vineri, 8 ianuarie 2010

Prin concedierea profesorilor, copiii de la ţară vor fi sacrificaţi


Ordonanţa de Urgenţă prin care vor fi desfiinţate 15.000 de posturi din Învăţământul preuniversitar "se bazează pe un calcul impus de FMI", iar cei mai afectaţi de această măsură sunt elevii din mediul rural, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei, în învăţământul preuniversitar în toată ţara sunt în prezent 243.614 posturi acoperite cu personal didactic, dintre care 186.889 sunt titulari, 3.767 sunt pensionari, iar 56.723 sunt suplinitori. Dintre suplinitori, suplinitori calificaţi sunt 28.861 în mediul urban şi 22.586 în mediul rural, iar necalificaţi sunt 1.879 în mediul urban şi 3.397 în mediul rural.
"Ar trebui să se ştie că avem şi în Bucureşti suplinitori necalificaţi, nu doar în mediul rural. 15.000 de posturi înseamnă 15.000 de oameni, cu toate că Ministerul încearcă să ne spună că nu este aşa. Este vorba despre tot atâţia oameni, pentru că aceştia funcţionează în momentul de faţă în sistem, cu excepţia învăţătorilor şi a educatorilor care au peste 25 de ani vechime şi gradul 1, în anumite judeţe ei au două ore plata cu ora, iar aceasta ar fi singura situaţie în care ei nu pleacă din sistem dacă nu se mai plătesc acele ore.
Normal trebuia să se plece de jos în sus, să se vadă câţi copii sunt, de câte clase este nevoie, nu să se dea o măsură prin care să scadă calitatea actului educaţional", precizează secretarul general al FSLI, Liviu Pop.
Din bugetul Educaţiei, doar 33% reprezintă cheltuielile de personal din preuniversitar. 67% reprezintă partea de universitar şi de investiţii şi considerăm că ar trebui să se facă o atentă analiză şi asupra acestora, nu doar asupra celor din preuniversitar", mai spune Liviu Pop.
Sursa: www.jurnalul.ro

Un comentariu:

Daniel Mălăelea spunea...

Parlamentul României
Camera Deputaţilor
Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal


Invoc excepţia de neconstituţionalitate
COMUNICAT



Am solicitat astăzi, 12 ianuarie, Avocatului Poporului, să sesizeze Curtea Constituţională, în legătură cu ordonanţa concedierilor din învăţământ - OUG nr. 114/2009 privind unele măsuri financiar-bugetare.
Caracterul profund neconstituţional al prevederilor ordonanţei pleacă din însăşi motivarea acesteia: „se impune luarea de urgenţă a unor măsuri pentru a se putea asigura respectarea angajamentelor asumate de România prin semnarea acordurilor de împrumut cu organismele financiare internaţionale”.
Reamintesc faptul că, potrivit Constituţiei, „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”.
Or, Ordonanţa 114/2009 impune, în regim de urgenţă, prevederi aplicabile începând cu luna septembrie 2010; prin urmare, caracterul de „urgenţă” nu se justifică,.
În plus, Guvernul încearcă să utilizeze drept motiv interesul general public, însă rezultatul final este tocmai încălcarea acestui interes, prin nerespectarea dispoziţiilor constituţionale care veghează la apărarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor.
Mai mult decât atât, se încalcă încă o dată dreptul Parlamentului de a legifera, Guvernul depăşindu-şi atribuţiile, motiv pentru care consider oportună intervenţia Curţii Constituţionale, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celorlalte ordonanţe declarate neconstituţionale. Ultimul exemplu este încercarea de trecere a Curţii de Conturi din subordinea Parlamentului în cea a Secretariatului General al Guvernului, prin OUG 94/2009, intenţie sever criticată de Curte.
Cred, de asemenea, aşa cum am mai spus, că măsura drastică de a reduce 15.000 de posturi printr-o ordonanţă, fie ea şi de urgenţă, în condiţiile disponibilizărilor masive ce vor avea loc, trebuia cântărită atent, analizată şi convenită în urma dialogului cu sindicatele.
Mă văd nevoită să constat, în urma fiecărei măsuri pe care o ia Guvernul Boc, în urma fiecărei ordonanţe sau proiect de lege, modul neconstituţional în care înţelege să-şi onoreze prerogativele. Ca atare, reacţionez şi recurg la litera legii pentru a sancţiona greşelile flagrante, lege pe care ar trebui să o respectăm cu toţii, nu doar să o invocăm în campaniile electorale.



Deputat Alina Gorghiu