joi, 22 octombrie 2009

Cel mai înalt român: Gogea Mitu



Uriaşul Gogea Mitu, pe numele adevărat Gogu Ştefănescu, poreclit şi ,,Mitu a lu' Goagă'' s-a nascut la 14 iulie 1914, in localitatea Mârşani, la sud de Craiova, fiind primul dintre cei 11 copii ai unei familii cultivatoare de cartofi. Caracteristicile sale antropometrice i-au determinat pe profitori sa-l extenueze la maxim.

La varsta majoratului a atins inaltimea de 242 cm, cantarea 183 kg si avea la picior masura 56, adica talpa de 38 de centimetri. Al treilea frate, Tudorel, a avut si el o problema asemanatoare de gigantism; a murit la varsta de 7 ani, pe cand avea inaltimea de 1,80 metri.

Pentru inceput, Gogea Mitu a fost angajat la Circul Globus unde, desi avea doar 20 de ani, spre uimirea publicului indrepta sau curba bare groase de otel, starnind aplauze prelungite. Cu toate ca unii s-au grabit sa-l declare cel mai inalt om al planetei la acea data, statisticile l-au plasat mai tarziu pe locul 6 in aceasta ierarhie.

In vara anului 1934, fostul pugilist Umberto Lancia l-a remarcat pe urias la un targ anual desfasurat la Obor, in Bucuresti. Pentru inceput, l-a initiat in tainele boxului, pe parcursul unor intalniri la Craiova cu adversari inegali, deoarece altii pe masura nu se gaseau. Asistenta era incantata de faptul ca anticipa de fiecare data cine va fi victoriosul. Altii se suparau daca meciul se termina in prima repriza, costul biletului de intrare fiind destul de piperat. Din alte surse rezulta ca noul astru ce a aparut pe firmamentul nobilei arte a fost antrenat de italianul Giacomo Pometti, Umberto Lancia fiind impresar si antrenor principal.

Dupa acest stadiu de debut, Umberto Lancia a organizat, la arena Venus din Bucuresti, prima confruntare de nivel ridicat, elevul sau incrucisand manusile cu Severio Gizzo. In ciuda experientei sale, italianul a rezistat numai trei reprize in fata pumnilor naucitori ai uriasului oltean. Intr-o alta confruntare, cu Dumitru Pavelescu, campionul Romaniei, meciul s-a incheiat prin KO in prima repriza, spre dezamagirea publicului care dorea o lupta de durata.

Culegand victorii dupa victorii, Gogea Mitu impreuna cu impresarul sau au cutreierat Italia si Franta, participand la diferite turnee. In confruntarile de la Paris a castigat sume astronomice. O parte dintre acesti bani ii trimitea acasa. Contemporanii din comuna afirma ca, de multe ori, postasul le aducea parintilor sai cate doi-trei saci cu bani, numararea lor fiind o mare problema. In ultima sa confruntare, prestatia a fost mai putin fericita din cauza oboselii acumulate si a aparitiei bolii la plamani. Meciul a fost deosebit de echilibrat cu germanul Bergam, care avea si el peste doi metri. Intalnirea s-a incheiat la egalitate.

Bolnav de tuberculoza, in anul 1936, Gogea Mitu s-a intors in tara unde s-a stins din viata la nici 22 de ani. Varianta oficiala a decesului a fost infirmata de rude, care au sustinut ca invidiosii acelei perioade, pentru a scapa de concurenta, l-au otravit pe uriasul din Marsani.
Sursa: http://paginiromanesti.com

Un comentariu:

Anonim spunea...

CU RESPECT PENTRU TOTI CITITORII;
IMI CER SCUZE, DAR TREBUIE FACUTA O CORECTARE IN COMENTARIUL DOMNULUI DANIEL MALAELEA.NUMELE ADEVARAT AL LUI GOGEA MITU NU ESTE GOGU STEFANESCU CI EL SE NUMEA GOAGA DUMITRU IAR DATA NASTERI INCA NU SE STIE EXACT.