Prima luna din an se incheie fara vreo schimbare in sistemul de invatamant, astfel ca toate masurile promise in campania electorala incep sa devina amintire. Ministrul Ecaterina Andronescu a reusit sa tina in frau sindicatele din educatie, utilizand ca paravan mult asteptata aprobare a bugetului. Insa liderii celor patru federatii sindicale incep sa se prinda de pacaleala si cer tot mai insistent aplicarea "Legii 50%" de majorare a salariilor.
Atat Aurel Cornea, presedintele FSLI, cat si Marius Nistor, liderul executiv al Federatiei "Spiru Haret", precum si Constantin Ciosu, secretarul general al FEN, raman fermi pe pozitie in aceasta privinta, precizand ca nu vor negocia sub nicio forma legea aprobata de Parlament si promulgata de presedintele Traian Basescu. Singurul care ar accepta o majorare in doua transe este presedintele federatiei din invatamantul superior "Alma Mater", Razvan Bobulescu.
Organizatiile civice sunt, la randul lor, nemultumite de taraganarea lucrurilor si o acuza pe Ecaterina Andronescu ca "pierde vremea cu buna stiinta". "D-na Andronescu a declarat recent ca de schimbat ce-i de schimbat o vor face noile legi ale Educatiei, ceea ce ar insemna vreo doi ani de discutii in Parlament", ne-a declarat Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei Edu Cer.
Profesorul Vlaston reclama ca ministrul Educatiei trebuia sa puna in aplicare, la inceputul anului, mai multe masuri prevazute de lege. "In baza Legilor nr. 354/2004 si 349/2004 trebuia constituit Consiliul de Administratie (CA) la nivelul unitatilor scolare, in forma propusa de strategia Miclea (1/3profesori, 1/3 parinti, elevi, angajatori, sponsori, 1/3 reprezentantii Consiliului local). De asemenea, angajarea si salarizarea directorilor si administratorului financiar trebuie facuta de catre CA, prin contract de management care sa prevada clar standarde de performanta. Acordarea dreptului CA de a majora salariile angajatilor, cu pana la 35%, in functie de rezultate, trebuia realizata cu incadrarea in bugetul (BVC) acordat, inclusiv cu folosirea in salarizare a altor surse: consiliile locale si judetene, venituri extrabugetare, donatii, sponsorizari etc.", ne-a declarat Stefan Vlaston.
Printre "urgentele Educatiei", presedintele Edu Cer ne-a mai enumerat: "Reducerea curriculumului national, din anul scolar 2009-2010, la maximum 5 ore/zi, maximum 10-12 discipline, 38-40 de saptamani pe an si realizarea schitei de incadrare dupa noul CN. Orele a 6-a si a 7-a oricum nu se fac, elevii fiind prea obositi, dar pot fi insa realizate ore la dispozitia scolii, de performanta, de recuperare, de sport, artistice etc., doar la cererea expresa a elevilor, cu profesorii solicitati de elevi si de parinti. Se economiseste astfel 16% din fondul de salarii. O alta masura urgenta este acordarea tuturor unitatilor scolare a dreptului de a-si selecta profesorii (desfiintarea concursului national de titularizare). Totodata, planul de scolarizare pentru 2009-2010 trebuie realizat in urmatoarea structura pe filiere, corespunzatoare pietei muncii: 20% teoretica, 40% tehnologica, 30% scoala profesionala si 10% filiera vocationala. Alocarea a 6% din PIB, astfel: 40% pentru salarii si 60% pentru investitii in infrastructura scolara", ne-a declarat profesorul Vlaston.
La randul sau, Gheorghe Radulescu, presedintele Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei (AEACE), considera urgenta desfiintarea tezelor unice drept criteriu de admitere in liceu, si revenirea la examene de admitere.
Sursa: www.ziua.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu