joi, 7 ianuarie 2010

Andrei Marga: Romania are nevoie de cel putin 25.000 de profesori. Este nevoie de forte didactice, si nu de concedierea lor

Romania are nevoie de cel putin 25.000 de cadre didactice daca vrea sa-si puna in miscare cele doua capitole cu care sta cel mai rau in Europa, respectiv formarea continua si recalificarea profesionala, ambele necesare pentru economie, sustine rectorul Universitatii Babes-Bolyai, prof.univ.dr. Andrei Marga.
''Este nevoie de forte didactice in Romania, si nu de concedierea lor. Preconizata reducere este o masura gresita, cu efecte daunatoare si de cele mai multe ori astfel de masuri costa mai mult decat reducerea. Aparent raman niste bani la buget. Intrebarea este daca acesti bani pot sa compenseze activitatile care trebuie tinute plecand respectivii profesori si suplinitori. Acelasi lucru s-a intamplat in administratia publica nationala in 2009: s-au redus posturile, dar totul a costat cu un miliard si ceva de euro in plus. Este ca si la Autostrada Transilvania: dupa renegociere, lucrarile au costat cu un miliard si jumatate de euro mai mult'', a afirmat, joi, rectorul Andrei Marga intr-o conferinta de presa.
Universitarul clujean considera ca ''este si o eroare si o masura riscanta sa se gandeasca o atare reducere, in maniera mecanica in care se preconizeaza sa se faca'', transmite Agerpres. ''Afirmatia ca vor fi atinsi de reducere numai pensionarii si suplinitorii este fara acoperire. Nu poti sa faci reduceri fara sa ii atingi pe toti. Trebuie apoi avut in vedere ca una dintre realizarile istorice ale Romaniei a fost constructia de scoli in fiecare sat. Este adevarat ca multe dintre aceste scoli s-au degradat in timp si trebuie renovate. Dar Romania nu poate face in putini ani o astfel de reforma administrativa incat comune mai mari sa inlocuiasca multimea satelor. Daca reducerea se va produce, consecinta va fi o afectare majora a unei realizari culturale majore obtinute in timp in Romania, de la Spiru Haret pana in zilele noastre'', a afirmat Andrei Marga.
Sursa: www.ziua.ro
Are de învăţat multe domnul Funeriu. Şi de la domnul Marga are şi ce să înveţe. A fost singurul ministru al Educaţiei care a făcut cu adevărat reformă după 1990. Păcat că succesorii săi au distrus tot ceea ce făcuse.

2 comentarii:

CORA spunea...

Si uite d-aia nu mai pot ei, guvernantii! Pentru ca peste cativa ani, ei nu vor mai fi la putere, sa remedieze ce strica acum...in schimb, acum se bucura de orice banut vine in buzunarul statului, statul fiind ei!

Mihai spunea...

Marga sigur e profesor.
Dar mai priviti si din alte unghiuri lucrurile. De exemplu, aici.