duminică, 4 ianuarie 2009

Comoara îngropată din nordul Capitalei

Bazele de tratament cu ape termale din ţară, pe vremuri asaltate de români şi un adevărat magnet pentru străini, nu sunt astăzi exploatate aşa cum ar trebui. Nici resursa naturală aflată sub nasul edililor din Capitală nu are o soartă mai bună.

Băi termale acasă

În anul 1982, societatea Foradex a reuşit captarea unor ape termominerale în spatele Casei Presei. Nimeni nu anticipa că acestea au proprietăţi curative similare celor din zonele Călimăneşti sau Herculane.

Medici renumiţi au studiat efectele băilor cu aceste ape termale, iar prof. dr. Nicolae Teleki a realizat un studiu fundamentat despre remarcabilele beneficii pentru organism. Foradex a realizat un bazin acoperit cu o cupolă similară celei de la intrarea în metrou, care era deschis tot anul.

Prin investiţii periodice, bazinul ar fi putut deveni un veritabil centru-SPA occidental încă din comunism. Nici după Revoluţia din decembrie 1989 autorităţile nu au luat vreo măsură pentru modernizarea lui.

În timp, a devenit insalubru, dar oamenii au continuat să vină aici pentru a se vindeca de afecţiuni locomotorii, vasculare, reumatism, spondiloze, discopatii, sechele post-traumatice dureroase. Cei care veneau aici plăteau 15 lei şi puteau să stea toată ziua, mai ales că pe terenul din jurul ştrandului puteau să facă plajă sau masaj terapeutic în barăcile alăturate.

Asta până în 2007, când societatea pe proprietatea căreia se află ştrandul, SC Foradex SA, a fost privatizată. Directorul general al societăţii, Mihail Smărăndescu, a declarat pentru „Adevărul” că “proprietatea respectivă nu este în niciun fel restricţionată de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sau de alte instituţii”.

Bazinul, privatizat şi închis

Pe 5 septembrie 2007, AVAS, pe atunci proprietara SC Foradex SA, a încheiat cu consorţiul format din SC Amteck Investiţii SRL Bucureşti, SC Cuprom SA Bucureşti şi SC Ipronef SA Bucureşti un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni ale Foradex.

Cumpărătorul a fost obligat prin contract ca pe o perioadă de trei ani de la data transferului de proprietate să nu înstrăineze sub nicio formă şi să nu greveze de sarcini activele de bază care concură la realizarea activităţii principale a societăţii. Însă, în lista activelor de bază nu este menţionat şi activul din Şoseaua Străuleşti, adică ştrandul cu apă termală.

La scurt timp, conducerea societăţii proaspăt privatizate a decis închiderea ştrandului. „Baza de tratament existentă la respectiva locaţie a fost închisă temporar din cauza învechirii bazei materiale – barăcile fiind construite în anii ’80, iar sonda fiind săpată în anul 1982.

Uzura avansată a acestora impunea investiţii importante, care să permită exploatarea în condiţii civilizate şi de maximă siguranţă a facilităţilor deja existente acolo, precum şi construirea unora noi”, a spus directorul general al Foradex.

Case încălzite cu ape geotermale

Aceleaşi ape folosite pentru tratamentul unor afecţiuni pot încălzi locuinţe sau sedii de firme graţie mineralizării reduse care nu pune probleme de coroziune. La sonda de la Casa Presei, temperatura apei din subteran ajunge la 38 de grade Celsius, pentru ca la Otopeni să atingă 62 de grade.

Spre nordul Capitalei sunt în jur de 15 puncte unde Foradex a efectuat cercetări de geotermalism. „Dacă ar fi pus în practică un proiect de încălzire a locuinţelor, acesta nu s-ar putea realiza decât pe amplasamente nou construite, deoarece costurile schimbării actualului sistem de furnizare a energiei termice ar fi prea mari”, a explicat directorul adjunct pentru exploatare al societăţii, Mihai Sârbulescu.

De asemenea, furnizarea căldurii ar urma să se facă prin pardoseală, şi nu prin calorifere, întrucât temperatura apei este prea joasă, nu ca în vestul ţării, unde se ating şi 90 de grade.

În ceea ce priveşte zăcământul din nordul Bucureştiului, o iniţiativă ar exista, Foradex are deja un proiect, s-au început discuţiile cu Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice. Deocamdată, totul s-a oprit la acest nivel.

Criza, vinovată din 2007

Au fost invocate şi pentru anul 2007 efectele crizei financiare internaţionale asupra bugetelor de investiţii ale societăţilor autohtone.

„În actualul context al crizei economice, al restrângerii volumului de investiţii, precum şi al unui oarecare scepticism al mediului de afaceri român, nu putem preciza data la care baza de tratament din Şoseaua Străuleşti va fi redeschisă publicului. Speranţa noastră este ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, ne-a mai declarat directorul general al societăţii.

Societatea, spune el, a contactat firme specializate în balneoterapie şi în turism, pentru a putea dezvolta la standarde europene a baza de tratament. „În cazul în care Primăria Municipiului Bucureşti, spre exemplu, ar dori achiziţionarea acestei baze sau realizarea unui parteneriat public-privat pentru a se putea îndeplini obiectivele de dezvoltare şi de exploatare a acesteia, societatea noastră îşi declară disponibilitatea totală în acest sens”, a mai spus Smărăndescu.
Sursa: www.adevarul.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.