marți, 5 ianuarie 2010

Propunerile MECTS privind aplicarea O.U.G. nr. 114/2009

1. Măsuri fără intervenţii legislative constând în optimizarea reţelei şcolare la nivel ISJ - până la sfârşitul săptămânii viitoare;
2. Ajustări legislative- 4 măsuri
a. stabilirea obligaţiei de catedră pentru toţi directorii şi directorii adjuncţi 6-12 ore/săptămână în funcţie de mărimea şcolii (în medie 9 ore/ săptămână)
b. renunţarea la reducerea normei didactice de predare cu 2 ore/săptămână pentru personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I
c. majorarea efectivelor minime de preşcolari/elevi care permit dobândirea/păstrarea personalităţii juridice a unităţii de învăţământ
d. organizarea claselor I,V, si a IX din unităţile de învăţământ din mediul urban, la limita maximă prevazută de Legea învăţământului (nu se are în vedere depăşirea numărului legal de elevi la clasă)
Sursa: http://liviumarianpop.blogspot.com

8 comentarii:

Daniel Mălăelea spunea...

Pe Realitatea Tv se dezbat aceste propuneri si Oana Badea a confirmat faptul ca propunerile MECTS au fost: minimum 32 de elevi la clasa, mninimum 300 de elevi intr- scoala, 12 ore norma de predare pentru directori.

Daniel Mălăelea spunea...

În cifre, economiile ar urma să arate în felul următor: 2.121 de norme didactice mai puţin, în urma măririi numărului de ore pe care directorii le vor petrece la clasă; 4.624 de norme economisite prin creşterea volumului de muncă a profesorilor cu vechime şi alte 1.000 de norme, prin restrângerea dreptului şcolilor de a primi personalitate juridică. In anul şcolar 2010-2011 vor fi cu 1.400 de clase mai puţin decât în prezent, ceea ce presupune o reducere a numărului de posturi didactice cu 1.850.(www.ziua.ro)
Inseamna ca pentru 2/3 din cele 15000 de posturi s-au gasit solutii. Dar ce ne facem cu cealalta treime?

turisticus spunea...

Minim 32 de elevi la clasa este chiar in conformitate cu declaratia "elevii nu vor avea de suferit". Clasa va deveni un balci, deci un loc de distractie nemaipomenit pt dragii nostri elevi!
PS Legat de 25 ani vechime , mai vorbim peste 11 ani :P.

Daniel Mălăelea spunea...

Sa traim pana atunci.Sunteti optimist/a.

sergiu spunea...

Am cateva clase cu peste 30 de elevi (32, 34, 35) unde am o ora pe saptamana (eu predau istorie) si va zic ca este GROAZNIC...nici nu am reusit sa le memorez numele tuturor in acest semestru (desi m-am straduit), ca sa nu mai zic sa le cunosc particularitatile...Oricum sunt convins ca va creste norma didactica si, odata cu asta, vor mai fi dati afara colegi...

Daniel Mălăelea spunea...

Sergiu si eu predau istoria la un colegiu tehnic. Am tot o ora pe saptamana. Stiu ca se lucreaza foarte greu. Norocul meu este ca nu avem clase cu peste 30 de elevi si ca oricum nu vin intotdeauna toti. Desi incurajez prin diverse modalitati participarea la orele de istorie, totusi sunt ore la care sunt prezenti doar 2/3 dintre elevi.

Daniel Mălăelea spunea...

De la venirea sa în minister, Daniel Funeriu nu a specificat nimic despre reforma curriculară, însă există zvonuri care ar confirma această posibilitate. Există şi un studiu realizat în vara anului trecut de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, care nu ia însă în calcul posibilitatea reducerii numărului de discipline, ci doar a numărului de ore la unele materii.

Cu toate acestea, raportul menţionează că o treime din timpul pe care elevii îl au la dispoziţie în cele cinci zile de şcoală este dedicat activităţilor educative.

Astfel, la gimnaziu, experţii în educaţie propun ca obiectele al căror număr de ore va fi redus să fie istoria, geografia, fizica şi chimia, în favoarea matematicii şi a limbii şi literaturii române, care vor primi mai mult timp din orar.

Cu toate acestea, elevii vor sta la şcoală tot 30 de ore pe săptămână, ca şi până în prezent, potrivit raportului. Documentul ia în calcul şi adaptarea programei la cele opt competenţe-cheie pe care fiecare elev trebuie să le dobândească la absolvirea învăţământului obligatoriu, aşa cum cere Uniunea Europeană. (www.evz.ro)

sergiu spunea...

Dar pe noi, pe profesori, ne-a intrebat cineva ceva? Ce nevoie mai ai de istorie, geografie, biologie, etc? Copiii nostri vor ajunge ca cei din SUA: 65 % dintre tinerii americani nu stiu ca se invecineaza cu Mexicul, desi aceasta tara a mai fost considerata gradina SUA. Am am norocul (sau ghinionul?) ca la orele mele vin toti elevii...