vineri, 18 septembrie 2009

Invitaţie la dezbatere - ,,Manifest pentru o şcoală corectă''

În ziarul ,,Adevărul'' a fost publicat un ,,Manifest'' care surprinde o serie de practici existente în şcoala românească şi care afectează imaginea acesteia. Eu cred că, în majoritate, ele sunt cazuri particulare. Nu neg existenţa lor, dar nu sunt de acord să-i culpabilizăm pe toţi cei care slujesc şcoala românească. Cred că nu trebuie să rămânem indiferenţi faţă de acest manifest şi adresez tuturor o invitaţie la dezbatere.

4 comentarii:

Daniel Mălăelea spunea...

Poate ca toate aceste aspecte sunt reale, dar ele sunt cazuri particulare. Acest manifest jigneste profesorii care isi fac datoria in mod corect, cu dragoste fata de profesie si copii. Poate ca nu suntem toti ,,Domnul Trandafir'', dar nu suntem hoti, cersetori, mincinosi.
In liceul in care predau, Colegiul Tehnic Media, se verifica cel mult 5 dintre aspectele sesizate.

Safta George spunea...

Pacat ca se generalizeaza si chiar se simt jigniti profesorii care au avut pasiune si iubire pentru munca lor, cu toate acestea ele cam ar trebui eliminate, dar pacat ca se adopta o atitudine negativa. Pentru ca e vorba de ce vrem, nu de ce nu vrem.
Si oricum cei care sunt reprezentati de acele afirmatii nu se vor "simti" pentru ca nu le pasa, banul le dicteaza viata si pana la urma daca stai sa te gandesti asa este, pentru ca, daca nu te gandesti la tine poate te gandesti la copii tai, sa o duca bine ca in tara asta nu prea te poti face afirmat.

Numai bine.

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

Daniel,

Exact asta am vrut sa fac si eu cnd am preluat acest "MANIFEST" pe blogul meu, ... sa dezbatem!

NU AM GENERALIZAT, NU AM JIGNIT (am o fetita in clasa a II - a si, din fericire, EU NU AM TRECUT prin nicio experienta dintre cele descrise in manifest.

Asadar, multumesc mult pt ca ai lansat aceasta dezbatere, astfel, prin notorietatea ta in randul dascalilor, poate vor fi schimbate niste lucruri.

Voi urmari cu interes aceasta dezbatere si, la finalul ei, atunci cand va fi fost, te rog sa exprimi o concluzie.

Succes!

Daniel Mălăelea spunea...

Sensibilizaţi de iniţiativa ziarului „Adevărul”, părinţii au făcut mai multe propuneri care să schimbe radical sistemul de educaţie.
1 Părinţii să participe la evaluarea dascălilor. „Dacă un cadru didactic nu-şi face meseria, să poţi să-i desfaci contractul de muncă. Nu ne doream o titularizare pe post, pentru că odată titularizat pe post nu mai poţi să-i mai faci mare lucru profesorului. Ar trebui ca, în urma evaluării, să poţi renunţa uşor la profesorii care
nu-şi fac datoria”, spune Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Asociaţiilor Naţionale de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.
2 Meditaţii gratuite după program. Reprezentanta părinţilor mai spune că ar fi bine ca profesorii să aibă un număr de ore la dispoziţie şi în cazul în care nu reuşesc să predea totul la clasă să le folosească pentru elevi, dar gratuit.

3 Şcolile să-şi aleagă direct profesorii. Florin Colceag, directorul Asociaţiei Edugate, arată că, la noi, nu funcţionează mecanismele calităţii educaţiei. „Toate problemele legate de meditaţii şi de cursurile predate de profesori îşi au rădăcina în faptul că şcolile nu au autonomie asupra calităţii. Ele nu-şi pot alege direct profesorii. Titularul rămâne la catedră chiar dacă nu performează. Dar pot exista suplinitori mai bine pregătiţi care nu au acces în sistem“, susţine Colceag.

4 Părinţii să aibă controlul banilor daţi la şcoală. Florin Colceag consideră că fondul şcolii e o problemă minoră, pentru că finanţarea poate veni şi din alte surse. „Problema este că părinţii nu-şi pot controla banii. Ei plătesc banii de impozit şi, implicit, plătesc şi şcoala, dar nu au un feedback al banilor. Ceea ce s-a făcut până acum nu a fost în interesul părinţilor şi nici al elevilor“, precizează Florin Colceag.

5 Programă aerisită pentru elevi. În urma „Manifestului” publicat ieri de „Adevărul”, la Cluj-Napoca, comunitatea online a părinţilor clujeni analizează posibilitatea de a se alătura iniţiativei ziarului „Adevărul“. Unul dintre fondatorii comunităţii, Mircea Ignat, spune că personal este de acord cu o bună parte din cerinţele elevilor şi părinţilor publicate în „Manifest”. Părintele unui copil de opt ani, Mircea Ignat mai crede că programa este mult prea încărcată pentru elevi, care îşi pierd concentrarea datorită volumului prea mare de informaţii pe care trebuie să le înveţe.

6 Cadouri simbolice pentru profesori. Referitor la cadourile făcute profesorilor, Mircea Ignat dă ca exemplu şcolile private, unde se fac cadouri cel mult simbolice.

7 Siguranţă mai mare pentru elevi. Un alt părinte, Gelu Ilea, al cărui copil este în clasa I la Liceul teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, crede că un aspect ce ar trebui îmbunătăţit în şcoli ar fi siguranţa elevilor. Gelu Ilea a auzit de noile butoane de panică montate în şcolile clujene, însă crede că profesorii şi agenţii de securitate ar trebui să îi supravegheze mai bine pe elevi.(www.adevarul.ro)