vineri, 10 octombrie 2008

Drama lui Gheorghe Guşet! Fără transplant de rinichi poate muri!

Viaţa te loveşte când ţi-e lumea mai dragă. Pe 28 mai, chiar de ziua lui, aruncătorul de greutate Gheorghe Guşet primea rezultatul unor simple analize. A căzut cerul pe el, aflând că ambii rinichi îi sunt grav afectaţi. Acum, visurile îi par tot mai palpabile atunci când se află pe o băncuţă în incinta unui spital clujean. Nimeni şi nimic nu credea că-l poate doborî pe Uriaşul din Carpaţi. Vibra de forţă deşi era trecut de prima tinereţe şi continua să lanseze sferoidul din fier în jurul liniei de 20 de metri. Insuficienţa renală însă semnifica retragerea din sport la 40 de ani şi implicit ratarea şansei de a-şi mai realiza baremul A de JO.
Are rinichii afectaţi 100%
Tip tonic, inima oricărei acţiuni a lotului de atletism, avea să se ciocnească de un calvar care continuă şi în prezent, viaţa sa atârnând de un fir de aţă. „La început rinichii erau afectaţi în proporţie de 80%, dar acum sunt aproape de 100%”, mărturiseşte cu o voce sfârşită recordmenul naţional al bilei ( 21,04 m).
Suferinţa e departe de a fi încheiată şi Guşet s-a retras acasă, la Zalău, aşteptând în orice moment un telefon de la Spitalul de Urologie şi Transplant din Cluj, care să anunţe apariţia unui posibil donator de rincihi care se află în moarte cerebrală. Semnalul nu e însă echivalent cu găsirea unui organ compatibil, iar totul pare o loterie pentru viaţă. „În general aştept pe o băncuţă în incinta spitalului, alături de alte câteva persoane şi se efectuează o serie de analize”, povesteşte Ghiţă, care a mai fost chemat între timp de două ori, fără sorţi de izbândă însă, deoarece eventualul donator nu era compatibil cu multiplul campion naţional.
A slăbit 26 de kilograme
Funcţia renală se agravează pe zi ce trece. Guşet a slăbit 26 de kilograme, de la 144 la 118 şi intenţionează să amâne cât mai mult dializa, pentru a nu risca. Nici nu are noroc, pentru că la ultima chemare a medicilor clujeni se afla internat în spitalul din Zalău pentru o viroză. „Atletul necesită transplant renal de urgenţă, pentru a evita o insuficienţă renală, care să-i pericliteze viaţa legându-l de aparatele de dializă”, ne-a declarat un specialist. „Muntele” cu braţele de fier e acum la mâna sorţii...

Sursa: www.gsp.ro

Niciun comentariu: