marți, 12 ianuarie 2010

COMUNICAT în legătură cu invocarea exceptiei de neconstituţionalitate a OUG nr. 114/2009 privind unele măsuri financiar-bugetare

Parlamentul României
Camera Deputaţilor
Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal


Invoc excepţia de neconstituţionalitate
COMUNICATAm solicitat astăzi, 12 ianuarie, Avocatului Poporului, să sesizeze Curtea Constituţională, în legătură cu ordonanţa concedierilor din învăţământ - OUG nr. 114/2009 privind unele măsuri financiar-bugetare.
Caracterul profund neconstituţional al prevederilor ordonanţei pleacă din însăşi motivarea acesteia: „se impune luarea de urgenţă a unor măsuri pentru a se putea asigura respectarea angajamentelor asumate de România prin semnarea acordurilor de împrumut cu organismele financiare internaţionale”.
Reamintesc faptul că, potrivit Constituţiei, „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”.
Or, Ordonanţa 114/2009 impune, în regim de urgenţă, prevederi aplicabile începând cu luna septembrie 2010; prin urmare, caracterul de „urgenţă” nu se justifică,.
În plus, Guvernul încearcă să utilizeze drept motiv interesul general public, însă rezultatul final este tocmai încălcarea acestui interes, prin nerespectarea dispoziţiilor constituţionale care veghează la apărarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor.
Mai mult decât atât, se încalcă încă o dată dreptul Parlamentului de a legifera, Guvernul depăşindu-şi atribuţiile, motiv pentru care consider oportună intervenţia Curţii Constituţionale, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celorlalte ordonanţe declarate neconstituţionale. Ultimul exemplu este încercarea de trecere a Curţii de Conturi din subordinea Parlamentului în cea a Secretariatului General al Guvernului, prin OUG 94/2009, intenţie sever criticată de Curte.
Cred, de asemenea, aşa cum am mai spus, că măsura drastică de a reduce 15.000 de posturi printr-o ordonanţă, fie ea şi de urgenţă, în condiţiile disponibilizărilor masive ce vor avea loc, trebuia cântărită atent, analizată şi convenită în urma dialogului cu sindicatele.
Mă văd nevoită să constat, în urma fiecărei măsuri pe care o ia Guvernul Boc, în urma fiecărei ordonanţe sau proiect de lege, modul neconstituţional în care înţelege să-şi onoreze prerogativele. Ca atare, reacţionez şi recurg la litera legii pentru a sancţiona greşelile flagrante, lege pe care ar trebui să o respectăm cu toţii, nu doar să o invocăm în campaniile electorale.Deputat Alina Gorghiu

Niciun comentariu: