luni, 27 octombrie 2008

Prorogarea aplicării Legii salarizării sau asumarea răspunderii pe o nouă lege privind cresterile salariale pentru bugetari sunt variantele P.N.L.

Prorogarea aplicării Legii salarizării profesorilor pentru câteva luni, prin OUG, dar şi asumarea răspunderii în Parlament pe o nouă lege privind creşterile salariale pentru bugetari au fost luate în calcul, luni, la Guvern, de liderii PNL, ca răspuns la promulgarea legii salariilor din educaţie.

Surse liberale au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că o variantă propusă de mai mulţi lideri liberali premierului Tăriceanu a fost cea a prorogării aplicării legii, prin ordonanţă de urgenţă, pentru un interval variind între câteva luni şi chiar o jumătate de an.

"O propunere a fost ca Legea salarizării profesorilor să fie prorogată până în luna ianuarie, o altă propunere a fost luna martie, iar un ministru a propus chiar proprogarea până în luna iulie, când se aşteaptă adoptarea noii legi a salarizării din sectorul bugetar", au declarat sursele citate.

O altă variantă discutată de liberali a fost cea a asumării în Parlament a răspunderii Guvernului pentru o nouă lege care să stabilească noi majori salariale. Sursele citate au precizat că majorarea este cuprinsă în proiectul de buget pe 2009 şi vizează majorarea salariilor bugetarilor cu 10% de la 1 ianuarie, în completare la majorarea de 9% care a intrat în vigoare de la 1 octombrie.

Potrivit aceloraşi surse, premierul Tăriceanu le-a recomndat liderilor PNL să prezinte populaţiei efectele "dezastruoase" ale majorării salariilor profesorilor cu 50%. Astfel, în cadrul reuniunii, s-au prezentat date ale Ministerului Muncii şi Ministerului Economiei şi Finanţelor, conform cărora majorarea salariilor în învăţământ ar însemna diminuarea cu 80% a investiţiilor în educaţie.

"Premierul Tăriceanu a spus că ar trebui consultată populaţia cu privire la asemenea consecinţe şi întrebată dacă doreşte să nu se mai repare şcoli, grădiniţe, să nu se mai modernizeze grupurile sanitare şi să se dea toţi banii pe salarii", au declarat sursele citate.

Tăriceanu le-a transmis totodată liderilor liberali să informeze populaţia că menţinerea acestor investiţii şi majorarea salarială nu se pot realiza decât prin introducerea de noi taxe şi impozite.

Vicepreşedintele PNL, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, luni, la Palatul Victoria, că liberalii au mandatat Executivul să nu accepte nicio majorare salarială nejustificată, menţionând că Guvernul nu are niciun motiv să-şi dea demisia.

Sursa: www.mediafax.ro

Niciun comentariu: