miercuri, 9 septembrie 2009

Câteva articole din Legea educaţiei naţionale la care am formulat amendamente

Art. 288 -Recrutarea, selecţia şi angajarea personalului de conducere din unităţile de învăţământ

(2) Funcţiile de director si de director adjunct pot fi ocupate de personalul didactic titular în sistemul naţional de învăţământ angajat prin contract de muncă pe perioadă nedeterminată, având cel puţin gradul didactic II si vechime la catedră de cel puţin 5 ani, care se distinge prin calităţi profesionale, manageriale si morale si care a obţinut în ultimii 5 ani calificativul „foarte bine”.


Art. 64 -Carta şcolii

(8) Orice salariat, elev sau părinte poate sesiza directorul unităţii de învăţământ cu privire la
dispoziţiile Cartei şcolii, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.

Art. 65 -Statutul elevilor – drepturi

(13) Individual sau prin intermediul consiliului consultativ al elevilor, elevii au dreptul de a sesiza şi de propune analiza şi eventuala corectare a aspectelor pe care le consideră nesatisfăcătoare în activitatea unităţii de învăţământ în care studiază.

Art. 65 -Statutul elevilor – drepturi

(15) Elevul sau, după caz, reprezentantul său legal, are dreptul de a contesta modalităţile şi
rezultatele evaluării. Contestaţia se adresează cadrului didactic respectiv, care are obligaţia de a
motiva/justifica modalitatea de evaluare şi rezultatele acesteia. În situaţia în care argumentele nu
sunt considerate satisfăcătoare, elevul/reprezentantul său legal se pot adresa directorului unităţii
şcolare, care, pentru soluţionarea contestaţiei, va desemna profesori de specialitate, care nu
predau la clasa respectivă.

Art 168 Consiliul de Admimistratie si Consiliul profesoral


(6) Preşedintele Consiliului de administraţie este ales dintre membri acestuia, cu majoritate absolută, prin vot secret, pentru o perioadă de 1-5 ani şcolari, conform prevederilor Cartei şcolii din unitatea de învăţământ respectivă.


Art. 332 - Adaosuri, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale suplimentare

(9) Salariul de merit este cuprins în coeficienţii de multiplicare, pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, la toate gradaţiile prevăzute la tranşele de vechime recunoscută în învăţământ şi la gradele/treptele profesionale.

Art. 332 - Adaosuri, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale suplimentare

(12) Mărimea concretă a sporului de rural se stabileşte după cum urmează: a) pentru 2 clase elevi – 5%; b) pentru 3 clase elevi – 7%; c) pentru 4 clase elevi – 10%.

4 comentarii:

store spunea...

AMENDAMENT ADUS LEGII EDUCATIEI NATIONALE





In urma discutiilor si dezbaterilor desfasurate in colectivul de cadre didactice din Scoala nr 30 „Mihai Viteazul” Craiova, membri ai sindicatului „Spiru Haret”, legate de noua Lege a Educatiei si noul Statut al Cadrelor Didactice va rugam sa trimiteti si sa sustineti catre comisiile parlamentare de invatamant urmatoarele amendamente favorabile cadrelor didactice:

1. La art. 277, paginile 225 si 226 din documentul prezentat pe site-ul guvernului, din Statutul Cadrelor Didactice, privind incadrarea pe functii didactice in invatamantul preuniversitar, litera e) este redactata acum in mod discriminatoriu, astfel:
e) pentru funcţia de profesor-învățător absolvirea cu examen de diplomă a liceului
pedagogic, urmat de absolvirea de studii de lungă durată sau a ciclului I Bolognia în
altă specializare decât pedagogie;
Amendamentul vizat de noi consta in introducerea dupa „absolvirea cu examen de diplomă a liceului pedagogic” si a sintagmei “ori scoala echivalenta”, astfel incat sa fie prinsi si absolventii scolilor postliceale pedagogice din cadrul Scolilor Normale, iar continutul literei e) sa fie redactat in modul urmator:
e) pentru funcţia de profesor-învățător absolvirea cu examen de diplomă a liceului
pedagogic ori “a unei soli echivalente”, urmat de absolvirea de studii de lungă durată sau a ciclului I Bolognia în altă specializare decât pedagogie;
2. De asemenea, noua functie didactica introdusa de “profesor-invatator” nu-si regaseste corespondentul clar in noua lege a salarizarii unice, fapt pentru care propunem asimilarea clara a acesteia in grila de salarizare cu functiile de profesor.
Dle Malaelea, va trimit, asa cum mi-ati sugerat pe bloggul dlui Pop, amendamente care sa evite o eventuala discriminare in incadrarea pe nou-infiintata functie de profesor-invatator. Am trimis aceste amendamente si dlui Pop, pe forumul dumnealui si pe emailurile catorva persoane publice. Rugamintea noastra este sa le transmiteti mai departe la comisiile de invatamant parlamentare si, asa cum am inteles de la dv, sa contactati personal parlamentarii in speta.
Asteptam un raspuns favorabil din partea dv. Vom urmari in continuare bloggul dv.
Multumiri anticipat!

Daniel Mălăelea spunea...

Voi adauga in tabelul cu amendamente la Legea educatiei nationale si propunerile dv. Ele au ajuns sau vor ajunge la doamnele deputat Alina Gorghiu si Diana Tusa. Justificarea amendamentelor propuse de dv o voi formula eu mai complet.

store spunea...

Va multumesc pt promptitudinea cu care ne-ati raspuns! Ramanem in stand-by pana vom avea confirmarea din partea dv ca amendamentele au fost luate in consideratie de parlamentarii in cauza. Asteptam cu mare interes noutati de la dv!!!

Daniel Mălăelea spunea...

Am trimis doamnei deputat Diana Tuşa ultimele propuneri de amendamente. Sa speram ca unele dintre ele vor fi acceptate de doamna Andronescu si domnul Boc.