luni, 19 aprilie 2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Funeriu propune un nou principiu în sistemul educaţional - mediocritatea

COMUNICAT

Am constatat cu stupoare, parcurgând noua Lege a Educaţiei, că Executivul intenţionează, la îndemnul ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, să stimuleze mediocritatea în rândul personalului didactic.
Am aflat din acest document lipsit de viziune, că nu este necesar ca personalul din învăţământ să fie bine pregătit sau calificat profesional, ministrul propunând ca salarizarea acestuia să nu mai fie făcută în funcţie de nivelul studiilor efectuate.
Noul text al Legii educaţiei, adoptat în grabă de Executiv şi înaintat Parlamentului spre analiză, prevede, la art 279, al. 2, că “salarizarea învăţătorilor şi educatoarelor nu va mai depinde de nivelul studiilor, ci de postul ocupat”.
Iar motivarea regăsită în textul aceluiaşi articol este uluitoare: “Mulţi învăţători cu studii medii, absolvenţi ai liceelor pedagogice sunt mai bine pregătiţi decât mulţi cu studii superioare”.
Dincolo de formularea colocvială, fără nicio legătură cu limbajul juridic necesar în elaborarea unui text de lege, ceea ce propune ministrul Funeriu reprezintă o discriminare pozitivă în favoarea celor cu studii medii şi un îndemn la deprofesionalizare.
Atrag atenţia tuturor colegilor mei parlamentari, dar şi primului-ministru Emil Boc asupra acestei legi făcute “pe picior”, într-un moment în care salarizarea personalului didactic şi asigurarea unor condiţii decente la catedră reprezintă adevărata prioritate.

În aceste condiţii, mă văd nevoită să solicit din nou demisia ministrului Funeriu, aducând aminte faptul că a încălcat cu bună ştiinţă legea privind transparenţa decizională, nu şi-a însuşit niciuna din observaţiile reprezentanţilor sindicatelor din învăţământ, iar acum ne propune un corp didactic mediocru, absolvent de studii medii, salarizat, probabil, în funcţie de simpatii politice.



Bucureşti, 19 aprilie 2010



Deputat Alina Gorghiu

Niciun comentariu: