vineri, 17 octombrie 2008

Bani pentru profesori din rezerva bugetară

Curtea Constituţională indică guvernului de unde să aloce banii necesari majorării pensiilor şi a salariilor cadrelor didactice.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu va trebui să majoreze salariile profesorilor şi pensiile fie din rezerva bugetară, fie prin rectificarea bugetară, afirmă judecătorii Curţii Constituţionale.
Magistraţii au inclus această reglementare în motivările deciziilor de constituţionalitate, date în cazul legilor privind majorarea salariilor şi a pensiilor. Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii pentru autorităţi, ceea ce înseamnă că, dacă legile sunt promulgate de preşedintele Băsescu, Tăriceanu nu poate ocoli soluţiile financiare oferite de magistraţi.
Filosofia sursei de finanţare
Judecătorii constituţionalişti invocă, în ambele materiale, o decizie mai veche, potrivit căreia „majorarea unor cheltuieli se finanţează fie prin suplimentarea alocaţiilor bugetare din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului, fie prin rectificare bugetară, pentru anul bugetar în curs, iar pentru anul următor, se înscriu în buget anual“.
Magistraţii Curţii Constituţionale au dat acest răspuns după ce guvernul reclamase faptul că, în nici una din legi, nu sunt prevăzute sursele de finanţare. Totuşi, acest argument nu i-a impresionat pe judecători, care au preferat un răspuns de natură filosofică. „Stabilirea sursei de finanţare şi insuficienţa resurselor financiare din sursa astfel stabilită sunt două aspecte diferite“, este concluzia Curţii Constituţionale.
De altfel, judecătorii continuă în acelaşi registru: „Dacă s-ar reţine că lipsa precizării exprese a sursei de finanţare presupune, implicit, inexistenţ a sursei de finanţare, aceasta ar echivala cu o prezumţie fără suport constituţional, ceea ce este inadmisibil“.
Adomniţei, un atu important
În cazul legii privind salariile profesorilor, unul dintre argumente este acela că parlamentul a adoptat o lege de aprobare a unei ordonanţe de urgenţă a guvernului, act normativ adoptat în baza unei legi de abilitare.
Astfel, magistraţii consideră că faptul că executivul nu a susţinut adoptarea amendamentelor la proiectul de lege criticat nu este un motiv de neconstituţionalitate. În motivare este invocat şi votul în favoarea legii dat de ministrul Adomniţei.
Judecătorii observă că „în cursul dezbaterii parlamentare din data de 30 septembrie, reprezentantul Guvernului, Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, nu s-a opus adoptării, cu amendamente, a proiectului de lege“.
Sursa: www.evz.ro

Niciun comentariu: