vineri, 30 aprilie 2010

Deputaţii din Comisia de învăţământ au votat includerea clasei a IX-a în ciclul gimnazial

Deputaţii Comisiei de învăţământ au aprobat, vineri, după patru ore de dezbateri şi contre cu reprezentanţii PSD şi ai sindicatelor din educaţie ca învăţământul obligatoriu să fie de zece clase, prin includerea clasei pregătitoare în ciclul primar şi a clasei a IX-a în ciclul gimnazial.
Membrii comisiei au votat astfel varianta legii educaţiei propusă de Guvern, împotriva acesteia pronunţându-se doar reprezentanţii PSD.
Reprezentanţii sindicatelor din educaţie, prezenţi la lucrările comisiei au încercat, la rândul lor, fără succes, să convingă parlamentarii puterii asupra riscului care-l implică reducerea liceului la doar trei ani. Ei au solicitat păstrarea învăţământului obligatoriu tradiţional: patru ani ciclul primar, patru ani ciclul gimnazial şi patru ani cel liceal.
Sindicaliştii au susţinut că varianta propusă de Guvern va avea drept consecinţe diminuarea la trei ani a duratei liceului, lucru care nu se întâmplă în alte ţări europene, creşterea numărului de tineri care nu vor mai urma cursurile liceale şi creşterea numărului de muncitori necalificaţi.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu a sprijinit, însă, varianta Guvernului, arătând că aceasta este "o măsură fundamentală" şi că trecerea clasei a IX-a la gimnaziu este prevăzută pentru elevii care încep în acest an clasa a V-a. Funeriu a precizat că varianta Guvernului prevede un ciclu primar de 5 ani (prin includerea clasei pregătitoare), 5 ani - ciclul gimnazial (prin includerea clasei a IX-a) şi 3 ani cel liceal.
,,Membrii comisiei au votat astfel varianta legii educaţiei propusă de Guvern, împotriva acesteia pronunţându-se doar reprezentanţii PSD."!!!
De ce nu se spune nimic despre reprezentanţii PNL? Oare să nu facă niciunul parte din Comisia de învăţământ? Să nu fi participat la lucrările Comisiei? Cred că acest proiect nefericit va deveni în scurt timp noua lege a Educatiei şi va însemna distrugerea şi a ceea ce a mai rămas bun în învăţământul românesc. Nu văd cine şi ce i-ar mai putea opri. Poate doar o grevă generală pe durată nedeterminată adevărată. Uneori mă îndoiesc că vom avea puterea să mergem până la capăt.

Niciun comentariu: