 9 noiembrie 2008

Românul, frate cu şpaga


Oricât de mult te străduieşti în România să te descurci fără să dai şpagă, poţi spune că reuşeşti? Realitatea arată că poţi ajunge să lucrezi în domenii în care nu ai nicio competenţă dacă ştii să dai cui trebuie plicul cu bani.
Poţi fi ignorat de cadrele medicale, dacă nu le oferi o atenţie financiară. Poţi pica un examen dacă nu dai profesorului suma anexată, neoficial, la fişa cursului, ori de numărul de ore de meditaţii cu acesta. Poţi lipsi o rudă de o înmormântare frumoasă dacă nu îi dai preotului plicul cu bani care l-ar convinge să nu reducă ceremonia la câteva fraze rostite ca în reclamele la medicamente.
Cu şpaga suntem obişnuiţi de mult şi o cunoaştem sub numele de "peşcheş", "bacşiş", "şperţ" sau “mită”. În timp, traseul şpăgii, modalităţile prin care se realizează şi domeniile în care se poate percepe au evoluat.
Potrivit unui sondaj CURS, realizat la cererea „Evenimentului zilei“, corupţia şi nivelul salariilor sunt considerate în prezent cea mai gravă problemă a României. Dintre cei chestionaţi, 15% consideră că nivelul pensiilor este mult prea mic, 9% au atribuit domeniului sănătăţii bila neagră, iar 5% dintre respondenţi au ales şomajul şi criza politică.
În ceea ce priveşte numărul de persoane care recurg la această practică, potrivit Barometrului Corupţiei pe 2007, realizat de Transparency International, un român din trei susţinea că a dat mită. Mai mult, conform raportului, numărul românilor care declară că au dat mită este în creştere faţă de anii trecuţi. Sondajul arată că 27% dintre persoanele chestionate au dat mită în sistemul sanitar, 11% la poliţie, 10% în domeniul justiţiei şi 9% pentru educaţie. În acelaşi timp, mai mult de o treime dintre români susţin că au dat cel puţin o dată mită.
De asemenea, un alt sondaj realizat la sfârşitul anului trecut a dezvăluit că românii nu privesc întotdeauna mita ca pe ceva rău, ci, din contră, o văd necesară în unele cazuri. Astfel, două treimi dintre români consideră că a da mită este indispensabil pentru a reuşi în viaţă, în timp ce trei sferturi dintre ei afirmă că nivelul corupţiei a rămas neschimbat sau a crescut de la aderarea ţării la UE.
Cel mai recent sondaj pe tema corupţiei, dat publicităţii ieri de către INSOMAR, a întărit ideea conform căreia România este o ţară coruptă. O treime dintre respondenţi sunt de părere că nivelul corupţiei a rămas constant, în timp ce numai 12% cred că acesta a scăzut.
Sursa: www.evz.ro

Niciun comentariu: