sâmbătă, 26 septembrie 2009

Tăierea sporurilor profesorilor înseamnă o economie la buget de 250 de milioane de lei pe lună

Lupta dintre profesori şi guvern are o miză de 250 de milioane de lei pe lună, sumă ce reprezintă contravoaloarea tuturor sporurilor pe care statul le acordă cadrelor didactice din învăţământ. Practic, prin tăierea sumelor suplimentare, pentru perioada octombrie-decembrie 2009, pe care dascălii le încasează lunar guvernul a încercat să facă o economie de 750 de milioane de lei. "Fondul total de salarii pentru fiecare lună este de 800 de milioane de lei. Din această sumă, 45% o reprezintă sporurile.
Din aceste sporuri, 18% reprezintă cel de vechime, pe care guvernul l-a păstrat în forma finală a Legii Salarizării Unitare. Aşadar, aproximativ 30% din bugetul total nu ar fi alocat în aceste trei luni, ceea ce ar echivala cu 750 de milioane de lei", ne-a explicat Simion Hancescu, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Mai exact, dacă Legea Salarizării Unice nu va fi modificată în timp util, dascălii nu vor primi până la 1 ianuarie 2010 următoarele sporuri: salariul de merit, ce reprezintă 15% din salariul de bază şi care se acordă pentru 15% dintre profesori şi se câştigă prin concurs la nivelul şcolii, gradaţia de merit, ce reprezintă 25% din salariul de bază şi care se acordă pentru cei mai buni 16% profesori din ţară, pe o perioada de patru ani, sporul pentru mediul rural, ce variază de la 5% la 80%, sporul de dirigenţie (10%), sporul de practică pedagogică (5%, 7% sau 9%) şi indemnizaţia de conducere (33% pentru directorii de şcoli, 55% pentru insectorii şcolari).
Deşi, Ministerul Educaţiei a anunţat că toate aceste sporuri vor fi reintroduse în lege, nimeni nu ştie deocamdată cum anume se va realiza acest lucru. Căci, o dată asumată, Legea Salarizării Unitare nu poate fi modificată decât printr-o ordonanţă de urgenţă. Respectivul act normativ ce ar urma să se aplice legii organice nu poate fi, însă, emis decât după şase luni de la intrarea în vigoare a legii. Or, spun sindicaliştii, modificarea trebuie făcută până în luna octombrie, când actualele prevederi din lege îşi vor face efectul. Mai rămâne însă o variantă: ca preşedintele Traian Băsescu să nu promulge legea, astfel încât aceasta să fie rediscutată în parlament.
Sursa: www.gandul.info
Deocamdată am obţinut doar vorbe. Oare juriştii sindicatelor de ce nu-şi fac datoria şi ne lasă să ne bucurăm pentru păstrarea sporurilor, când, de fapt, realitatea este că, odată asumată, legea trebuie aplicată aşa cum este? Eu cred că şansele ca legea să nu fie promulgată de către preşedintele Traian Băsescu sunt nule.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Sporurile nu vor fi taiate in perioada imediat urmatoare.Pe www.cdep.ro legea a fost deja modificata in acest sens in forma pentru promulgare. Articolele din vechiul statut referitoare la sporuri nu vor mai fi abrogate la 3 zile de la publicarea legii in M.Of., ci la 01.01.2010. Desi a fost asumata raspunderea, exista un interval de timp in care deputatii pot cere verificarea constitutionalitatii si in care se mai pot face modificari.

Daniel Mălăelea spunea...

Eu nu cred ca in mod normal si legal, dupa asumare, legea mai poate fi modificata. Dar, in Romania, se poate orice. Pentru noi, insa, e bine.

Anonim spunea...

Stimate Domn M, Profund siderata ma vad pusa in pozitia de a va atrage atentia Dvs intelectualului de rasa provenit din ulita Gorjului asupra urmatorului fapt : Apeland la sumarele si umilele mele cunostinte de limba romana ....

ma gandesc ....oare cum se scrie : odata asumata legea ...sau o data (2 cuvinte) asumata legea...mmmm? Nu de alta dar at-i spu-s ca sunteti mai 'telectual ca mine

Daniel Mălăelea spunea...

Doamne, cata rautate zace in dv! Aveti dreptate. Nu e o mare problema. In textul pe care l-am postat, care apartine unui jurnalist, deci unuia care stie sa manuiasca cuvintele, apare aceeasi greseala. N-am stat sa ma gandesc daca e gresit. O sa corectez. Multumesc.

Anonim spunea...

nu sunt la subiect, dar azi am intrebat la secretariat si sceretara mi-a spus ca, avand ore in 2 scoli, voi pierde cam in jur de 1 milion de lei la salariu. am 12 ore intr-o scoala si 6 ore in alta scoala. poti sa-mi spui te rog, cum stau lucrurile de fapt? iti multumesc frumos.

Daniel Mălăelea spunea...

Am mai raspuns la aceasta intrebare. Am spus ca nu se pierde nimic. Am intrebat-o pe secretara si a spus la fel.

Anonim spunea...

mie mi-a spus altfel, este vorba de deducere, nu stiu ce deducere, si voi pierde la salariu. cum pot sa le demonstrez ca nu am voie sa pierd la salariu? sau in baza carei legi daca am ore la 2 scoli, pierd la salariu???? este inuman, este vorba totusi de o gramada de bani!

Daniel Mălăelea spunea...

Este vorba de deducerea personala pentru copilul aflat in intretinere. Puteti intra pe macheta de calcul a salariilor(o gasiti pe forum) si vedeti exact cum stau lucrurile.