joi, 16 octombrie 2008

Salariile profesorilor stau în semnătura lui Băsescu

Legea votată de Parlament, prin care salariile cadrelor didactice cresc cu 50%, nu contravine legii fundamentale, a anunţat, ieri, Curtea Constituţională, provocându-i premierului Tăriceanu „o reală surprindere” şi „o îngrijorare crescută” şi aţintind toţi ochii opiniei publice spre Palatul Cotroceni, preşedintele Băsescu având ultimul cuvânt în această chestiune. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu s-a arătat foarte prudent în declaraţiile faţă de decizia Curţii, pentru că nu ştia ce are de gând să facă preşedintele, adică dacă promulgă sau nu legea.
Conform unor surse din PNL, la întâlnirea de luni după amiază, de la Cotroceni, Băsescu i-ar fi spus lui Tăriceanu că are de gând să retrimită legea pentru o nouă dezbatere la Parlament. În această situaţie, proiectul de lege ar fi fost practic îngropat, pentru că ar fi trebuit să treacă din nou prin cele două Camere. Or, în condiţiile în care mai este o lună şi jumătate până la alegeri şi parlamentarii vor pleca cu siguranţă în campanie de la 1 noiembrie, activitatea legislativă va fi stopată.
Aceasta era însă situaţia de luni. Marţi, lucrurile s-au schimbat, după şedinţa CSAT în care şeful statului i-a făcut cu ou şi cu oţet pe membrii Executivului. Fraza de final din declaraţia lui Băsescu - „Văzând contractele a peste 2.136 de automobile cu nişte dotări atât de scumpe, te întrebi când are şi când nu are bani Guvernul” – a fost interpretată de liderii PNL ca o ameninţare că deal-ul a căzut şi că preşedintele va promulga legea. Până acum, singurul lucru oficial de la Cotroceni este declaraţia laconică de acum două săptămâni a lui Băsescu, întrebat dacă va promulga legea: „Cum să nu?!”
Într-o atare situaţie, Guvernul are ca soluţie rapidă o ordonanţă de urgenţă prin care să suspende aplicarea legii prin care salariile profesorilor cresc cu 50 la sută. Ordonanţa intră imediat în vigoare, salariile dascălilor stagnează, iar actul normativ rămâne să fie dezbătut de viitorul Parlament şi decizia, luată de Cabinetul instalat după alegeri.
Sursa : www.gandul.ro

Niciun comentariu: