marți, 26 ianuarie 2010

Topul celor mai buni 15 profesori din filme

In viata exista profesori buni si profesori slabi. La fel se intampla si in filme. The Times a facut un top al celor mai buni profesori care au fost ecranizati. Care este profesorul de pe marele ecran care te-a inspirat cel mai tare?

1)Charles (Mr Chips) Chipping in ,,La revedere, domnule Chips!''
Originalul a fost cel mai bun. Cel cu Robert Donat a carui prestatie a fost rasplatita cu un premiu Oscar. In competitia din anul respectiv, l-a invins pe Clarke Gable care era nominalizat pentru Pe aripile vantului. Mr Chips este un profesor care invata foarte multe din anii sai de predat generatiilor de baieti de care se ocupa. Cu trecerea anilor, baietii devin familia lui.

2) Glenn Holland (Richard Dreyfuss) in ,,Mr Holland’s Opus''. Treizeci de ani de practica nu reusesc sa-i ia din stralucirea profesorului Holland. O lacrima tot ne este smulsa in timpul filmului.

3) Mark Thackeray (Sidney Poitier) in ,,Domnului profesor, cu dragoste''. Un profesor care face diferenta nu numai la ore, dar si in viata personala a elevilor lui.

4) Remus Lupin (David Thewlis) in ,,Harry Potter''. Poreclit şi Lunatecul, Lupin renunţa la postul de profesor de Apărare Împotriva Magiei Negre.

5) Annie Sullivan (Anne Bancroft) in ,,The Miracle Worker''
Cateodata severitatea functioneaza.

6) Louanne Johnson (Michelle Pfeiffer) in ,,Dangerous Minds''
Profesoara de engleza intr-o scoala dintr-un cartier marginas si rau-famat, dovedeste ca face o treaba extrordinara.

7) Dewey Finn (Jack Black) in ,,School of Rock''
Chiar daca nu este un profesor 100%, elevii nu se plang. Si lectiile sunt amuzante.

8) John Keating (Robin Williams) in ,,Dead Poet’s Society''
Da, Robin Williams poate fi cateodata extrem de plictisitor, dar in filmul nominalizat la Oscar, este incredibil. O inspiratie pentru orice profesor de engleza, mai putin pentru colegii lui de catedra.

9) Jaime Escalante (Edward James Olmos) in ,,Stand and Deliver''
El este imaginea unui profesor adevarat. Jaime Escalante tinteste sus si isi face elevii, care par fara speranta, sa inteleaga matematica.

10) Richard Dadier (Glenn Ford) in ,,The Blackboard Jungle''
Glenn Ford interpreteaza rolul altui profesor de engleza. Crezurile sale ii sunt puse la incercare cand se trezeste profesor intr-o scoala de cartier. Castiga respectul minorilor delincventi carora le preda. Un film extraordinar in care se remarca si Sidney Poiter.

11) Rosemary Cross (Olivia Williams) in ,,Rushmore''
Williams este o profesoara de gimnaziu care se imprieteneste cu elevii ei. Nu-i greu sa-ti dai seama de ce elevii se indragostesc de ea.

12) Yoda (Frank Oz) in ,,Razboiul Stelelor''.
Cel mai mare profesor al tuturor timpurilor? Cel mai probabil. Alegerea este a voastra.

13) John Kimble (Arnold Schwarzenneger) in ,,Kindergarten Kop''

14) Profesorul Lambeau (Stellan Skarsgard) in ,,Good Will Hunting''

15) Paul Verrall (William Holden) in ,,Born Yesterday''
aici
Nu am vazut decat filmele in care au jucat Sidney Poitier si Michelle Pfeiffer. Sunt ambele foarte frumoase. Cred ca lipseste din acest top Socrate (Ion Caramitru) din seria ,,Liceenii''

2 comentarii:

iceman spunea...

Sa inteleg ca unul sau mai multi dintre cei enumerati de dumneavoastra va reprezinta?
Va intreb pentru ca nu am vazut toate aceste filme si pentru ca, din 2002 cand am absolvit sper ca nu s-a stins pasiunea cu care ne predati istorie si nici modul in care ne faceati sa intelegem si sa iubim materia dumneavoastra.

Daniel Mălăelea spunea...

Iceman, as fi vrut sa ma fi cunoscut la catedra si dupa 2002. Atunci eram mai exigent. Acum sunt mai apropiat de elevi, mai putin exigent, dar la fel de pasionat de istorie.
Ma regasesc putin in profesorul din ,,To sir with love'' si destul de mult in Socrate din ,,Liceenii''