sâmbătă, 10 octombrie 2009

12 ani fără Sebastian Domozină

     Ca orice club mare, Universitatea nu a avut parte numai de jucători celebri, ci şi de Sebastian Domozină, probabil cel mai bun crainic sportiv. Vocea-simbol a Craiovei Maxima a dispărut pe 10 octombrie 1997. O boală nemiloasă l-a dus în lumea celor drepţi şi a fost înmormântat în cimitirul Ungureni, la câţiva metri de mormântul golgheterului Universităţii Craiova, Ion Oblemenco.
     Aproape 1.000 de transmisiuni. Devenise celebră formula de adresare la începuturile comentariilor: “Bună ziua din capitala Olteniei vă spune Sebastian Domozină...” sau “Gooooolllll, goooollll, extraordinar, Universitatea!”.A fost omul care ne-a adus în case, pentru prima oară, spiritul transmisiunii sportive tipic sud-americane. Era catalogat drept “sufletul şi spiritul campioanei unei mari iubiri”, Ştiinţa. Din păcate, s-au scurs 12 ani de când inconfundabila sa voce s-a stins, la vârsta de doar 59 de ani şi a rămas în istoria nescrisă a comentatorilor sportivi din România. Sebastian Domozină i-a cântat strălucirea, pe unde hertziene Ştiinţei.     Într-o vreme când Bănia era capitala fotbalului românesc, dar meciurile-i erau redate rar pe sticlă, suporteri din toată ţara tresăreau la vocea caldă şi plină de pasiune a crainicului-simbol al Craiovei Maxima. Practic, nu era nevoie de imagini când Sebastian Domozină se afla la microfon.

      Sebastian Domozină s-a născut pe 15 iulie 1938, în comuna Ianca (judeţul Olt). A absolvit Liceul “Fraţii Buzeşti” din Craiova şi apoi Facultatea de Ziaristică din Bucureşti. Prima sa transmisiune radiofonică a avut loc în 1964, în primul sezon al Universităţii Craiova în Divizia A, la meciul Ştiinţa Craiova - Universitatea Cluj, scor 1-0. Până în decembrie 1989, Domozină a fost corespondent principal al redacţiei de actualităţi din Radioteleviziunea Română pentru judeţele Dolj, Gorj, Olt şi Mehedinţi. Începând din 1990 a fost director al postului Radio Oltenia Craiova. Ultima transmisie radiofonică a sa a avut loc în 1995. Sebastian Domozină era renumit pentru viteza sa în exprimare, comentariile sale fiind foarte rapide.
Sursa: www.editie.ro
      Cred că sunt 10 ani de cînd nu am mai ascultat o transmisiune radiofonică a unui meci de fotbal. Dar îmi este dor de transmisiunile radiofonice din timpul copilăriei mele. Îmi este dor de Sebastian Domozină. A fost un comentator radiofonic fără pereche. Vocea lui mi-a rămas lipită de suflet. Nu o voi putea uita niciodată. Ce păcat că a plecat atât de devreme dintre noi. Dumnezeu să te odihnească, Sebastian Domozină!


Niciun comentariu: