luni, 5 octombrie 2009

Dascălii, „sufleori” la teza cu subiect unic

O profesoară din Capitală reclamă că, la teza la matematică, elevilor li s-au dat şi rezolvările. Autorităţile spun că „denunţul” este tardiv.

Despre copiat şi profesorii care închid ochii la astfel de practici - sau dau o mână de ajutor - se vorbeşte mai mereu când România dă un examen naţional. Dar când apar probe şi declaraţii de la elevi, autorităţile aruncă vina de la unele la altele şi întârzie cu pedepsirea vinovaţilor. Teoria se aplică şi în cazul Şcolii Generale nr. 88 „Mihai Viteazul” din Capitală.

Constanţa Galaţchi, profesoară de matematică la aceasta instituţie, a adunat de la vreo 50 de copii, cu acordul părinţilor, declaraţii în care aceştia povestesc cum s-a desfăşurat teza cu subiect unic, cum li s-au adus subiectele, cum au fost în cu rajaţi „să ceară ajutorul”. Anca Crăciun, directoarea şcolii, neagă şi dă vina pe o neînţelegere mai veche.

Cei îndreptăţiţi să ia măsuri se scuză: când s-a făcut control, nimeni n-a confirmat frauda. În plus, profesoara ar fi trebuit să vorbească mai devreme, teza desfăşurându-se în anul şcolar 2007-2008.

„Ne-a întrebat dacă avem nevoie de ajutor”


„A fost o adevărată păcăleală. Am învăţat o săptămână ca să iau o notă pe care alţi copii o iau dacă cer ajutorul”, scrie Eduard, unul dintre elevi. „În sală s-a prezentat o persoană străină faţă de cei doi supraveghetori, care a dat in formaţii legate de rezolvarea primei părţi”, spune şi Elena. Şi Georgiana, acum elevă în clasa a IX-a, poves teş te cu dezamăgire: „Doamna directoare a venit cu plicul cu subiecte şi ne-a întrebat dacă avem nevoie de ajutor. Din sala noastră n-a avut nimeni curajul sau nesimţirea să spună că da, dar în alte săli s-au pus subiectele în faţă anumitor elevi”. Sunt câteva dintre declaraţiile semnate de elevi. Galaţchi susţine că le-a semnalat celor din conducere problema încă de la începutul lui 2008, teza fiind susţinută în iarna lui 2007. Niciun rezultat însă.

Directorul Crăciun consideră că sesizările sunt invenţii cu un singur scop: „Vrea funcţii. A fost lideră de sindicat la Federaţia Educaţiei Naţionale şi toţi profesorii s-au transferat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi nu mai are susţinere”. „Orice fraudă se spune în clipa în care s-a constatat, nu după doi ani. În plus, puteam şi noi lua sute de declaraţii, dar noi nu ne batem în declaraţii cu ea şi nici nu ne folosim de copii pentru aceste răfuieli”, completează directorul.

După un control, a venit şi răspunsul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB): „Informaţia n-a fost confirmată de nici unul dintre cadrele didactice cu care s-a discutat. Ne exprimăm convingerea că disensiunile care au apărut în tre dumneavoastră (Galaţchi - n.r.) şi conducerea şcolii se vor atenua, spre binele învăţământului din şcoală şi al învăţământului în general”
aici

6 comentarii:

loredana spunea...

cred ca aceste situatii sunt adevarate...ce este mai trist e ca unii invata pt o nota iar altii o iau fara sa faca nimik,doar sa copieze...sau mai rau e cand elevi mai slabi iau o nota mai mare ca cea a elevilor buni...
ce se intampla cand un elev cu note de 4 in oral ia la teza nota 8?nimik...doar ca ramai mut de uimire si indignare...

Daniel Mălăelea spunea...

Loredana, sunt profesor si vad ceea ce se intampla de multi ani. E pacat de munca elevilor seriosi. Ei sunt cei care pierd cel mai mult. Dar si cei care triseaza pierd.

Anonim spunea...

Da, e incredibil ce se intampla in scoli. Elevii sunt, pe de-o parte, din ce in ce mai slabi, dar si profesorii lasa mult de dorit. Stiu cazuri de profesori respectabili (doar in aparenta, desigur) care nu aveau nici cea mai mica jena in a "se da" (asa cum spun copiii azi) la elevele lui. Cum pot asemenea perversi sa fie primiti in sistemul de invatamant? Ce fel de om trebuie sa fii sa-i spui elevei tale (de liceu! deci nici 18 ani!) ca iti place cum arata si sa-i faci declaratii amoroase? Vedeti, asadar, mai sunt si profesori (doar cu numele, evident) care strica sistemul nostru de invatamant...

anutza spunea...

nu ca mie nu mi s-ar fi suflat... dar am intrat in Media, deci nu face nimic :) asta e..

Anonim spunea...

imi plac inteligenta superioara..
draga daniel Mălăelea tu sti cine e jigodia .jagardeaua aia decare vorbesti..
papusa barbi. roziciune . numita si galatchi.
tu sti asa vag ce e cu capul ei .
mai baiatule aia nu e prof de mate aia har nare matematica!! aia nu stie cat face radical din 9 . cand ea e o jigodie si a mituit profi de fisu la bac . cand e o nebua si ea pastile de nebunie / si asas ??
moralitate ? ma lasi
sti cum a obtinut ea . declarati de la elevi ??? si am ??
bai intelgentilor jagardeaua sa a pus presiune pe elevi . ca daca nu decala ca s-a copia ea ai lasa repetenti . Evident ca nu are acuma nimeni tupeul sa comenteze ! da eu da ...
tu cunosti pe individa sa .. tu sti cate parale face ...
tu sti caa facutun institut amara de 3 ani de mate si licenta a da-o in urma cu 2 ani .. . sti caate generati a distrus finta sa ...??
asa a facut matematica la bar . numar bai dupa ce ... ca de asa e buna sa numer bani ... jigodia asta zdreanta ! hahalera . ! infectasa e actiata numai dupa bani . bai ! ea face meditati cu 15 elevi dintr odata ..
ea vorbeste de moralitate cand e o ticaloasa si stie ce stie ..

Daniel Mălăelea spunea...

Nu o cunosc pe doamna din articol. Am luat articolul din presa. Nu pot tolera pe blogul meu un astfel de limbaj si un grad atat de mare de incultura. Dar nici nu cenzurez, de data aceasta, postarea ta