duminică, 4 octombrie 2009

Băsescu: ,,Politizarea şcolii este o pelagră''

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Luduş, că politizarea şcolii este o "pelagră", de care sistemul românesc de educaţie, care se reformează, şi-a propus să scape.

Preşedintele a spus că este esenţial ce rezultate se vor obţine din reformarea sistemului românesc de educaţie, arătând că, odată cu promulgarea legii în acest sens, decizia se mută la administraţia locală şi la comunitate.

Al doilea lucru important evidenţiat de preşedinte se referă la desemnarea directorului prin concurs organizat de Consiliul de Administraţie al şcolii, nu de inspectorat sau minister.

"Directorul şcolii nu se mai numeşte, ci se desemnează prin concurs, organizat de Consiliul de Administraţie al şcolii, care va fi format o treime din profesori, o treime din părinţi şi o treime din reprezentanţi ai Primăriei. Nu-l mai desemnează inspectoratul sau ministerul", a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că al treilea element important se referă la faptul că profesorii vor avea contract cu şcoala.

"Dascălii vor avea contract cu şcoala, pe un an, doi, cinci, cum stabileşte Consiliul de Administraţie. Asta înseamnă o titularizare pe şcoală, dincolo de titularizarea la nivel naţional. Obiectivele au fost să se evite politizarea în şcoli, ca şcolile să-şi selecteze profesorii în funcţie de performanţele pe care aceştia le pot da, să scăpăm de pelagra asta a şcolii, în care punem directori în funcţie de partidul care este la guvernare. Competent, mai puţin competent, nu contează", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a subliniat că Guvernul îşi menţine integral obligaţiile financiare faţă de şcoală şi că banii care până acum se alocau şcolilor acum se vor aloca primăriilor. Totodată, Băsescu a dat asigurări că "sunt bani pentru salariile profesorilor".

"O dată cu acest transfer al şcolii către administraţia locală, din punctul de vedere al gestionării, nu înseamnă că statul se retrage din obligaţiile pe care le are, şi anume cele de finanaţare. S-a introdus însă criteriul finanţării pe elev, pe principiul că finanţarea urmează elevul. Dacă copilul se mută la o altă şcoală, riscul pentru şcoală este să rămână fără bani, pentru că finanţarea se face pe numărul de elevi şi pe principiul că finanţarea urmează elevul. Dacă elevul se mută la altă şcoală, pleacă şi banii după el. Astfel, înseamnă că şcoala va trebui să facă performanţă, educaţie de calitate, iar profesorii să dea calitate", a conchis Băsescu.

Sursa: www.mediafax.ro

Ce mare noroc avem! Atât domnul Băsescu cât şi domnul Boc au dovedit faptul că se pricep să rezolve problemele din învăţământ. Nici nu putea fi altfel în condiţiile în care domnul Boc este un renumit profesor universitar, iar domnul Băsescu este un produs de succes al şcolii româneşti. Pentru faptul că şcoala românească se scufundă pe zi ce trece, doar noi suntem vinovaţi.

Niciun comentariu: